Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3072 ogledov

Pod temi pogoji lahko les uporabimo tudi v kopalnici

les v kopalnici
1/15
Dezzen
Keramika v kopalnicah je standard, ki se ga je marsikdo že zdavnaj naveličal. Ali jo lahko nadomestimo z lesom?

Vsekakor. Leseno pohištvo v kopalnicah že dolgo ni novost, temveč je postalo standard. A lesene talne, predvsem pa stenske obloge in pulti za umivalnike, v kopalnico vstopajo veliko bolj zadržano, vsaj pri nas. Lesen umivalnik ali celo kad, no to pa je drznost, ki si jo upajo privoščiti le redki. Čeprav je njihov izbor tudi na slovenskem trgu precejšen.

les v kopalnici | Avtor: Dezzen Dezzen

Zakaj bi za opremo kopalnice izbrali les, če vemo, da mu voda, ki se ji v tem prostoru pač ne moremo izogniti, ni naklonjena? Odgovor je precej preprost. Les je na dotik in videz prijeten in topel material, medtem ko je keramika hladna.

O lesu je treba nekaj vedeti

Torej, če nimamo zadržkov do lesa v kopalnici, je pred izbiro treba o lesu in lesenih izdelkih nekaj vedeti. Ker niso prav vsi lesovi primerni za v kopalnico, predvsem pa zato, da nas kakšen mojster, ki bo polagal leseno talno oblogo, ne bo peljal žejne čez vodo, naj gre zaradi uporabe pravih materialov, cene ali kakovosti njegovega dela. Vedeti moramo tudi, koliko vzdrževanja zahteva les, če želimo, da bo čim dlje obdržal svoj videz in funkcijo.

Ne glede na to, ali bo les na tleh, stenah, ali bo lesen pult ali pa umivalnik, je treba izbrati lesove, ki so bolj odporni na vodo. Med najbolj znanimi in tudi največkrat uporabljanimi, predvsem za obloge, je tik. Vsebuje namreč veliko olj, zato mu voda težje pride do živega. Dokaz za to so na primer ladijske palube.

Primerne so tropske vrste, ter hrast, oreh in jesen

Tudi številne druge vrste tropskih lesov, na voljo so tudi pri nas, se dobro obnesejo. Izpostavimo lahko iroko, merbau, palisander, afriški douisse, mahagonij, med domačimi pa hrast, gorski macesen ter tudi jesen in oreh, zadnjega pogosto uporabljajo za izdelavo umivalnikov.

les v kopalnici | Avtor: Dezzen Dezzen

A ni dovolj, da izberemo le kakovosten, na vodo bolj odporen les. Talne obloge morajo biti tudi pravilno in zelo kakovostno položene. Nekoliko drugače, kot na primer klasični parket v dnevni sobi.

Vsi materiali morajo biti odporni na vodo

Prvo pravilo je, da so vsi materiali, ki jih pri polaganju lesa potrebujemo, odporni na vodo in tudi elastični, saj les kot naravni material deluje tudi, ko postane izdelek. Glede na vlago in temperaturo v prostoru se krči in razteza.

Deske ali deščice lahko polagamo neposredno na cementna tla, ki pa morajo biti v novogradnji dovolj suha, lahko pa nanje najprej položimo vodoodporne vezane ali OSB-plošče. Lesen pod polagamo na enokomponentno silikonsko lepilo, lahko pa uporabimo tudi dvokomponentno PU-lepilo. Stike med talno oblogo in steno zapolnimo s posebno PU-maso.

Deske polagamo lahko na stik, zaradi preprečevanja vdora vlage skozi stike, pa je morda še bolje, če jih polagamo s petmilimetrskim razmikom. Fuge med deskami zapolnimo z maso na osnovi gume ali silikona.

Lakiran, še bolje pa oljen les

Lesene talne obloge v kopalnici, enako velja tudi za stenske, morajo biti premazane ali z zaščitnimi laki, takšnimi, ki se uporabljajo za zaščito plovil, ali pa temeljito oljene z naravnimi olji, kot sta tikovo in tungovo.

Kopalniške pulte in umivalnike običajno izdelujejo iz hrasta ali oreha, lahko pa tudi iz jesena. Za pulte velja, da morajo biti dovolj masivni, sestavljeni pa so iz lepljenega lesa, saj bi se masivna plošča v enem kosu upogibala, krivila, pokala, ker les deluje.

les v kopalnici | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi umivalniki, ki jih izdelujejo v najrazličnejših velikostih in oblikah, so pogosto lepljeni, nekateri pa so izdelani iz masivnih kosov, ki so jih mojstri izdolbli in ročno obdelali. Pulti in umivalniki so običajno oljeni.

Vedno suh in redno vzdrževan

Les v kopalnici zahteva precej več čiščenja in nege kot keramika. Na njem ne sme dolgo ostajati voda, zato je treba mokre površine čim prej pobrisati. Tako preprečujemo tudi odlaganje vodnega kamna na lesu. Vodni kamen je z lesa težje očistiti, saj pri tem ne smemo uporabljati nobenih agresivnih čistilnih sredstev. Tudi sicer les čistimo z vlažno krpo in blagimi čistili.

Če so tla oljena, je treba zaščito obnavljati, ko opazimo, da na nekaterih bolj obremenjenih mestih izginja. Na umivalnikih in pultih pa jo je treba obnoviti vsaj dvakrat na leto. Površino najprej rahlo zbrusimo in odstranimo ves prah, potem pa temeljito naoljimo. Če je les v kopalnici lakiran, pa redno uporabljamo emulzije za nego lesa.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice