Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3755 ogledov

Poziv vladi: Prepoved je nerazumna, dovolite nam delati, ker ne ogrožamo nikogar

prenova strehe Profimedia
Pred nami je obdobje, ko se obseg gradbenih in obnovitvenih del na stanovanjskih stavbah zelo poveča, a izvedba nove fasade ali obnova balkona sta še vedno prepovedani.

Med tem ko vlada sprošča nekatere ukrepe, na primer odpira vse trgovine, tudi gradbene, pa nove strehe ali fasade v hiši še vedno ne smemo vgraditi. Sekcija gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vlado poziva, da te omejitve odpravi.

„Medtem ko so se minuli teden ponovno sprostile storitvene dejavnosti in trgovine, kjer prihaja do stikov s potrošniki, pa gradbincem še vedno ni dovoljeno delati v naseljenih hišah in stanovanjih. Sekcija gradbincev pri OZS zato poziva vlado, naj jim, tako kot vsem ostalim, dovoli opravljati tudi dela, kje prihaja do stika s potrošniki,“ sekcija gradbincev pri OZS piše v pozivu vladi. 

Dovoljena obnovitvena dela le na nenaseljenih stavbah

Po zadnjem veljavnem odloku o prepovedi o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom so še vedno dovoljena le gradbena dela na nenaseljenih objektih. Ali kot natančneje pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo: „Dovoljeno je opravljati gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. Izjema gradbenih del velja za nenaseljena gradbišča, nenaseljene hiše in nenaseljena stanovanja, na primer prazno stanovanje v sicer naseljenem bloku. Za naseljene hiše in stanovanja ta izjema ne velja.“

Gradbincem se takšne omejitve ne zdijo smiselne oziroma so nerazumne, zato vlado pozivajo, da se opravljanje storitev na področju gradbeništva razširi in doda izjema, „da se lahko izvajajo dela na zunanjosti objektov in v okolici obstoječih objektov.“

Prenova fasade | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri izvedbi del zunaj je prenos okužbe minimalen

Menijo da je pri delih, ki  jih izvajajo zunaj, to so na primer prenova strehe, izvedba nove fasade, obnove balkonov, postavitev zunanjih ograj, nadstreškov, gradnja prizidkov, vse zunanje ureditve okolice, ne glede na to ali so stavbe naseljene ali ne, možnost prenosa okužbe minimalna in ni razloga, da se teh del ne bi smelo izvajati.

Vlado pozivajo še, „naj ob odpravi teh omejitev ne bo obvezno testiranje zaposlenih oziroma izvajalcev storitev na področju gradbeništva, saj to po njihovi oceni ni smiselno. Obveznemu testiranju zaposlenih sicer nasprotujejo tudi v drugih panogah.“

Dela lahko opravljajo, če je naročik upravnik, če je fizična oseba, pa ne

Odlok se nanaša le na izvajanje storitve potrošnikom, ne ureja pa odnosov B2B oziroma odnosov med podjetji. Tako na primer velja, da gradbinci lahko izvajajo gradbena in druga vzdrževalna dela na primer na večstanovanjskih naseljenih stavbah, če jih naroči upravnik bloka, če bi jih naročili lastniki stanovanj pa ne, saj gre v tem primeru za fizične osebe, torej potrošnike. 

Med izjemami odloka so tudi vsa nujna vzdrževalna dela na stavbah, ne glede na to ali so te naseljene ali ne in ne glede na to ali je naročnik fizična ali pravna oseba. Težava pri tem pa je, da ni jasno določeno, kdaj so ta dela nujna in kdaj ne.  

Komentarjev 7
  • mcelin5 16:28 18.februar 2021.

    Vlada je z svojimi ukrepi povečala sivo ekonomijo kar niti ni tako slabo bo več za tiste ki delajo in manj za tiste ki itak ne .

  • maximilian 14:22 18.februar 2021.

    Skoda da ne razjmete: gradbinci si hodijo malico kupovat, visijo (kakor ostali) po Petrolih in kofetkano, jedo skupaj v avtih, nabavljajo materijal, imajo stike s strankami....

  • Avatar Leon
    Leon 14:10 18.februar 2021.

    Najhujša gospodarska kriza se pričakuje šele leta 2025 . Torej koga ne bo pobralo do takrat ,ga bo leta 2025 zagotovo .