Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2963 ogledov

Poiskala sta drugo mnenje, zdaj bo hiša dom

Strešna okna arhiv Velux
Vsak ve, da je svetloba v bivalnih prostorih še kako pomembna, pa vendar pri načrtovanju družinske hiše ali ureditvi podstrešja v bivalno mansardo strokovnjaki opažajo veliko napak.

Velja splošno pravilo, ne glede na to, ali govorimo o klasičnem stanovanju oziroma hiši ali o mansardi, da mora okenska odprtina predstavljati vsaj 20 odstotkov tlorisne površine prostora.

Torej, če je prostor velik 15 kvadratnih metrov, mora biti površina okenske odprtine velika vsaj tri kvadratne metre.  A to ni vse, kar moramo vedeti, ko načrtujemo ureditev mansarde, ali kar bi morali upoštevati arhitekti pri načrtovanju hiše. Zadostno, predvsem pa kakovostno osvetlitev je treba načrtovati tudi glede na to, čemu bo prostor namenjen in kdo ter kako ga bo uporabljal. 

Strokovnjaki opažajo predvsem, da graditelji in tudi nekateri arhitekti največ napak pri načrtovanju svetlobe ter umestitvi in velikosti oken v zunanje zidove in streho naredijo predvsem v mansardah. 

Precej značilen primer iz prakse

V mansardnem delu nove družinske hiše, kjer bodo otroški sobi, spalnica in kopalnica, vse pa povezuje hodnik na sredini tlorisa, je arhitekt predvidel okna nekaj zidnih in eno strešno okno.

Vsaka od otroških sob ima v zunanjem zidu po eno krilo balkonskih vrat, zastekljeno od vrha do tal, enako balkonsko krilo je načrtovano tudi v spalnici, v kopalnici pa je predvideno manjše strešno okno. Hitro lahko ugotovimo, da načrtovana okna in njihova razporeditev nikakor ne bodo zadostovala za kakovostno osvetlitev. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Otroški sobi sta pretemni

Mlad par ni bil prepričan, da bo oken in svetlobe dovolj, zato sta prosila za drugo mnenje. Še posebej problematični sta se jima zdeli otroški sobi. Svetloba, ki bo padla skozi balkonska vrata, ne bo osvetlila prostora oziroma površine sobe, ki je pod poševnino strehe. Težave bodo imeli tudi, ko bodo morali otrokoma v sobi postaviti pisalni mizi. Pod balkonska vrata ju ne bo možno postaviti, prostor zanju bo le pod poševnino strehe, kar pomeni, da pisalni mizi ne bosta osvetljeni, otroka bosta morala pri delu vedno imeti prižgano svetilko. Mlada družina težavo lahko zelo učinkovito reši z vgradnjo vsaj enega strešnega okna nad pisalno mizo, pojasni arhitekt iz podjetja Velux.

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Podobne so svetlobne razmere v spalnici, tudi tu dodatno strešno okno ne bi bilo odveč. Res pa je, da v spalnici, še posebej, če jo uporabljamo zgolj za spanje in počitek, drugače pa v njej ne preživljamo časa, količina svetlobe ni tako zelo pomembna kot v otroški sobi. 

Test matematike Otroške sobe Pod streho Svetloba in tema vplivata na oceno pri matematiki

Strešno okno poveča volumen prostora

Strešno okno v kopalnici bo sicer to zadosti osvetlilo, vendar če bi se družina odločila za večje okno, predvsem daljše, bi s tem pridobili več stojne višine, kar je pri uporabi straniščne školjke, ki je načrtovana pod tem oknom, še kako pomembno. Strešno okno se namreč vgradi v ravnini s strešno kritino, okoli okvirja pa se izdelajo okenske špalete, ki so zaradi izdatne toplotne izolacije strehe precej globoke. To pa pomeni dodatno višino, merjeno od tal do okna, in večji volumen pod oknom.

Primer pokaže, da ni pomembna le površina oken, temveč tudi njihova razporeditev in število. Zato v nadaljevanju povzemamo še nekaj zakonitosti, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju mansarde in strešnih oken. Zbrali so jih arhitekti v podjetju Velux.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Kako izberemo širino in višino strešnega okna?

Strešna okna so običajno izdelana serijsko, vendar lahko graditelj izbira med več širinami in višinami. Širino običajno določa razdalja med škarniki, med katere okno vgradimo. Lahko pa je okno tudi širše od te razdalje, vendar je treba v tem primeru narediti tako imenovani menjalnik. Višina je bistveno manj omejena, lahko pa jo kljub vsemu omejujeta strop v mansardi in višina kolenčnega zidu. 

Kako na vgradnjo oken vpliva višina kolenčnega zidu?

Nižji, ko je kolenčni zid, nižje lahko vgradimo strešno okno, boljši je pogled ven. Če je kolenčni zid visok denimo 140 ali 160 centimetrov, bodo strešna okna vgrajena više v strehi, zato ven ne bomo videli, bodo pa ta okna zaradi vpadnega kota svetlobe kakovostno osvetlila prostor. Bistveno bolje, kot če v kolenčni zid vgradimo klasično fasadno okno. 

Velux strešna okna  | Avtor: Velux Velux
Kako na vgradnjo strešnega okna vpliva zaprto sleme v mansardi?

Marsikdo se odloči, da bo prostornino pod slemenom zaprl z visečim stropom, s čimer želi zmanjšati celotno prostornino mansarde in s tem tudi rabo energije za ogrevanje. S tem sicer precej spremeni smisel mansarde, ki je med drugim tudi, da je prostor kar se da odprt, prostoren in tudi svetlejši. Hkrati to lahko vpliva tudi na velikost strešnih oken, ki jih lahko vgradimo. Zgornji rob strešnega okna lahko sega zgolj do višine, kjer se strop priključi na strešno poševnino. Če imamo ob tem še visok kolenčni zid, se lahko zgodi, da bomo lahko vgradili zelo nizko oziroma kvadratno strešno okno, ki bo imelo manjšo površino, kot če bi lahko vgradili klasično strešno okno, pri katerem lahko izbiramo med različnimi višinami. Svetlobe bo zato v prostoru manj.

Kako na vgradnjo oken vpliva naklon strehe?

 

Večji nakloni strehe omogočajo, da strešno okno vgradimo nižje, s tem pa dobimo pogled ven. To je zelo pomembno za občutek, da smo kljub stanovanju tik pod streho, povezani z okolico. Strešno okno je zato najbolje vgraditi tako, da je njegov spodnji rob na višini največ 120 centimetrov. Sicer pa lahko tudi v bolj poševne strehe vgrajujemo okna na različne višine in zagotovimo zadostno osvetljenost, le ven ne bomo videli.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Kako razporediti okna v velik prostor?

Rešitev za dobro osvetlitev velikih prostorov v mansardi, ki jih je treba osvetliti tudi v globino, so strešna okna, vgrajena v več nivojih. Tako je na primer spodnje okno, ki je s spodnjim robom vgrajeno na višini 120 centimetrih ali nižje, če to omogoča višina kolenčnega zidu, namenjeno osvetlitvi in pogledom ven, okno nad njim pa osvetliti prostora v globino. Tisti, ki želijo res zelo svetla stanovanja, pa lahko skupaj sestavijo tudi več oken, na primer v spodnjem nivoju tri enega ob drugem, nad njimi pa še tri. 

Strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Kako kolenčni zid vpliva na vgradnjo strešnega balkona?

Strešni balkoni omogočajo stik stanovalca z okolico, saj lahko dobesedno stopimo ven. A pogoj za njegovo vgradnjo je izjemno nizek, ne več kot 20 centimetrov visok kolenčni zid, še bolje pa je, če tega sploh ni. Če je ta višji, potem lahko izberemo posebno različico, pri kateri pa je treba narediti klasični balkon, na katerega bomo lahko stopili. Ta je lahko lesen, montažen, ali betonski. 

strešna okna Novo stanovanje Pod streho Nasveti za dom brez napak

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


Komentarjev 1
  • Snežinko 08:33 17.april 2020.

    Ja, t.i. "strokovnjakov" je pri nas kar nekaj.Je treba kar pazit, da naletiš na človeka, ki to res JE. Čeprav bi moral članek po pravilih biti označen kot PROMO...

Sorodne novice