Pod streho > Gradimo & obnavljamo
10498 ogledov

To razkrije vse napake pred nakupom in obnovo stare hiše

Hiša Profimedia
Predstavljamo postopek, ki odkrije sicer pogosto skrite napake tako pri novogradnjah, kot pri obnovi starejših in tudi pred nakupom stare hiše.

Stanje obstoječe stavbe ali slabo izvedbo novogradnje lahko zelo učinkovito preverimo s termografijo ali termografskim pregledom. Tako ugotovimo, kje v hiši so netesna mesta in kje hladna mesta oziroma toplotni mostovi. Ti so eden glavnih vzrokov za toplotne izgube stavbe in pojav plesni. 

Termografija je dobro narediti pred nakupom in obnovo

S termografskim pregledom, ki ga strokovnjak izvede s termografsko kamero, se preveri, kje v hiši so toplotni mostovi, ki jih bo treba odpraviti. To je pomembno predvsem pri starejših hišah, saj tako lahko veliko bolj premišljeno in natančno načrtujemo njihovo energijsko obnovo. Po obnovi pa je smiselno narediti še ne pregled, da ugotovimo, ali je bilo vse izvedeno, kot smo načrtovali. Enako velja za novogradnje, zidane in montažne oziroma skeletne. Marsikdo pa se za termografski pregled odloči pred nakupom starejše hiše, saj tako dobi precej jasno sliko, v kakšnem stanju je in kakšna obnova ga čaka. 

Termografija | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri prvih je tak pregled morda še bolj pomemben, saj se med gradnjo klasične hiše ali obnovo na gradbišču zvrsti več različnih mojstrov, ki odgovarjajo le vsak za svoj del poslov, nadzor nad njimi pa ni nujno najbolj učinkovit. Nadzornik na gradbišču ni prisoten ves čas, zato se mu kakšen detajl lahko tudi izmuzne, ker je že prekrit z izvedbo naslednjih del oziroma mojstra. 

Proizvodnja montažnih hiš je veliko bolj nadzorovana, saj velik del te poteka v halah, v nadzorovanem okolju, nadzor nad vsemi deli, ki jih potem opravijo na gradbišču, pa običajno prevzame strokovnjak iz podjetja, poleg nadzornika, seveda.

termografija | Avtor: Profimedia Profimedia

Razkrije toplotne mostove in netesna mesta 

Termografski pregled torej razkrije, kje v hiši so toplotni mostovi, kje so mesta, na katerih toplotna izolacija ovoja ni izvedena enakomerno, nepravilno izvedene stike med toplotno izolacijo denimo zunanje stene in ostrešja ali zunanje stene in temeljev ali temeljne plošče, razkrije tudi netesne preboje, morebitno predrto parno zaporo ali oviro, netesno vgrajeno stavbno pohištvo in roletno škatlo, slabo vpihano toplotno izolacijo. Pri montažnih hišah razkrije morebitne napake pri izvedbi prebojev za vse hiše inštalacije, mesta zamakanja, posedanje izolacije v montažni steni. 

Vse naštete nepravilnosti, ki jih lahko razkrije termografska kamera, so mesta, skozi katera  izgubljamo dragoceno toploto. To pri novogradnji lahko pomeni, da ne bo pasivna, pa čeprav smo takšno načrtovali, poraba energije za ogrevanje in hlajenje bo zaradi napak preprosto večja od projektirane oziroma večja, kot če bi bili vsi našteti detajli izvedeni brez napak. 

Termografska kamera | Avtor: Profimedia Profimedia
S časoma pa se izgubam toplote na mestih toplotnih mostov lahko pojavijo tudi druge, še večje težave. Toplotni mostovi so v resnici hladna mesta v konstrukciji, zato na njih toplel notranji zrak kondenzira. Ob daljši izpostavljenosti teh mest vlagi, pa se na njih ustvarijo idealni pogoji za razvoj plesni. Ko je hiša zgrajena ali bila korenito obnovljena, pa plesen zagotovo ni rezultat, s katerim bi se sprijaznili. 

Odprava napak, ki so jih izvajalci naredili med gradnjo oziroma obnovo, pa bo veliko bolj zahtevna, kot če bi, ko je še bil čas za to, izvedbo preverili s temografskim pregledom, na podlagi katerega strokovnjak lahko ugotovi, kje in zakaj so nastali toplotni mostovi. Tako bi od izvajalcev lahko takoj zahtevali, da napake odpravijo. 

hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho „Zdaj veva, da je hiša izdelana kakovostno in brez napak“

Izvedba zgodaj zjutraj ali pozimi

Termografski pregled lahko naredimo v notranjosti in zunaj stavbe. Prvega lahko izvedemo kadar koli, zunanjega pa ne najbolje narediti pozimi ali zelo zgodaj zjutraj. Pri tem je namreč pomembno, da je temperaturna razlika med notranjim in zunanjim zrakom 20 stopinj Celzija, na stene pa ne sme sijati sonce. Prav tako pa ne smejo biti mokre ali vlažne.

Cena termografskega pregleda za hišo je od 200 do 300 evrov, odvisno koliko termografskih slik naročite. V ceno so vključeni tudi poročilo in predlogi za odpravo napak. 

mojstri Pod streho S tem testom preverjamo kakovost dela mojstrov


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.