Pod streho > Gradimo & obnavljamo
22344 ogledov

Ta nagrajen slovenski izdelek je svetovna novost

vgradnja oken Satler, znak kakovosti arhiv sejem Dom
Letos je strokovna komisija ocenila, da izstopata sodobna vgradnja stavbnega pohištva in povozen zbiralnik, ki je novost tudi v svetovnem merilu.

Storitev podjetja Satler in izdelek podjetja Roto Eco sta letošnja dobitnika okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu. Gradbeni inštitut ZRMK, ki je tudi izvajalec certifikacijske sheme, ga podeljuje že od leta 1997, namenjen pa je za označevanje proizvodov in storitev, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti in trajnosti. 

Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva 

Ena izmed dejavnosti podjetja Satler okna in vrata je tudi vgradnja zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje. Kupcem ponujajo celostno storitev dobave in vgradnje PVC, lesenih in aluminijastih oken ter vrat, senčil, polic in komarnikov.

Kot so v utemeljitvi nagrade navedli ocenjevalci, imajo njihovi proizvodi ustrezna dokazila o kakovosti, izjave o lastnostih in CE oznake, kar velja tudi za ostali uporabljeni material pri vgradnji, na primer pritrdila in tesnilna sredstva. Že vrsto let poteka njihova vgradnja v skladu z dobro gradbeno prakso oziroma zadnjim stanjem tehnike (bolj poznana kot RAL-vgradnja). 

„Pri večjih projektih in zahtevnih izvedbah rešitve pripravijo v sodelovanju z dobaviteljem profilnih elementov in projektantom. Dobra stran njihove montaže je tudi reševanje toplotnih mostov in drugih detajlov s področja gradbene fizike, pri čemer se dejavno vključujejo v načrtovanje objekta. Pri vgradnji uporabljajo interne smernice sodobne vgradnje, ki sledijo načelom zadnjega stanja tehnike. Uporabljajo kakovostne materiale in sodobna orodja ter upoštevajo pravila stroke. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del pa se opravi po lastnem pregledu in pregledu predstavnikov naročnika. Za zagotavljanje servisa in vzdrževanja stavbnega pohištva imajo na razpolago posebej opremljeno vozilo, kupcem pa proti plačilu nudijo tudi letna servisiranja,“ so še napisali v obrazložitvi.

Povozen rezervoar 

Znak kakovosti v graditeljstvu je prejelo tudi podjetje Roto Eco za razvoj povoznega polietilenskega rezervoarja, poimenovanega Roterrra Drive, ki je novost na svetovnem trgu. Rezervoar je primeren za vgradnjo pod povozne površine in ne potrebuje dodatne betonske plošče.

Razvoj nagrajenega rezervoarja je potekal v smeri multifunkcijske in konstrukcijske rešitve, ki kar najbolj omogoča tudi izkoristek razpoložljivega transportnega volumna in možnost vgradnje pod povozne površine, kar razširi področja vgradnje.

„Konstrukcija rezervoarja, sestave surovin in način izdelave odlikujejo Roterra drive kot edini polietilenski rezervoar na svetu, vgrajen pod povozne površine, na primer parkirišča, garaže, hangarji, cestišča, za kar ima ustrezna poročila akreditirane inštitucije. Majhna masa rezervoarja omogoča hitro in enostavno manipulacijo ter vgradnjo. V rezervoar se lahko namestijo tudi tipala za merjenje nivoja vode, merilce pretoka, merilce pH, temperature in druge instrumente, s čimer so povečali njegovo funkcionalnost," so v obrazložitvi ZKG napisali ocenjevalci. 

rezervoar Roto Eco, znak kakovosti | Avtor: arhiv sejem Dom arhiv sejem Dom
Rezervoar je namenjen shranjevanju, zbiranju in zadrževanju meteornih, tehnoloških, fekalnih in drugih vod. Vanj se lahko vgradijo različne tehnologije, na primer za prečiščevanje odpadnih, tehnoloških in meteornih voda, ločevanje mineralnih olj, sistem biološkega in mehanskega čiščenja odpadne vode ter filtracija deževnice in zbiranje deževnice za požarni sistem ali zalivanje. 

Notranja gladka površina rezervoarja omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje higiene, zato je uporaben tudi za shranjevanje pitne vode, za kar so v podjetju pridobili certifikat. 

Osnovna surovina za izdelavo je polietilen (PE), ki ga je po končani življenjski dobi možno 100-odstotno reciklirati, saj so razvili tudi kompozit iz primarne in sekundarne surovine. Svojim kupcem ponujajo celovito storitev: od izdelave, prodaje, tehničnega svetovanja, distribucije, montaže, servisiranja in izobraževanja uporabnikov. 

montažna hiša Znak kakovosti Pod streho Ta hiša in prezračevalni sistem izstopata

Do nedelje odprt sejem Dom

Znaka kakovosti v gradbeništvu bodo podjetjema podelili na sejmu Dom, ki svoja vrata odpira danes, 22. marca. Obiskovalci si bodo do nedelje lahko ogledali in se seznanili z izdelki, sistemi in storitvami, naprednimi tehnologijami za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovitost. Na 61. ponovitvi sejma Dom se bo predstavilo več kot 355 podjetij iz 27 držav, ki bodo razstavila energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo. 

Za vse, ki gradijo ali prenavljajo stanovanja ali hišo, pa tudi za tiste, ki šele zbirajo informacije ali jih zanimajo le novosti, so na voljo brezplačne in neodvisne informacije, nasveti in predavanja strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in zunanjih strokovnjakov, energetskih svetovalcev ENSVET – Eko sklad ter brezplačni 3D-izrisi kopalnice. 

Sejem je odprt od srede do sobote, od 10. do 19. ure, v nedeljo do 18. ure.

Vstopnice od sedem do 10 evrov

Cena vstopnice, kupljene prek spleta, s katero si obiskovalci zagotovijo tudi brezplačen prevoz z avtobusom LPP na razstavišče in nazaj, je osem evrov, cena redne vstopnice je 10 evrov, za obisk sejmišča v času „Happy Hour“, ki je od srede do petka od 12. do 16. ure ter v soboto in nedeljo tri ure pred zaprtjem, pa bo cena nižja, in sicer sedem evrov.  Za otroke od 7. do 16. leta, dijake, študente in upokojence je cena osem evrov, za otroke do 17. leta starosti v spremstvu staršev je vstop brezplačen. 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:05 22.marec 2023.

    pametno.. zelo. kot recimo potočni kontejnerji za zbiranje komnalnih odpadkov na javnih komunalnih otokih. lepo in krasno, pa po enem letu izven uporabe.ker so -- neuporabni. prejšni. kontejnerji so stali in niso rabili miljonske naložbe kot sedanji, pa so samo ...prikaži več za to da kužki tam prizdignejo ngo.. upam da ta rezervoar čez deset let se ne bo udr pod težo kamiona, ki bo počrpal svinarijo iz rezervoarja.