Pod streho > Gradimo & obnavljamo
7304 ogledov

Stokrat premislite, preden se odločite za takšne stopnice

Stopnice
1/9
Dezzen
Notranje stopnice so postale oblikovni element stanovanja, pri katerem v želji po minimalizmu lahko hitro pozabimo na njihov osnovani namen, to je varno in udobno premagovanje višinske razlike.

Stopnice so seveda še vedno eden izmed osnovnih elementov v vseh dvoetažnih stanovanjih in hišah, vendar je sodobno razumevanje bivalnega prostora k njihovemu osnovnemu namenu, ki je premagovanje višinske razlike med etažami, dodalo še vse bolj pomemben oblikovni element. V sodobnih hišah in tudi pri korenitih prenovah starih so dobile prostor v ospredju, postale so sestavin del bivanjskega prostora, zato ga morajo smiselno dopolnjevati.

S tem, ko so jih načrtovalci iztrgali iz hodnikov, ločenih od bivanjskih prostorov, so jim dali še bolj pomembno vlogo, ki se kaže v uporabi najrazličnejših materialov, zasnov ograj, načinov montaže in njihove osvetlitve. 

Stopnice | Avtor: Dezzen Dezzen
Zaradi minimalizma ne sme trpeti varnost

Marsikje je v ospredje stopil minimalizem, zato so stopnice zasnovane asketsko, po eni strani neopazno in nevsiljivo, po drugi strani pa poudarjajo opremo prostora. Zato na marsikaterih stopnicah ni več ograje, niti držala za oprijem med hojo po njih, prek nosilcev so montirane neposredno v zid, brez dodatne nosilne konstrukcije, narejene pa so iz gladkih, pološčenih materialov in celo iz stekla. 

Vse lepo in prav, a le pod pogojem, da so zasnovane pravilno in vgrajene dovolj trdno, da omogočajo pogosto in varno uporabo. Zato je treba, ne glede na to, kakšne in iz katerega materiala bodo, še vedno upoštevati nekaj glavnih navodil. 

Dovolj široke in globoke 

Za notranje stopnice velja, da naj bodo široke najmanj 80 centimetrov, če le imamo dovolj prostora pa je še bolje, da so širše, tja do 100 centimetrov naj merijo. Če bodo ožje, se bomo na njih težko srečevali, težje bomo po njih nosili kakršno koli breme, ne da bi z njim drgnili po ograji ali po zidu, če so postavljene ob njem. 

Posamezna stopnica naj ne bo višja od 20 centimetrov, globina pohodne površine pa naj bo najmanj 23 centimetrov. Veliko bolj udobne za hojo bodo stopnice, visoke 17 ali 18 centimetrov, globoke pa od 28 do 30 centimetrov. 

Njihov naklon naj bo med 30 in 40 stopinjami, če bodo strmejše, bo korak po njih težji, saj bo posamezna stopnica višja. Če nimamo dovolj prostora, da bi pod tem kotom speljali enoramne stopnice, ki pogosto delujejo najbolj elegantno, se odločimo za dvoramne z vmesnim podestom, ali za zavite stopnice.  

Zavite in okrogle za manjše prostore

Pri zavitih je treba posebno pozornost nameniti globini posameznih stopnic na zavitem delu, saj morajo tudi te zagotavljati varen korak. Predvsem na poti navzdol je preozka stopnica na zavoju lahko zelo nevarna. Na zunanjem robu mora biti globina stopnice vsaj 23 centimetrov.

V manjših prostorih so rešitev lahko tudi okrogle stopnice, ki potekajo krožno okoli navpične osi. Tudi pri teh se je treba držati prej naštetih dimenzij, kar pomeni, da mora biti njihov premer vsaj 180 do 200 centimetrov. 

Obloge morajo biti dobro prilepljene

Nekoč so bile notranje stopnice pogosto narejene iz betona, ki smo ga obložili z lesom, keramiko, tapisonom. Tisti, ki se še vedno odločajo za to izvedbo, stopnice pogosto oblečejo tudi v vinilne talne obloge, vsaj na pohodnem delu. 

