Pod streho > Gradimo & obnavljamo
39746 ogledov

Spet novi gradbeni zakon. Kaj bo z uporabnim dovoljenjem in samograditeljstvom?

Gradnja hiše
Ministrstvo za okolje in prostor je nedavno v javno obravnavo dalo osnutek novega gradbenega zakona GZ-1. Predstavljamo za graditelje hiš pomembne spremembe.

Prva pomembna, ki bo veljala, če bo zakon sprejet, je plačilo komunalnega prispevka. Do zdaj je veljalo, da ga je moral investitor plačati pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, po novem ga bo plačal kasneje in sicer tik preden bo prijavil začetek gradnje.

Pri spremembi namembnosti to ne bo veljalo, saj v tem primeru začetka gradnje ni treba prijaviti, zato bo plačilo komunalnega prispevka obvezno pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.

Gradnja preden je gradbeno dovoljenje pravnomočno

Ponovno naj bi veljalo, da investitor lahko na lastno odgovornost začne graditi, ko mu je izdano dokončno gradbeno dovoljenje, torej preden to postane pravnomočno, kar je veljalo že pred sprejetjem zdaj veljavnega gradbenega zakona. 

Zdaj med drugim velja, da za rušenje objekta gradbeno dovoljenje ni potrebno, kar bo veljalo tudi po novem predlogu, vendar z eno izjemo. Če se ruši stavba, ki se drži sosednje stavbe ali je od nje oddaljena manj kot en meter, bo gradbeno dovoljenje za rušenje spet nujno. 

Drvarnica Gradbena zakonodaja Pod streho Za malo večjo drvarnico ali nadstrešek je potrebno gradbeno dovoljenje

V nekaterih primerih brez gradbenega dovoljenja

Osnutek uvaja tako imenovano manjšo rekonstrukcijo. Za vse rekonstrukcije je namreč zdaj obvezno gradbeno dovoljenje, po novem pa za manjše rekonstrukcije to ne bo več potrebno. Med ta dela naj bi se med drugim štela zamenjava konstrukcijskih elementov ostrešja, dograditev odprtih stopnišč in dvigal. Kar bo v večstanovanjskih stavbah olajšalo odločitev za vgradnjo dvigala, saj naj bi po novem to spadalo med posodobitve, za katere je potrebno le polovično soglasje etažnih lastnikov. Pogoj bo tudi, da bodo pri projektu sodelovali za to usposobljeni strokovnjaki, začetek gradnje pa bo treba prijaviti na pristojno upravno enoto.  

Tudi v primerih, ko naravna nesreča, na primer požar, hudo prizadene stavbo, ki jo je zato treba čim prej sanirati in vzpostaviti prvotno stanje, to pa lahko pomeni tudi posege v konstrukcijo, bo dovolj le prijava začetka gradnje. To bo treba začeti v treh mesecih po naravni nesreči, kasneje pa bo treba za obnovo dobiti gradbeno dovoljenje,

Po novem bo obvezna prijava gradnje veljala tudi za enostavne objekte. 

Uporabno dovoljenje za hiše ostaja

Uporabno dovoljenje za enostanovanjske stavbe, ki je trn v peti marsikaterega investitorja in prodajalca, ostaja tudi v novem predlogu. Predvidena pa je poenostavitev postopka pridobivanja uporabnega dovoljenja. 

Še eno pomembno novost prinaša predlog, bolj enostaven postopek pridobivanja uporabnega dovoljenja za objekt daljšega obstoja, to so objekti, zgrajeni pred 1. januarjem 1998 v skladu z gradbenim dovoljenjem. Po novem se bo štelo tudi, da imajo uporabno dovoljenje vse enostanovanjske stavbe, ki so bile zgrajene na podlagi gradbenega dovoljenja pred 1. junijem 2018, zanje ni bil izrečen inšpekcijski ukrep in so evidentirane v katastru stavb. Legalizacija bo mogoča tudi za dele objekta. 

gradnja Uporabno dovoljenje Pod streho Zmanjkalo mu je denarja za fasado, zato z družino nima kam

Gradnja v lastni režiji možna, a otežena

Tudi v novem predlogu gradnja v lastni režiji ni omenjena, kar pomeni, da je dovoljena. Vendar pa so naloge, ki jih mora po zakonu izpolnjevati izvajalec, precej zahtevne in odgovorne, zato v pojasnilu k zakonu ministrstva za okolje in prostor piše: „Kljub temu, da gradnja v lastni režiji ni prepovedana in da predstavlja način gradnje, ki omogoča nižje stroške gradnje, se zaradi velike odgovornosti, ki jo s takšnim načinom gradnje prevzema investitor, priporoča najem kvalificiranega izvajalca.“

Predvidena je tudi izdelava novega pravilnika v zvezi z gradbiščno tablo, načinom označitve gradbišča, ograditve gradbišča glede gradbenega dnevnika in glede načrta organizacije gradbišča, ki mora biti na gradbišču.

Osnutek novega gradbenega zakona bo v javni obravnavi do 31. avgusta. 

Gradnja hiše Gradnja hiše Pod streho Samograditeljstvu je v resnici odklenkalo stanovanja Prodaja nepremičnin Pod streho Država uvedla nove zahteve za tiste, ki prodajajo nepremičnino. To je sledilo ...
Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 

Komentarjev 14
  • collin 12:41 14.avgust 2020.

    Sem gospa Bedet, pošiljam ponudbo za posojilo med posamezniki, ki vam omogoca, da brez skrbi uresnicite svoje sanje. Ce potrebujete nujno denar, mi prosim odgovorite, da vam lahko dam svojo ponudbo. Moja obrestna mera je 2% in pokriva celotno posojilo. ...prikaži večo. Moj e-poštni naslov: financnabanka01@gmail.com Dober dan tebi. Prisrcno.

  • Avatar Leon
    Leon 18:45 09.avgust 2020.

    Zdaj med drugim velja, da za rušenje objekta gradbeno dovoljenje ni potrebno......če si član pravne kaste ali iz skupine oligarhov po dedku in stricih . Sodnica na primorskem je priznala ,da je gradila na kmetijskem zemljišču in..................Jaklič je zgradil v ...prikaži več narodnem parku in ......Darku Küzmiču, ki so mu pred dvema letoma bohinjski dom zravnali z zemljo......nikomur nič . Halo ,že zaradi tega bi morali na ulice .

  • janez846 14:51 09.avgust 2020.

    Kvalificirane osebe za gradbeništvo? Pa znam ja to pravit sam majstor šiptar d.o.o