Pod streho > Gradimo & obnavljamo
10362 ogledov

Tako si uredite najbolj udobno dnevno sobo na prostem

terasa
1/9
Dezzen
Dnevna soba na prostem, je želja večine, ki ima vsaj nekaj vrta ali nekaj kvadratov velik balkon. Da bo udobna, prijetna, predvsem pa zaščitena pred vremenskimi vplivi, je pri njeni zasnovi in urejanju treba premisliti.

Čeprav je urejanje dnevne sobe ali pa kotička za preživljanje prostega časa na terasi, balkonu  ali vrtu lahko omejena zgolj s posameznikovo domišljijo, vsaj delno pa tudi z globino denarnice, je treba vendarle imeti v mislih tudi muhasto vreme. 

Zato je najbolje najprej poskrbeti za streho in morda kakšno lahko pregrado, ki bosta ščitili pred žgočim soncem, vetrom in poletnimi nevihtami. Potrebujemo torej nadstrešek, v blokih bodo to tla balkona nad našim, da vrtno pohištvo ne bo neposredno na zemlji oziroma travi pa pametno poskrbeti še za podlago s talno oblogo. 

Nadstrešek je lahko zelo preprost, lahko pa izberemo eno od številnih sodobnih in izjemno dovršenih različic, ki jih ponuja vse več podjetij. Drži se lahko hiše, če imamo prostor za teraso povezan z notranjostjo, lahko pa ga nekje na vrtu postavimo kot samostojen objekt, pod katerim si uredimo zunanji prostor za preživljanje prostega časa. 

Zavetje bo večje, če se bo kakšna od stranic lahko zaprla, pri preprostih pa lahko izdelamo leseno pregrado, pregrado iz trstike ali bambusa, ali pa obesimo zavese. Te bodo vzdušje pod njim še povzdignile. 

terasa | Avtor: Dezzen Dezzen

Tla pod nadstreškom so lahko lesena, kamnita, betonska, obložena z namenskimi vrtnimi ploščami, lahko pa jih zgolj utrdimo, za zgornjo plast pa uporabimo pesek primerne granulacije. 

Izbiramo materiale, ki so nam ljubi, hkrati pa moramo poskrbeti za njihovo zaščito pred vremenskimi vplivi, še posebej to velja za les, bambus in ratan. Veliko bolj odporni sta kovina in plastični materiali, ena od možnosti pa je tudi, da osnovo za sedišča in mizico naredimo iz betona ali opeke. Ni pa odveč, da se poučimo tudi o čiščenju in vzdrževanju posameznih materialov, da bo z njimi čim manj dela. 

terasa | Avtor: Dezzen Dezzen
Izbira primernega pohištva in dodatkov za zunanjo dnevno sobo bo pod nadstreškom bistveno večja, saj je ne bo treba ob vsaki napovedi slabega vremena pospravljati in umikati na varno. Odločimo se lahko za zunanje sedežne garniture, ki že nekaj časa vse bolj spominjajo na tiste iz notranjih dnevnih sob, veliko več duška pa si lahko damo tudi pri dekoraciji. Udobje in videz bodo povečale številne blazine, odeje, celo preproge, v prostor pod nadstreškom lahko vgradimo svetila, obesimo solarne lučke in lampijončke. 

terasa | Avtor: Dezzen Dezzen
Na tramove nadstreška lahko obesimo viseče gugalnike ali visečo mrežo, pod njim pa najdemo prostor tudi za varno ognjišče, okoli katerega se ne bomo le greli v hladnejših poletnih nočeh, temveč bomo ustvarili občutek domačnosti. 

Za popolno udobje poskrbimo tudi za kakšno odlagalno površino, poličnik, na katerem nas bodo čakale revije in časopisi, nikar pa ne pozabimo na dobro knjigo. Tudi nekaj kozarcev, krožnikov in skledic je lahko v bližini, če najdemo prostor še za mini hladilnik, pa bo užitek še večji. 

terasa | Avtor: Dezzen Dezzen
Čeprav smo zunaj, lahko zunanjo dnevno sobo popestrimo tudi z zasaditvami v loncih. Izberemo takšne, ki bodo dobro uspevale v senci nadstreška. 

Nekaj ličnih idej, kako si urediti svoj sanjski zunanji kotiček, smo zbrali v galeriji. 

balkon Pod streho Pod streho Posnemal je ideje s spleta, zgodilo se je to
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.