Ob tem velja opozoriti, da morajo biti vse obloge, ki se na stopnice lepijo, res dobro prilepljene po vsej površini, sicer lahko začnejo odstopati in se vihati, kar pa pomeni precejšnjo nevarnost, da se ob oblogo spotaknemo in celo pademo.

Kovinske in lesene so najpogostejša izbira

Sodobne stopnice pa so večinoma montažne, nosilna konstrukcija je kovinska, ki jo običajno kombiniramo z lesom, ali pa so stopnice v celoti lesene. Najbolj primerni so lesovi hrasta, bresta, jesena in bukve. Zelo gladko obdelan les, poliran in z zaobljenimi robovi, je lahko razlog za zdrse, zato je v teh primerih na robove stopnic dobro namestiti varovala pred zdrsom.

Res pa je, da s tem lahko uničimo ali pa vsaj pokvarimo želeno podobo stopnic v prostoru, zato je treba pred izbiro materiala in njegovo obdelavo razmisliti, kako bo poskrbljeno za varno uporabo stopnišča.

Stopnice | Avtor: Dezzen Dezzen
Tudi steklene so lahko

Najbolj drzni se odločijo za steklene stopnice, narejene iz pohodnega stekla, ki je lahko mat, transparentno ali barvno. Steklo za stopnice laminirajo, kar pomeni, da spojijo eno ali več stekel v nedeljivo celoto, del katere je tudi PVB-folija. Ta potem stopnicam daje tudi transparentnost ali barvo, odvisno, kaj izberemo. Ker je steklo v osnovi gladko, pohodno površino stopnice obdelajo še s sitotiskom, ki preprečuje zdrs.

Ograje so posebno poglavje pri načrtovanju stopnišča

Osnovno izhodišče je njihova višina, ki mora biti od 90 do 100 centimetrov. Narejene so lahko iz zelo različnih materialov, vsi pa morajo zagotavljati trdnost oprijema in zaščito pred padcem s stopnic. Vrhnji rob ograje naj bi bil zaključen z držalom, ki omogoča dober oprijem. 

Pri načrtovanju moramo misliti tudi na to, kako bomo varovalno ograjo pričvrstili na stopnico. Če bo ta vgrajena na pohodno ploskev, moramo vedeti, da bomo zaradi nje izgubili približno 10 centimetrov širine. Zato je to treba upoštevati pri načrtovanju širine stopnic. Če smo omejeni s prostorom in bodo stopnice nekoliko ožje, potem je bolje izbrati ograjo, ki jo v stopnice lahko pričvrstimo od strani, tako da ne jemlje pohodne površine. 

Stopnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Brez ograje ni pametno

Nekateri se odločijo tudi za stopnice brez ograje, vendar je v tem primeru pametno vsaj na zid, ob katerem potekajo, namestiti držalo, ki mora biti od stene odmaknjeno vsaj štiri centimetre. Stopnice brez ograje si težko privoščimo, če imamo majhne otroke, pa tudi sicer to ni najbolj varna izbira, je pa značilna za zasnovo stopnic, ki jih sidramo neposredno v zid, brez nosilne konstrukcije. 

Načrtovalci se zanje odločijo, ko želijo, da so stopnice čim manj masivne in opazne, s čimer poudarjajo minimalizem in odprtost ter transparentnost prostora, vendar pa takšne stopnice niso niti varne, niti praktične.

Dovolj dnevne in razpršena umetna svetloba

Pri načrtovanju nikakor ne smemo pozabiti na primerno osvetlitev. Dnevno svetlobo lahko zagotovimo s strešnim oknom nad stopnicami ali pa s klasičnim oknom v zidu ob katerem potekajo. 

Stopnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Luči na stopnicah namestimo tako, da je osvetljena njihova celotna površina, zelo dobra rešitev pa so tudi v stopnice ali na njihove robove vgrajene LED-sijalke. Luči morajo metati razpršeno svetlobo, da se površina stopnic ne blešči, svetiti pa morajo začeti takoj, ko jih prižgemo. 

V galeriji zgoraj si lahko ogledate sodobne, vendar varno zasnovane in izdelane stopnice.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:45 05.november 2019.

    Stopnice brez ograje so lepe, a lahko usodne.

Sorodne novice