Pod streho > Gradimo & obnavljamo
10208 ogledov

Gradbeno dovoljenje ni potrebno, kup druge dokumentacije pa

Rušenje Profimedia Fotografija je simbolična.
Po zdaj veljavnem gradbenem zakonu za rušenje hiše ne potrebujemo več gradbenega dovoljenja, potrebujemo pa dokumentacijo za odstranitev, ki jo je treba oddati ob obvezni prijavi začetka gradnje.

Torej ni tako preprosto, kot bi si mislili. Kljub temu, da gradbenega dovoljenja ne potrebujemo več, se rušenja na primer stare hiše ne moremo lotiti kar na lastno pest, z macolo in bagerjem. 

Preden lahko začnemo rušiti, moramo, tako kot če bi gradili novo hišo, začetek gradnje prijaviti na pristojni upravni enoti. To pa pomeni, da moramo k prijavi, oddati jo je treba vsaj osem dni pred začetkom načrtovanih del, priložiti dokumentacijo, v kateri so določeni pogoji in način odstranitve objekta, ki jo morata izdelati pooblaščeni arhitekt ali inženir gradbene stroke. 

Rušenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Natančneje vsebino projektne dokumentacije za odstranitev nezahtevnega in zahtevnega objekta predpisuje 21. člen pravilnika o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov.

Zakoličba Gradbena dokumentacija Pod streho Četrti korak: dokumentacija za izvedbo, prijava del in zakoličenje

Med drugim mora vsebovati tehnično poročilo z opisom objekta, ki ga nameravamo rušiti, način, kako in kdaj bo ta odstranjen, kako bo poskrbljeno za varnost ljudi in sosednjih nepremičnin.

Rušenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Del dokumentacije so tudi grafični prikazi, ki jih projektant izdela na zemljiškokatastrskem prikazu ali grafičnem prikazu geodetskega načrta. Prikazati mora  objekte, ki se odstranjujejo, utrjene prometne in funkcionalne površine, vključno z dostopi, dovozi, parkirišči in mestom za odpadke, ter območje gradbišča.

Poleg tega rabimo tudi načrt gospodarjenja z odpadki, skladen mora biti s predpisom, ki ureja ravnanje z gradbenimi odpadki. 

Potem ko imamo vso potrebno dokumentacijo in smo skladno z zakonom tudi prijavili začetek gradnje, v tem primeru rušenja, se tega lahko lotimo tudi sami. Vendar le pod pogojem, da smo rušenja vešči, saj bomo le tako lahko zagotovili varnost pri tem posegu. 

Najprej je treba odklopiti in zaščititi vse komunalne priključke v objektu, sledi demontaža opreme in stavbnega pohištva, balkonskih in stopniščnih ograj. Pred rušenjem je treba pravilno podpreti vse nastale odprtine in konstrukcijo. Sledi odstranjevanje kritine in ostrešja, potem porušimo predelne, nosilne in zunanje stene ter nazadnje zrušimo še temelje. 

Postopnost ni pomembna le zaradi varnosti, temveč tudi zato, da lahko ločimo različne materiale, iz katerih je bila zgrajena hiša in oprema v njej. Na deponijo namreč ne bomo mogli odložiti mešanice vsega, saj mora biti les ločen od opeke in betona, ločiti je treba tudi steklo, plastiko, materiale na osnovi bitumna, in seveda materiale, ki vsebujejo azbest. 

Po zdaj veljavnem gradbenem zakonu za rušenje hiše ne potrebujemo več gradbenega dovoljenja, potrebujemo pa dokumentacijo za odstranitev, ki jo je treba oddati ob obvezni prijavi začetka gradnje.

Rušenje sten Prenova Pod streho Tako se lahko konča rušenje sten na lastno pest

Več o grednji in obnovi najdete tukaj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice