Pod streho > Gradimo & obnavljamo
707 ogledov

To so razlogi, zakaj izbrati rumena, ognjeno rdeča ali zelena

vhodna vrata Profimedia
Vhodna vrata naj bi bila ogledalo hiše in stanovalcev v njej. Po načelih feng šuja pa glavni element, skozi katerega v hišo prihaja in iz nje odhaja neporabljena in stara energija. Po starodavni kitajski filozofiji so pri izbiri pomembni material, oblika in predvsem barva vhodnih vrat.

Po načelih feng šuja, starodavni kitajski filozofiji, kako živeti skladno z naravo, vhodna vrata lahko zelo vplivajo na naše razpoloženje, zdravje in napredek. So najpomembnejši element oziroma glavni portal izmenjave energije z okoljem. Zunanja vrata poskrbijo za izločanje neporabljene ali stare energije, skozi njih se oskrbujemo z energijo iz okolja. Kitajci vhodnim vratom pripisujejo izjemen pomen, saj je to eden od elementov, ki oblikuje či (chi), ki jo pogosto prevajamo kot življenjsko energijo, bioenergijo ali življenjsko silo.

Po feng šuju je najboljši material za vrata les

Lahko izberemo tudi kovinska, aluminijasta ali steklena vrata, vendar naj ne bi bila v celoti izdelana le iz enega od teh materialov, temveč kombinacije teh, če le lahko, pa naj bodo na njih tudi elementi iz lesa. Vrata, narejena le iz kovine lahko popolnoma blokirajo energijo, popolnoma steklena vrata pa omogočajo njeno prehitro izmenjavo. 

vhodna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
Če želimo slediti smernicam, bi morali o vseh vidikih izbire in predvsem pozicije vhodnih vrat razmišljati že med izdelavo projektne dokumentacije za novo hišo. V obstoječih lahko vrata zamenjamo, izberemo drugo kombinacijo materialov ali barvo, lesena pa preprosto prebarvamo. Barvo izberemo glede na njen pomen in glede na stran neba, na katero gledajo vhodna vrata. 

Ognjeno rdeča

vhodna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
Med vsem barvami je po feng šuju med najbolj zaželenimi rdeča barva vhodnih vrat. Predstavlja srečo, zaščito in energijo ognja. Pomaga pri tem, da se izpostavimo, smo vidni in v dom vnesemo navdih. 

Zemeljsko rjava in rumena

vhodna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
Ti dve barvi sta povezani z zemeljskim elementom, ki se nanaša na skrb o samem sebi in skupni dobrobiti. Barvi bomo za vhodna vrata izbrali, če želimo v dom vnesti več stabilnosti in umirjenosti. 

Svetlo siva in bela

vhodna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
Siva in bela sta barvi kovinskega elementa. Energija kovine spodbuja natančnost, lepoto in eleganco, za belo pa pravijo tudi, da vzpodbuja veselje. 

Črna in temno modra

vhodna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia

Vodni element je povezan z modrostjo in črno barvo ter tudi temno, nočno modro. Te barve na vhodnih vratih uporabimo z namenom, da privabijo in vsrkajo pozitivno energijo in napredek. 

Modra in zelena

vhodna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
Modra in zelena predstavljata energijo lesa. Ta pa vzpodbuja rast, prijaznost in prilagodljivost. Vhodna vrata v teh barvah v dom vnašajo energijo. 

Le izbira barve glede na njen pomen ni dovolj. Na izbiro naj vpliva tudi stran neba, na kateri so vrata. Če gledajo na jug, vrata simbolizirajo ogenj, zato naj bo njihova barva ognjeno rdeča ali rumena, oranžna, celo roza ali vijolična. Severna vrata simbolizirajo vodo, zato bi morala biti modra ali črna. Modra, črna ali siva naj bodo tudi vrata na zahodni strani hiše, vzhodna vrata pa simbolizirajo les, zato naj bodo zelena, rjava ali v lesnih barvah. 

Protivlomna vrata Protivlomna vrata Pod streho Niso vsa varnostna vrata protivlomna, zahtevajte certifikat