Pod streho > Gradimo & obnavljamo
15132 ogledov

Toliko stane manjša pasivna hiša

Montažna hiša Marles
1/16
arhiv Marles
Nataša in Gregor sta pri gradnji nove montažne družinske hiše zelo racionalna. Zato bo hiša relativno majhna in pasivna. Zaupala sta nam tudi ceno.

„Nisva želela velike hiše. Oba sva odraščala v prevelikih hišah, zgrajenih z namenom, da si bodo v njih dom uredili tudi otroci. Pa si jih nismo, zdaj sobe samevajo, položnice pa so visoke,“ povesta mlada graditelja. Zato sta se odločila, da bo njuna hiša ravno pravšnja za štiričlansko družino.

Na 135 kvadratnih metrih vse, kar potrebujejo

V dveh etažah, pritličju in nadstropju, bo 135 kvadratnih metrov neto bivalne površine. Podstrešja ne bosta uredila v bivalni del, saj je hiša zaradi razmer na parceli, o katerih smo že pogovarjali z njuno arhitektko iz Marlesa, precej ozka in dolga, prostor tik pod streho bi bil zato precej utesnjen.

Montažna hiša Marles | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Večji del pritličja, približno 40 kvadratnih metrov, bo namenjen skupnemu bivalnemu prostoru, v katerem bodo dnevna soba, kuhinja in jedilnica, iz katere bo tudi izhod na 24 kvadratnih metrov veliko pokrito teraso. Ti prostori so razporejeni na jugozahodnem delu hiše. Na severovzhodnem pa je arhitekta predvidela še manjši hodnik, - utility, kjer bo prostor za pralni in sušilni stroj ter veliko zamrzovalno skrinjo, hkrati pa bodo v njem tudi vse strojne inštalacije (TČ, prisilno prezračevanje z rekuperacijo). V pritličju bosta še manjša delovna soba in kopalnica s prho.

Montažna hiša Marles SPREMLJAMO GRADNJO Pod streho Gradnja hiše na parceli polni omejitev

Mansarde in garaže ne bo

V zgornjem nadstropju je dovolj prostora za dve nekaj več kot 14 kvadratnih metrov veliki otroški sobi, spalnico z garderobno sobo in večjo kopalnico. Od tu na podstrešje, izkoristila ga bosta za odlaganje stvari, ki jih ne potrebujeta vedno pri roki, vodijo potezne stopnice.

Garaže v hiši ne bo, saj kot pravita, je to popolnoma nepotreben strošek, ki obremeni proračun, bo pa ob njej nadstrešek, pod katerim bo dovolj prostora za dva avtomobila. Za shranjevanje koles in drugega orodja ter naprav, ki pri nobeni hiše ne smejo manjkati, bosta postavila še lopo.

Montažna hiša Marles | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Pasivna hiša je racionalna odločitev

Zelo racionalno zasnovo tlorisa, ki zajema popolnoma vse, kar mlada družina potrebuje za udobno bivanje, sta nadgradila z izjemno energijsko učinkovitostjo hiše. Odločila sta se, da bo hiša pasivna. Izračun PHPP je za nujno hišo pokazal, da bo hiša izpolnila kriterij za pasivno gradnjo, saj je njegova izračunana vrednost 14 kWh/m² na leto, Tako bosta izpolnila tudi zahteve Eko sklada, saj je zgornja meja za pasivne hiše manj ali enako 15 kWh/m²a.

Odločitev za pasivno hišo je bila povsem racionalna. Naložba vanjo je zaradi nujnosti izbire ustreznih in bolj kakovostnih materialov, tehnologij in tudi izvedbe višja, vendar pa to razliko v ceni pokrije kar precej zajetna subvencija Eko sklada. Rezultat je energijsko bolj varčna in kakovostna hiša z nižjimi stroški obratovanja. Kot primer višje investicije navedeta talno ploščo, ki mora biti za pasivno hišo narejena drugače, bolj toplotno izolirana, cena je zato od dva do tri tisoč evrov višja.

