Pod streho > Gradimo & obnavljamo
20765 ogledov

Tako pleskarji izračunajo površino in zaračunajo svoje delo

pleskanje Profimedia
Cene slikopleskarjev niso regulirane, obstaja pa cenik priporočenih cen sekcije slikopleskarjev pri Obrtni zbornici Slovenije. Vprašanje je tudi, kako izračunajo površino, ki jo bodo pleskali.

Poleg precej podrobnega priporočenega cenika za posamezna dela, zadnji je iz leta 2019, so v sekciji napisali tudi normative dela in merjenje slikopleskarskih del. Pa vendar med uporabniki njihovih storitev vlada zmeda, kako izračunati površino, ki naj bi jo mojster prepleskal, torej, kaj se všteva in kaj ne vanjo. 

Najprej poudarimo, da cenik za slikopleskarje ni zavezujoč, cene lahko oblikujejo po svoji presoji oziroma glede na povpraševanje in svoje reference. Pri tem pa je prav, da se držijo normativov za izračun površine, ki jo bodo pleskali in to natančno pojasnijo naročniku. 

Okna in vrata se štejejo kot površina pleskanja, a ne vedno

V praksi pogosto velja, da se površina izračuna tako, da se tloris hiše ali stanovanja pomnoži s 3. Za denimo 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje naj bi bila površna, ki jo bo mojster pleskal 210 kvadratnih metrov. To načeloma velja v primeru, da naročnik želi barvanje sten in stropa. Če je denimo strop opažen z lesom in ga mojstre ne bo barval, da je treba od površine odšteti. 

Pogosto pa se zaplete tudi pri oknih, vratih in odprtih prehodih med posameznimi prostori, ki jih mojster seveda ne bo barval. Kako jih v izračunih površine upoštevajo slikopleskarji, smo vprašali enega od njih, ki  ima 30-letne izkušnje in na svoji spletni strani objavljen zelo natančen cenik del. 

Površina tlorisa se lahko pomnoži s tri in tako izračuna površina sten in stropov, pravi sogovornik, a doda, da je bolj natančna izmera vsake stene in stropa ali stropov in upoštevanje morebitnih odbitkov zaradi oken, vrat in odprtin v stenah.

zivljenje 09.05.13. barvanje sten, beljenje, pleskanje, bela barva, valcek, foto | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Večina slikopleskarjev naj bi upoštevala naslednja pravila: 

  • površine do treh kvadratnih metrov štejejo v površino pleskanja,
  • pri površini, večji od treh in manjši od petih kvadratnih metrov, od skupne površine pleskanja odštejejo tisto, kar je več od treh kvadratnih metrov. Pri oknu s površino 4,5 kvadratnega metra tako odštejejo 1,5 kvadratnega metra.
  • površin, večjih od petih kvadratnih metrov, to so denimo panoramske stene, pa pri izračunu ne upoštevajo, temveč izmerijo tekoči meter špalete okoli panoramske stene in ga glede na njeno širino pretvorijo v kvadratni meter. Torej v skupno površno pleskanja štejejo del okoli okna. 

V ceniku sekcije so cene le priporočene

Glede na ceno posameznega mojstra naročnik lahko tako okvirno že sam izračuna, koliko naj bi ga pleskanje stalo, hkrati pa ceno lahko primerja s priporočenimi iz cenika sekcije. 

Priporočena cena pleskanja z dvema nanosoma nepralne disperzijske barve (velja za belo in nežne barvne odtenke) je 3,5 evra na kvadratni meter. Če se naročnik odloči na pralno disperzijsko barvo, se priporočena cena povzpne na 5,2 evra za kvadratni meter, pri uporabi tako imenovanih lateks barv pa celo na 8,6 evra na kvadratni meter. Vse cene veljajo za belo barvo in nežne barvne odtenke. Če izberemo močnejše barvne odtenke je cena lahko za 10 odstotkov višja od izhodiščne.

Kaj cena vključuje? Dva nanosa barve na gladko površino in material. V ceno ni vključen DDV, ki je v primeru, da je soboslikar davčni zavezanec, 9,5 odstotka.

Pleskanje Osvežimo dom Pod streho Pleskanja se lahko lotimo sami, a nekaj je o tem le treba vedeti

Obračunajo tudi pripravo dela 

Vendar pa tako izračunana cena ni končna. Slikopleskarji obračunajo tudi pripravo dela, kamor spada zaščita površin. Kot pove naš sogovornik, jim priprava vzame več časa kot pleskanje. V naseljenih hišah in stanovanjih je priprave lahko zelo veliko, saj je treba umakniti pohištvo in različne predmete, z zaščitnimi trakovi oblepiti vse robove, zaščititi tal, po pleskanju pa za seboj še pospraviti. „Za pleskanje ene sobe na primer potrebujem eno uro, za pripravo in pospravljanje pa vsaj eno uro in pol, če ne več.“

Zaščito v povprečju zaračunajo od 60 centov do 1,5 evra na kvadratni meter površine, ki jo pleskajo, pove. Zakaj je razpon cene tako velik? Robove okoli oken lahko zaščitijo relativno hitro, medtem ko je denimo zaščita stopnic na stopnišču lahko zelo zamudna, eno stanovanje je lahko relativno prostorno, z malo opreme, drugo pa precej natlačeno, po tleh so lahko keramične ploščice ali pa dragocen oljen parket in preproge, pojasni zahtevnost zaščite, zaradi katere je tudi cena te lahko precej različna. 

Za pleskanje stanovanja od 650 do 1100 evrov

Upoštevajoč navedeno lahko okvirno izračunamo, da bi pleskanje 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja z osnovno nepralno belo barvo po priporočenem ceniku stalo 735 evrov, zaščita (vzemimo povprečno ceno en evro) pa še 210 evrov. Če dodamo še DDV bi bil končni znesek 1035 evrov. Cena pa bi bila še višja, če bi bilo treba v stanovanju odstraniti kakšen plesniv ali nikotinski madež, pokitati kakšno udrtino ali razpoko na steni. 

Po pregledu cenikov več slikopleskarjev lahko ugotovimo, da bi nekateri za to delo računali precej manj, eden od njih denimo 590 evrov, z DDV približno 650. Precej pa je tudi takšnih, ki bi računali več, denimo 1040 evrov, z DDV 1140. 

Ogled stanovanja in natančen predračun

Preden izberemo slikopleskarja, se je treba o vseh podrobnostih z njim pogovoriti. Le telefonski pogovor, v katerem mu poveste kolikšna je tlorisna površina vašega doma, on pa čez palec to pomnoži s tri in pove da je kvadratni meter pleskanja denimo tri evre, ni dovolj. 

Stanovanje ali hišo bi si moral prej ogledati in oceniti stanje, izračunati površino, upoštevati barvo, čas, potreben za zaščito in morebitna druga potrebna dela. Ker mojstri za to pogosto nimajo časa časa, hkrati pa nam že leto in pol vladajo različne omejitve, se ogled lahko naredi tudi na daljavo. Naš sogovornik naročnika prosi za fotografije vseh prostorov, ki naj bi jih pleskal. Na podlagi teh in okvirnih izmer, ki jih naredi naročnik, lahko precej natančno oceni, koliko dela bo imel s pleskanjem in koliko s pripravo in zaščito ter pripravi ponudbo s ceno. Tako obe strani v naprej vesta, kaj ju čaka, morebitni manjši popravki ponudbe pa se lahko naredijo tik pred začetkom del. 


 

Komentarjev 1
  • Kathy_Holmes 15:44 11.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