Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1878 ogledov

„Zdaj veva, da je hiša izdelana kakovostno in brez napak“

hiša Marles arhiv Gregor
Test zrakotesnosti med graditelji pogosto velja za nepotreben strošek, nekakšne prestiž. Na Eko skladu se s tem ne strinjajo, tudi nadzornik pravi, da je to zelo pomemben test, s katerim potrdimo, da je gradnja tako rekoč brez napak.

Montažna hiša Marles, ki jo gradita Nataša in Gregor je prestala test zrakotesnosti. Ta je bil v njuni hiši obvezen, saj ga zahteva Eko sklad, pri katerem sta vložila vlogo za pridobitev subvencije za gradnjo hiše. Brez opravljenega test, ki potrjuje zahtevano zrakotesnost, ki jo morajo doseči skoraj ničenergijske in s tem tudi pasivne hiše, subvencije pa ni. Hkrati pa je test zrakotesnosti sestavni del gradnje pasivne montažne hiše, zato bi ga izvajalec opravil tudi v primeru, če graditelja ne bi zaprosila za subvencijo, saj z med drugim tudi z njim dokazuje kakovost izvedbe.

test zrakotesnosti | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Zakaj je ta test tako pomemben? 

Na papirju je lahko projekt za gradnjo hiše videti super, v praksi pa se pri izvedbi lahko marsikaj zalomi. Šele z opravljenim testom se potrdi kakovostna izvedba zrakotesnega ovoja stavbe in pravilnost izvedbe posameznih detajlov. Marsikateri graditelj pri tem zamahne z roko in pravi, saj je vseeno, če bomo pozimi za ogrevanje porabili kakšno kilovatno uro energije kot je izračunano v projektu. Ne ne gre le zato. 

mojstri Pod streho S tem testom preverjamo kakovost dela mojstrov

„Test pokaže, ali so na hiši špranje, skozi katere nenadzorovano vstopa ali izstopa zrak v objekt. Zelo je pomembno, da se zavedamo, da ti nenadzorovani vdori zraka povzročajo kondenzacijo in posledično poškodbe gradbenih konstrukcij. Vsak predel, kjer prihaja do velikih temperaturnih razlik ter pretoka zraka predstavlja možnost pojava kondenza. Ko pa se ta pojavi, pa se takoj pojavi plesen. Ta se razraste tudi na mestih, ki niso očem vidna, kar je bolj očitno pri lesenih hišah,“ Srečko Križman, nadzornik gradnje hiše, ki jo spremljamo, pojasni pomembnost testa zrakotesnosti.

test zrakotesnosti | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Vse mora biti zatesnjeno

Test so izvedli v fazi, ko je bila že vgrajena toplotna izolacija na podstrešju, vse inštalacije in povezani vsi prehodi inštalacij prek zunanjega ovoja. Stavbno pohištvo pa je bilo tako ali tako vgrajeno že v proizvodnem procesu. Na odprtino vhodnih vrat, ki jih med testom odstranijo, so namestili napravo za izvedbo testa. „Med izvedbo morajo biti zaprta vsa vrata in okna in z ustreznimi tesnilnimi trakovi zatesnjeni vsi preboji inštalaciji skozi obod hiše. Cevni razvod za prezračevanje se zatesni tako, da vanj vstavijo žoge v cevi. Skratka, treba je zatesniti vse prehode, ki se kasneje uporabijo za cevne inštalacije in ne vplivajo na zrakotesnost hiše,“ pojasni Križman. 

test zrakotesnosti | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Prvi test je le poskusni, saj z njim preverijo, ali obstajajo mesta, ki slabše tesnijo. Ta potem dodatno zatesnijo. Takšno mesto je na primer stik okvirja in krila na drsnih panoramskih vratih, ki ga odpravijo z nastavitvijo vrat. Sicer pa bi se netesni stiki v montažni hiši lahko pojavili pri vgradnji stavbnega pohištva, pri lepljenju folije v zrakotesni ravnini ali pri inštalacijski ravnini. Vendar jih test zrakotesnosti ni odkril, saj ga je hiša opravila brez težav. 

Nadzornik Srečo Križman Spremljamo gradnjo Pod streho "Korektno nepopustljiv nadzornik je investitorjev edini zaveznik"

„Pri montažnih hišah namreč izdelajo inštalacijsko ravnino, v katero vgradijo vse inštalacije, zato zrakotesni ovoj zaradi teh ni poškodovan ali prekinjen. Izvedba tesnjenja na zrakotesni ravnini pa je zato bolj preprosta,“ pravi Križman. 

test zrakotesnosti | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Nadzornik mora biti prisoten

Nadzornik je spremljal izvedbo testa zrakotesnosti, saj kot pravi, mu to nalaga gradbeni zakon, ki od njega zahteva, da je prisoten pri izvajanju meritev, preizkusov in testiranj. A ne le zato. „Če nadzornik sodeluje pri izvajanju testov, je izjava izvajalca, da je test uspešen, dejansko verodostojna. V primeru napak, ki preprečujejo uspešnost testa, pa nadzornik od izvajalca zahteva, da te odpravi. Test mora biti na koncu, če so vse napake res odpravljene, pozitiven.“

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Toliko stane manjša pasivna hiša

„Za naju pozitiven test pomeni, da bo najina hiša res pasivna, raba energije za ogrevanje res takšna, kot je pričakovana glede na projekt, predvsem pa zdaj veva, da so izvajalci svoje delo opravili kakovostno in brez napak, ki bi nama v prihodnje lahko povzročale težave, slabše bivalne pogoje in nove stroške, povezane z njihovo odpravo,“ doda Grega.

Hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Primer, kako zaščititi montažno hišo med sestavljanjem pred neurjem temeljna plošča Spremljamo gradnjo Pod streho Tako je treba izdelati talno ploščo za pasivno hišo Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Dolgo sta razmišljala, rekuperacija da ali ne. Tako sta se odločila.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.