Razlog za pasivno hišo je tudi dejstvo, da gre za napredno trajnostno gradnjo, ki bo vsak čas obvezna. Pravila sicer govorijo o skoraj nič energijskih hišah, pasivna gradnja pa zagotovi izpolnjuje te zahteve. „Takšna hiša bo dlje aktualna in jo bo tudi lažje prodati. Tako vsaj meniva, če bi jo v prihodnosti prodajala.“

Montažna hiša Marles | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Pravilna zasnova in kakovostni materiali

Pasivni standard so dosegli s pravilno in premišljeno zasnovo in orientacijo hiše ter seveda z izbiro ustreznega konstrukcijskega sistema z zadostno toplotno izolacijo ter visokoizolativnega stavbnega pohištva. Hiša je zasnovana kot kompakten kub, kar zagotavlja za pasivne hiše zelo pomembno čim manjše razmerje med njeno prostornino in površino zunanjega ovoje. Hkrati je Marlesova arhitektka premišljeno umestila steklene površine, skozi katere bo hiša pozimi izkoriščala sončne dobitke.

Po priporočilu strokovnjakov sta se Nataša in Gregor odločila za Marlesov konstrukcijski sistem Mega KV 14. Skupna debelina zunanje stene bo tako 33,6 centimetra, od tega bo 28 centimetrov toplotne izolacije iz kamene volne. Pol je bo vgrajene v steno, pol pa na zunanji strani kot del tankoslojne fasade.

Osnovni konstrukcijski material je sušen, dolžinsko spojen lepljen les. V stenah bodo v proizvodnji vgrajene "tuboflex" (samogasne) cevi zunanjega premera do 21 mm za elektriko in vgrajene razdelilne doze ter doze za stikala in vtičnice. Notranje stene pritličja in nadstropja bodo zvočno izolirane. Tudi medetažni plošči in ostrešje bodo izdelani po sistemu montažne gradnje, betonska bo le temeljna plošča.

Montažna hiša Marles | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Lesena okna za večje bivalno udobje

V pasivni hiši so logična, celo nujna odločitev visoko toplotnoizolativna okna. Nataša in Gregor sta izbrala Marlesova okna s trislojno zasteklitvijo ter lesenimi okviri in krili, ki so na zunanji strani zaščiteni z aluminijem. „Meniva, da lesena okna zagotavljajo večje bivalno udobje kot PVC ali PVC/alu okna,“ pravita.

Prav možnost izbire kakovostnih lesenih oken je bila ena od konkurenčnih prednosti Marlesa, še izvemo. Konkurenti jima namreč za takšno ceno lesenih oken niso mogli ponuditi.

„Marles proizvaja tudi lesena okna, zato so del njihove osnovne ponudbe. Izbrala sva okna in žaluzije  višjega kakovostnega razreda, ki bodo vgrajena po smernicah RAL, torej bo zagotovljeno tesnjenje v treh ravninah. Zunanje okenske police so iz aluminija in so delno vijačene, kar pomeni, da jih lahko čez leta preprosto zamenjamo brez vidnih posledic na hiši. Na notranji strani sva izbrala police iz tehničnega kamna.“

Zasteklitev oken in balkonskih vrat ima toplotno prehodnost  0,5 W/m²K, toplotna prehodnost okna kot celote pa je 0,76 W/m²K. Opremljena so z vrtljivim okovjem, z odpiranjem po horizontalni in vertikalni osi.

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Izbira proizvajalca: Le en je izpolnil vsa najina pričakovanja

Rekuperacija? Da

Pomemben del za dosego pasivnega standarda so tudi ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Predvsem o tem, ali naj vgradita tudi prezračevanje z rekuperacijo, sta se ukvarjala precej časa. „Če se ne bi odločila za prezračevanje, bi morala hišo neprestano zračiti v vseh letnih časih, prav tako ne bi dosegla pasivnega razreda. Prednost nadzorovanega prezračevanja je, da je v hiši ves čas svež in čist zrak, očiščen ogljikovega dioksida, poleg tega je tak sistem nujna oprema v vsaki pasivni hiši. Kljub nekoliko višji naložbi sva se strinjala, da sta udobje in kakovost bivanja bolj pomembna kot višja naložba.“

Hišo in sanitarno vodo bo ogrevala toplotna črpalka zrak/voda, opremljena z 286-litrskim hranilnikom za toplo vodo, v prostorih pa bo talno gretje. „Ker imava dve hčerki, ki bosta nekoč več časa preživeli v kopalnic, sva izbrala nekoliko večji bojler, da bo tople vode vedno dovolj.“

Montažna hiša Marles | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Cena kvadrata hiše na ključ 1200 evrov

Zaupala sta nam tudi vrednost naložbe. „Hiša na ključ bo stala 167 tisoč evrov, brez upoštevane Eko subvencije. Na začetku sva računala, da bo cena okoli 1100 evrov na kvadratni meter, vendar pa so najine zahteve in želje na koncu hišo podražile za okoli 100 evrov na kvadratni meter.“

Hiša na ključ je lahko sicer zelo varljiva zadeva, pravita in dodata, da v njunem primeru „na ključ pomeni praktično vse, od izdelave dokumentacije, pridobivanja gradbenega dovoljenja, sodelovanja z arhitektko, postavitve hiše, parketa in keramike do določene vrednosti, izdelave lesenih stopnic, oken, zunanjih in notranjih vrat, dveh kopalnic, do strojnih in elektroinštalacij, slikopleskarskih del, krovsko-kleparskih del, končnega čiščenja hiše … Vse razen notranje opreme, svetil, nadstreškov, urejanje okolice, izkopa in temeljne plošče.“

Montažna hiša Marles hiše Maribor Promo Uporabno Ne ruši jih niti potres, poučeni kupci hiš to vedo


Na Žurnalu24 v rubriki Pod streho spremljamo gradnjo montažne družinske hiše. Iz prve roke bomo lahko izvedeli vse, kar mora graditelj vedeti o takšni gradnji, opozorili na pasti, ki ga lahko čakajo, in rešitve, ki zagotavljajo kakovosten končni izdelek – dom, ki je za večino enkraten in neponovljiv projekt. Nataša in Gregor sta mlada graditelja, ki sta nam zaupala, da stopimo v njuno življenje in popišemo zgodbo gradnje družinske hiše. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 7
  • branko0 15:57 08.julij 2020.

    Super cena, zdaj pa glejta, da ne bosta nič spreminjala.Tudi sam sem dal to skoz, zato svetujem,da ponudbo pregleda še električar in strojnik, da pove, kaj še manjka. Ker najprej podpišeš pol pride pa faza "Pzi", kjer se definirajo v ...prikaži več vse malenkosti in potem pridejo dodatki. Verjetno sta dobila tudi nek komercialni popust, ker tu delita to z nami, bodita previdna, da v pogodbi potem ne bodo vajine hiše uporabljali za oglaševanje in odprte dneve še pol 5 let.Ko se enkrat vseliš nočeš tujcev v hiši

  • romy 11:09 08.julij 2020.

    Reklama,zgodba verjetno izmišljena. Sicer pa to ni za 60% slovencev,saj imamo slabe plače.

  • marko5 10:51 08.julij 2020.

    1200€/m2,za pasivno hiso pri Marlesu - NI ŠANSE. Bolj okrog 1500€/m2 + vsa dokumentacija nekaj tisoc € + nacrti cca. 6-7k € + temeljna plosca cca. 15k€ ali vec + oprema 15k € ali vec + nekaj 10k€ urejanje okolice, ...prikaži več pa verjetno sem se kaj pozabil(brez parcele in komunalca) ... Hisa velikosti cca. 140m2 do vselitve brez parcele vas ne bo nikoli prisla pod 220k€. V tej ceni seveda ni parcele in komunalca... Pa se to je zelo optimisticna stevilka.