Pod streho > Gradimo & obnavljamo
32333 ogledov

To je nov trend, ki prihaja tudi k nam

pisarna na vrtu
1/14
Dezzen
Že precej več kot eno leto trajajoča pandemija je dodobra spremenila delovno prakso veliko zaposlenih. Delo od doma vsaj nekaj dni na teden je ostaja stalna praksa v marsikaterem podjetju. Zaposleni rešitev za delovni prostor iščejo tudi na vrtu.

Predvsem v Veliki Britaniji in tudi v nekaterih drugih zahodnoevropskih državah se je povpraševanje po vrtnih lopah izjemno povečalo. Nekateri proizvajalci lani in v prvih mesecih letos beležijo tudi 500-odstotno rast povpraševanja in naročil, poroča The Guardian.

Vrtne pisarne so trend, ki se hitro širi, z njim pa se spogledujemo tudi v Sloveniji. Gre za lope različnih velikosti, oblik, narejenih iz različnih materialov, ki se jih je prijelo ime „shoffice“. Skovanka iz besed shed (uta) in office (pisarna).

pisarna na vrtu | Avtor: Profimedia Profimedia
Takšne vrtne pisarne si urejajo tisti, ki na vrtu že imajo ute. Spreminjajo jih iz prostorov za shranjevanje vrtnega orodja, koles in druge opreme v lično urejene pisarne, ali pa si v ta namen postavljajo nove.

Tako si zagotovijo mir, ki ga potrebujejo pri delu, umaknejo se od drugih družinskih članov, ki morda tudi delajo od doma. Pridobijo več prostora in udobja, saj kuhinjska miza ali pa celo prenosnik v naročju na kavču ali postelji, pri delu od doma ne more biti dolgotrajna rešitev.

pisarna na vrtu | Avtor: Profimedia Profimedia
Vse več podjetji je v zadnjem času namreč razkrilo načrte za delo v prihodnje. Ne glede na potek epidemije in tudi po njenem koncu, bo veliko zaposlenih stalno delalo od doma, ali pa bodo podjetja uvedla hibridni sistem dela, nekaj dni na teden od doma in nekaj dni v pisarnah podjetja.

pisarna na vrtu | Avtor: Dezzen Dezzen
Zato ni presenetljivo, da se zaposleni odločajo za vrtne pisarne. Njihova ponudba je tudi pri nas precejšnja, čeprav v osnovi niso namenjene delu od doma. Ponujajo jih vsi večji trgovci z gradbenim materialom in opremo za dom in vrt. Izberemo pa lahko tudi bolj sodobne in narejene po meri, ki jih izdelujejo v specializiranih podjetjih.

pisarna na vrtu | Avtor: Dezzen Dezzen
Njihova cena je odvisna od velikosti in oblike, materialov, zasteklitve in predvsem dodatne opreme, ki jo pisarna zahteva. Opremiti jo je treba z električno napeljavo in internetno povezavo, ogrevanjem in tudi hlajenjem. Najcenejše, za opremo, elektriko, internet in druge priključke pa poskrbimo sami, lahko kupimo že za dobrega tisočaka, za unikatne, sodobnejše in na ključ izdelane vrtne pisarne pa bo treba v žep seči precej globlje, njihova cena je tudi deset in več tisoč evrov.

Vrtna uta Vrtna uta Pod streho Lahko je garaža, savna, letna kuhinja, lahko pa zgolj ropotarnica

pisarna na vrtu | Avtor: Dezzen Dezzen
Pri načrtovanju vrtne pisarne je treba misliti tudi na zakonodajo. Brez gradbenega dovoljenja lahko postavimo pisarno, ki bo merila manj kot 25 kvadratnih metrov, njena višina pa ne bo več kot štiri metre. Za vse večje potrebujemo gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt.

V galeriji zgoraj smo zbrali nekaj idej za vrtno pisarno.


 

Komentarjev 1
  • lada 17:33 06.julij 2021.

    davčno na dob pa boš lahko postal Gospod !