Pod streho > Varčna hiša
31808 ogledov

Po novem smešne subvencije za domače sončne elektrarne

sončna elektrarna Profimedia
Vlada je odločila, da bo letos in prihodnje leto za samooskrbne sončne elektrarne namenila 14 milijonov evrov.

Subvencij za samooskrbne sončne elektrarne ni že od lanskega novembra, ko je Eko sklad zaprl zadnji javni poziv za te namene. Pristojni so takrat napovedali, da bo Borzen, ki je po novem odgovoren za subvencije za sončne elektrarne tudi, ko gre za samooskrbo, nov razpis pripravil spomladi. Videti je, da ga bomo dočakali v kratkem, saj je vlada nedavno sprejela sklep, da v veljavni Načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrsti nov projekt Samooskrba z električno energijo za gospodinjstva.

Za ta namen naj bi bilo letos in prihodnje leto na voljo 14 milijonov evrov. Zagotovili pa jih bodo iz podnebnega sklada, kamor se med drugim stekajo tudi sredstva, iz prodaje emisijskih kuponov. Že oktobra lani pa je vlada sprejela tudi odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe in določila, da se ta lahko namenijo tudi za sofinanciranje individualnih in skupnostnih samooskrbnih sončnih elektrarn.

Višina subvencije enaka kot lani

Tako bodo kmalu subvencije spet na voljo, prvič pa jih bo dodeljeval Borzen. Za zdaj je znano tudi, da sprememb v višini subvencij ni. Enako, kot je veljalo v zadnjem javnem pozivu Eko sklada, bodo tudi zdaj vlagatelji lahko dobili 50 evrov za vsak priključen kilovat moči sončne elektrarne brez hranilnika električne energije. To pomeni, da bi bilo za 12 kW veliko sončno elektrarno, ki stane približno 12 tisoč evrov, mogoče dobiti 600 evrov subvencije. Če se bodo odločili tudi za hranilnik, pa bo subvencija bistveno višja, in sicer 500 evrov za vsak priključen kilovat naprave. 

V obeh primerih bo hkrati veljalo, da finančna spodbuda ne sme znašati več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov, dodeli pa se lahko za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest. Med priznanimi stroški naložbe so vključno z DDV nakup naprave za samooskrbo z električno energijo brez ali z baterijskim hranilnikom električne energije, stroški montaže naprave za samooskrbo z električno energijo brez ali z baterijskim hranilnikom električne energije in zagona sistema ter stroški pripadajočih električnih inštalacij in opreme.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo ocenjujejo, da bo spodbud dovolj za približno 20.000 vlog, pri čemer računajo, da bo kar 70 odstotkov vlog za naprave za samooskrbo brez hranilnika električne energije s povprečno višino subvencije 500 evrov ter 30 odstotkov vlog za naprave z baterijskim hranilnikom električne energije s povprečno višino subvencije 5000 evrov.

Po novem sistemu naložba manj ugodna

Iz za zdaj znanega pa ni jasno, ali bodo omenjene spodbude namenjene le sončnim elektrarnam, ki so že oziroma bodo vključene v shemo net meteringa, torej so jih vlagatelji postavili potem, ko je Eko sklad zaprl zadnji tovrstni javni poziv, ali pa jih bodo postavili letos do konca leta, če so pravočasno, do konca lanskega decembra vložili vloge za pridobitev soglasja za priključitve, ali vsem samooskrbnim sončnim elektrarnam. Torej tudi tistim, ki bodo spadale v novo, manj ugodno shemo mesečnih obračunov in drugačnega obračuna omrežnine. 

Prav zaradi manj ugodnega obračuna, ki velja od 1. januarja za sončne elektrarne, za katere so vlagatelji vloge za soglasja za priključitev oddali po tem datumu, bi pričakovali, da bo sistem subvencij drugačen in bolj izdaten, saj se je čas vračila naložbe v primerjavi s sončnimi elektrarnami, ki spadajo v net metering precej podaljšal. 

Več o novih subvencijah bomo izvedeli popoldne, na novinarski konferenci ministra Bojana Kumra
 

Komentarjev 26
  • sandi76 21:53 06.april 2024.

    Smešne subvencije in višje cene elektrike za tiste, ki podpirajo zeleni prehod ? Zabavno do konca, Le kaj misli vlada s tem ? Resnično spodbuditi ljudi da se odločijo za sončne elektrarne ? Malo morgen !

  • nikica 09:46 04.april 2024.

    Subvencije bi morala bit vezana na prihodke lastnika, ker je debilizem da isto dobi en kateri dela za minimalec in si sončno postavi na kredit za 5 let, in eden kateri je z pol plače takoj odplača.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:45 04.april 2024.

    Vam bo jernejIQ65 vse obrazložil,ker on je multipraktik!!! Odkar ni člankov o ukronacijih,tudi njega ni,zanimivo!!!