Pod streho > Gradimo & obnavljamo
11294 ogledov

Tlakovci ali asfalt? Za lažjo odločitev morate poznati ta dejstva

dvorišče
1/10
Pinterest
Tlakovci ali asfalt je najpogostejša dilema, pred katero smo, ko načrtujemo ureditev dvorišča, še posebej povoznega dela. Predstavljamo prednosti in slabosti obeh ter cene.

Ali bo dvorišče videti lepše, privlačnejše in bolj urejeno, če ga bomo tlakovali, kot če se odločimo za asfalt, je stvar okusa, o katerem ne gre soditi, pa vendar je prav videz pogosto odločilen pri izbiri. S tlakovci zagotovo lahko ustvarimo unikatno površino, saj lahko izbiramo med veliko oblikami, velikostmi, barvami, obdelavami površine. S tlakovci lahko ustvarjamo najrazličnejše vzorce, pri čemer je omejitve zgolj naša oziroma mojstrova ustvarjalnost. 

dvorišče | Avtor: Profimedia Profimedia
Asfalt je v primerjavi s tlakovci monoton in precej pust. Barva je enolična, najprej skoraj črna, z leti pa zbledi v sivo. 

Torej, če je videz najpomembnejši dejavnik, na podlagi katerega se bomo odločili, je ta v prid tlakovcem. V tem primeru so vsi drugi dejavniki, kot so čas izvedbe, cena, vzdrževanje in funkcionalnost ter življenjska doba, nepomembni. Ko videz ne odloča, pa bo odločitev lažja, če poznamo druge lastnosti oziroma prednosti in slabosti tlakovcev in asfalta. 

Asfalt cenejši, dela opraljena hitreje

Cena je običajno zelo vpliva na odločitev. Tlakovci so dražji od asfalta, še posebej je razlika v ceni precejšnja, le je dvorišče veliko. Koliko so tlakovci dražji, je težko natančno izračunati, ker je njihova cena odvisna predvsem od vrste. Cene tlakovcev so od 13 do 50 evrov na kvadratni meter, k temu pa je treba prišteti še pripravo podlage in polaganje. Končna cena na kvadratni meter je od 25 do 40 evrov. 

betonski tlakovci | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia
Tudi za asfaltiranje je treba kakovostno pripraviti podlago, končna cena z asfaltom pa je od 15 do 20 do 25 evrov. 

Če se z ureditvijo dvorišča mudi, je boljša izbira asfalt, saj dela potekajo precej hitreje kot polaganje tlakovcev. 

Vzdrževanje in odpornost 

Mojstri svetujejo, da na asfalt že po šestih mesecih prvič nanesemo plast obnovitvenega premaza, potem pa to ponovimo vsaki dve leti. Asfalt namreč ni neobčutljiv na vremenske razmere, vlaga in temperaturne spremembe povzročajo pokanje. 

dvorišče | Avtor: Profimedia Profimedia

To pa lahko preprečimo ali pa vsaj zelo omejimo, če izvajalec pri izvedbi uporabi ustrezen nasipni material, dovolj nasutja, podlago dobro utrdi in uredi kakovostno odvodnjavanje. Če bo nasutja premalo, bo asfalt manj odporen proti zmrzali, slaba utrditev podlage pa pomeni manjše dovoljenje obremenitve. Pojavijo se lahko udrtine oziroma posedanje. 

Tlakovci so bolj trpežni, ker so manjši, manj pokajo ali se lomijo, treba jih je le redno čistiti in zatirati plevel, ki kaj rad raste v fugah med njimi.  

Zaradi vremenskih vplivov so poškodbe na asfaltu pogostejše in jih je težje popraviti kot na tlakovcih. So pa tako tlakovci kot asfalt lahko občutljivi na sol, ki jo uporabimo pozimi za preprečevanje poledice. Za oboje velja, da moramo soliti zelo zmerno in enakomerno, večje količine namreč lahko povzročijo pokanje. 

Tlakovano površino lažje popravimo

Počen tlakovec preprosto nadomestimo z novim. Če se del tlakovcev na dvorišču posede, jih preprosto odstranimo, utrdimo površino pod njimi in položimo nazaj. 

Asfaltiranje | Avtor: FreeImages.com FreeImages.com
Sanacija razpok ali celo lukenj na asfaltu je bolj zahtevna. Razpoke lahko zapolnimo z bitumensko maso, s čimer preprečimo, da bi se širili oziroma da bi nastala luknja. Vendar se bo šiv na površini videl. Če je poškodba večja, je treba poškodovani del izrezati in ga nadomestiti z novim asfaltom. V tem primeru bomo na dvorišču imeli vidno zaplato. 

Življenjska doba tlakovcev daljša

Še ena prednost tlakovcev pred asfaltom je ta, da prepuščajo vodo, zaradi česar ob močnejših nalivih ne bo vode na dvorišču. Asfalt je za vodo neprepusten, zato moramo mora imeti dvorišče naklon in urejen odtok, da bo voda z asfalta odtekala. 

Življenjska doba tlakovcev je daljša, od 25 pa celo do 50 let in več, tudi starajo se boljše kot asfalt, saj z leti ob dobrem vzdrževanju pridobivajo patino. Življenjska doba asfalta je od 15 do 25 let, pod pogojem, da ga ves čas pravilno vzdržujemo. 

Ideje za ureditev dvorišča si lehko ogedate v galeriji


 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 10:12 11.junij 2023.

    hm, torej kot prvo je treba nekja povedat, kaj je pod tlemi, lahko so kakšne napeljave, včasih celo kolektorsko polje za toplotno črpalko, tu tlakovci zmagajo, kajti če kaj pride narobe tlakovce ven pa na kup odkop, popravilo in tlakovci ...prikaži več nazaj. je pa ena stavr, ki me pri tlakovcih moti- zima. toj e beton in tu se led krasno dela, drsališče takoj in tudi sneg ostane dalj časa, pa tudi talnega gretja dvorišča ni mogoče uredit z tlakovci. glede trajanja pa. 50 let za tlakovce- samo sanjajte.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:39 10.junij 2023.

    Asfalt cenejši, dela opraljena hitreje