Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8080 ogledov

Steklena ograja? To je dobro vedeti

steklena ograja
1/10
Pinterest
Steklena balkonska ograja ima veliko prednosti, če je izdelana iz kakovostnega stekla in pravilno vgrajena. Kaj moramo vedeti?

Steklena balkonska ograja je zelo minimalističen, nevsiljiv element, zato se odlično ujema s sodobno zasnovanimi hišami, novimi in obnovljenimi. 

Majhno dvorišče postane večje

Poleg lahkotnega videza, lahko je celo neopazna, steklena ograja zagotavlja neprekinjen pogled z balkona ali terase in zato občutek še večje povezanosti z okolico. Zaradi transparentnosti se majhno dvorišče zdi večje.

steklena ograja | Avtor: Pinterest Pinterest
Kakovostne steklene balkonske ograje so trajne, saj vremenske razmere nanje nimajo vpliva, steklo je odporno na dež in vlago, ultravijolične žarke, veter, sol, močne sončne žarke.

Tudi vzdrževati in čistiti jih je precej preprosto. Če izberemo ogrodje iz nerjavne pločevine, bo edino delo čiščenje stekla. Pozabimo lahko na obnovo premazov, ki so stalnica pri kovinskih in lesenih ograjah.

steklena ograja | Avtor: Pinterest Pinterest
Pomislek o varnosti je odveč

Tako kot vsaka stvar, pa imajo tudi steklene balkonske ograje nekaj slabosti. Prvi pomislek je varnost. Vendar kot zagotavljajo ponudniki, je ta odveč, če je ograja narejena kakovostno. Kar pomeni, da smo izbrali kakovostno, dovolj debelo dvoslojno steklo, in premišljeno pa mora biti načrtovano in izvedeno tudi ogrodje, v katerega je steklo vgrajeno ali vpeto. Pri steklenih ograjah, ki so brez okvirjev, pa kljub temu opozarjajo, da stalno naslanjanje na ograjo ni priporočljivo.

Drugo, večjo nevarnost steklene balkonske ograje predstavljajo predvsem pticam. Ker v njih odseva okolje, jih ne vidijo, zato se v steklo zaletijo. Pogosto tako močno, da se resno poškodujejo in celo poginejo.

steklena ograja | Avtor: Pinterest Pinterest
Steklene ograje tudi niso najboljša izbira na balkonih in terasah, ki so tik ob cesti. Na steklih se bo nabiralo precej umazanije, vanje pa lahko izpod koles prileti tudi pesek in kakšne kamen, ki povzroči praske na površini ali jo celo bolj poškoduje.

Dvojno kaljeno in lepljeno steko

Steklo za stekleno balkonsko ograjo mora biti iz kaljenega stekla. Debelina naj bo vsaj 16 milimetrov, kar dosežemo z lepljenjem dveh osemmilimetrskih kaljenih stekel. To preprečuje, da bi se ob razbitju, steklo zdrobilo in sesulo, saj se bo večina topih koščkov stekla obdržala na foliji, ki je med stekli. Robovi stekla naj bodo varnostno brušeni.

steklena ograja | Avtor: Profimedia Profimedia

Steklo je lahko povsem transparentno, če želite da bodo zgolj prepuščala veliko svetlobe, hkrati pa nekoliko le zakrila balkon, pa lahko izberemo mlečno, tonirano, ali jedkano steklo z različnimi vzorci.

oprema balkona Oprema Pod streho Želite udoben in ličen balkon? Sledite tem trendom

Od nerjavne pločevine do porobetona

Ogrodje steklene ograje je lahko iz različnim materialov, steklo pa vanj vpeto na različne načine. Najbolje je izbrati ogrodje iz nerjavne pločevine, ki prav tako kot steklo, ne potrebuje nobenega posebnega vzdrževanja. Lahko je tudi vročecinkano, klasično kovinsko, aluminijasto, leseno, celo iz opeke ali porobetona.

steklena ograja | Avtor: Pexels Pexels

Stekla so lahko pritrjena na stebre (pred ali za njimi) in ročaj, ki poteka na vrhu ograje, lahko jih vpnejo med stebričke, z ročajem ali brez, lahko pa je vpeta v posebne točkovne nosilce. Lahko pa se odločimo za stekleno ograjo brez okvirjev ali pokončnih nosilcev. V tem primeru je vpeta v posebne profile z zatiči, ki so vgrajeni v steno ali tla.   

Tudi pri steklenih ograjah je treba upoštevati minimalne tehnične pogoje za graditev stanovanjskih stavb. Ograja mora biti visoka vsaj 100 centimetrov, odprtine v njej pa smejo biti zgolj toliko, da skoznje ne moremo spraviti predmeta s premerov, večjim od 12 centimetrov.

steklena ograja | Avtor: Pinterest Pinterest
Od 140 do 160 evrov za tekoči meter

Cene steklene balkonske ograje so različne, po podatkih portala primerjam.si, pa je letos povprečna cena tekočega metra ograje z montažo od 140 do 160 evrov. Za primerjavo, cena kovane balkonske ograje je od 100 do 150 evrov, lesene od 50 do 100 evrov, ograje iz nerjavne pločevine pa od 60 do 140 evrov, aluminijaste od 110 do 130, najcenejša pa je PVC-ograja, tekoči meter te stane od 60 do 80 evrov.

Balkon Balkon Pod streho Na mnogih balkonih se pojavljajo te težave


  


 

Komentarjev 2
  • Virginia_Bell 12:15 26.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • sandi76 09:47 22.marec 2022.

    Korekten članek, sem pa skeptičen o cenah teh ograj, ki so navedene na koncu.

Sorodne novice