Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2614 ogledov

Ta streha čisti zrak in nadomešča tri drevesa

streha arhiv 3M
Znanstveniki ves čas razvijajo nove materiale in tehnologije, s katerimi lahko v prihodnje zmanjšamo rabo energije v stavbah in negativne učinke na okolje.

Med vsemi inovacijami, ki jih znanstveniki in drugi, ki svoje ideje spreminjajo v nove izdelke in tehnologije, letos velja izpostavit dve, ki zelo konkretno in hkrati preprosto odgovarjata na probleme onesnaženega zraka v mestih in čim manjše rabe energije s stavbah.

Prva je granulatni posip za strešne kritine, ki učinkovito čisti okoliški zrak, druga pa je film za stekla na oknih, ki zmanjšuje rabo energije za hlajenje v stavbah, tudi v obstoječih.

Strešni posip, ki čisti okoliški zrak

Ena od največjih novosti na področju materialov za gradnjo hiš, ki je letos že dostopna na ameriškem trgu, je posip za strehe, ki čisti okoliški zrak.

Ameriško podjetje 3M je razvilo nov posip, natančneje strešne granule, ki so namenjene temu, da očistijo onesnažen zrak. Granule so dodane oziroma pomešane s klasičnimi granulami, ki sestavljajo posipe na bitumenskih strešnih kritinah. 

strešni posip | Avtor: arhiv 3M arhiv 3M
Njihova posebnost je fotokatalizna prevleka, ki je na vsakem zrnu posipa. Reakcija poteka povsem naravno, prevleko aktivirajo sončni UV-žarki, zato se iz nje sprostijo prosti radikali, ti pa se vežejo s kemičnimi spojinami, predvsem dušikovimi oksidi v zraku. Ti so odgovorni za nastanek kislega dežja in smoga, nove granule v strešnem posipu pa dušikove okside in druga onesnaževala transformirajo v vodotopne ione, ki se z vodo preprosto sperejo. 

Učinkovitost fotokatalizne prevleke pri absorbciji in pretvorbi različnih plinov in onesnaževal v zraku so testirali tudi nacionalnem laboratoriju Lawrence Berkeley National Lab, kjer so potrdili, da lahko povprečno velika streha iz zraka odstrani toliko onesnaževal kot tri drevesa.

Prevleka iz granul je za zdaj namenjena bitumenskim kritinam. Uporabljali pa naj bi jo predvsem na strehah v mestih, kjer je manj zelenja, ki bi učinkovito skrbelo za čiščenje zraka. 

Filmska prevleka odbija do 70 odstotkov toplote

Druga pomembna novost, ki so jo letos skupaj razvili znanstveniki iz ameriške univerze MIT in univerze v Hong Kongu, je povsem nova filmska prevleka, ki odbija toploto z okenskih stekel. 

film za okno | Avtor: arhiv MIT arhiv MIT

Ko zunanji zrak doseže temperaturo 32 stopinj Celzija, prevleka postane nekoliko neprosojna, s tem pa lahko odbije kar 70 odstotkov sončeve energije in občutno zmanjša prehod toplote v notranjost stavbe. Narejena iz klasičnega poliakrilnega materirala, ki so mu vgradili mikroskopske komore, napolnjene z vodo in posebnimi mikro delci, ki se krčijo in raztezajo glede na zunanjo temperaturo. Posebnost filma je ta, da ujame tudi infrardeče žarke, ki so odgovorni za največ sončeve toplote in pregrevanje prostorov.  

Prevleka je zasnovana tako, da jo lahko preprosto namestimo tudi na steklo vsakega že vgrajenega okna. Če bi jo namestili na vsa okna v stavbi, bi rabo energije za delovanje klimatskih naprav lahko zmanjšali za več kot 10 odstotkov. 

Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt Tehnologija Pod streho Če ste v trendu pri ogrevanju in hlajenju, morate imeti teh 5

Več o gradnji, obnovi in rabi energije najdete tukaj

Komentarjev 1
  • sam50 08:26 18.november 2019.

    Jaz bom svojo kar z metlami pokril,morda še kakšen sesalec vmes za izgled,pa bo ja čista.....