Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8273 ogledov

To so zadnje, pravkar predstavljene novosti za gradnjo in obnovo hiš

Gradnja hiše Profimedia
Nove izdelke in storitve, ki jih predstavljamo, je na sejmu Dom za Žurnal24 izbral Bojan Žnidaršič, neodvisni energetski svetovalec.

Tudi letos smo videli nekaj inovacij in izboljšav na področju gradnje in bivanja. Verjamem, da bodo predstavljene novosti hitro našle pot do investitorjev, načrtovalcev, trgovcev in izvajalcev. Med pogovori na sejmu so mi najbolj ostali v spominu tisti razstavljavci, ki na prvo mesto postavljajo skrb za znanje. Znanje zaposlenih, partnerjev in vseh deležnikov, ki sodelujejo pri gradnji družinske hiše. Vrstni red desetih predstavljenih izdelkov, materialov ali storitev je naključen, izbor pa narejen brez naročanja in plačila.

Ogrevanje vode

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Podjetje Tiki je v sodelovanju s švedsko Nibe predstavilo očem in tehničnim lastnostim dopadljivo toplotno črpalko voda/voda z 200-litrskim bojlerjem za sanitarno vodo. Energetski razred te črpalke je A+, grelno število (COP) pa 5,4. Minimalni volumski tok vode na viru mora biti 180 litrov na uro. To že zadostuje, da se sanitarna voda segreje na 65 stopinj Celzija, razpon ogrevalne vode pa je od 12 do 40 stopinj Celzija. Integriran kontakt za delovanje glede na vir električne energije pa že nakazuje politiko trženja – to je proizvodnje in prodaje - električne energije. Tudi v Sloveniji se napovedujejo urno različne cene električne energije iz javnega omrežja. Ta črpalka se bo sama vklapljala pri nižji ceni in izklapljala pri višji. Prav tako pa bo lahko koristila elektriko iz domače sončne elektrarne.

Folije v sodobni gradnji

Podjetje Gramint iz Nove Gorice je veletrgovec. Takoj me je pritegnil njihov razstavni program, saj so vsi eksponati reševali največje težave sodobne gradnje. Na fotografiji sicer predstavljam le delček, to je rešitev zvočne izolacije v tlaku, kar na sejmih redko vidimo. Pokazali so tudi materiale za izdelavo zrakotesnega ovoja stavbe, ki je predvsem v sodobni leseni gradnji največja težava.

sejem dom | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Med pogovorom pa sem spoznal tudi njihovo izobraževalno vlogo. Organizirajo veliko brezplačnih aktivnosti za izvajalce, nadzornike, projektante, trgovce in tudi investitorje. Celo več. Proizvode in rešitve pridejo predstaviti tudi na stavbe. Gramint je pravi naslov, da ne boste naslednjo zimo začutili mokre toplotne  izolacije v stropu podstrešnega stanovanja. V vsakem primeru je preventiva boljša od kurative. Zato naj se vsi deležniki gradnje prej informirajo in napak slabe zrakotesnosti ne naredijo.

Predokno

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Predokno je inovativna rešitev podjetja Okna Lorenčak. Ideja rešuje tehnološko zastarela obstoječa okna, ki pa so še vedno dobro ohranjena. Delna slabost tega prototipa je toplotni most na mestu, kamor se umakne predokno. Na sliki je to na desni strani. A to se da rešiti s tanjšo toplotno izolacijo (recimo Puren) in nekaj štemanja. Proizvajalec zagotavlja, da je koeficient toplotne izolativnosti (U) manjši od 0,27 W/m2K. Pravo vrednost tega podatka vidimo v primerjavi z izolativnostjo oken za pasivne hiše, kjer je U okrog 0,7 W/m2K. Prototip ima uspešno rešeno tudi zrakotesnost, ki je največja slabost starih oken.

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Fasadne štukature in ornamenti

Okraševanje stavb je bilo v zgodovini različno intenzivno. Arhitekti so v obdobju secesije stavbe krasili zunaj in znotraj. To potrjujejo fasade na ljubljanski Miklošičevi cesti. Brez okraskov je bila povojna gradnja v Sloveniji, saj so vsi želeli le streho nad glavo. Ker pa vemo, da je tudi estetika sestavni del življenja, se vedno več ljudi odloča, da bodo del investicije namenili okraševanju. Podjetje Unipor je predstavilo sodobne pristope pri dekoraciji stavb. Raznoliki izdelki so primerni za zunanjost stavbe ali notranje prostore. Njihova prednost je, da imajo jedro iz toplotne izolacije, ovoj pa iz tanke armirane ali nearmirane obloge. Ker so lahki, se na fasado lepijo, kot vsaka toplotna izolacija. Podjetje ima razdelane različne načine spajanja elementov v dolžino. Vsi okrasni elementi so zaključeni in po vgradnji pripravljeni za končni barvni nanos.

Mešalna podometna pipa

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Kako naj podjetje Hertz predstavi izdelek – v tem primeru mešalno podometno pipo – če je njegovo bistvo v tem, da se (skoraj) nič ne vidi. Edina možnost je primerjava. Na fotografiji je tako v prvem planu ta mešalna pipa, v primerjavi s črnimi nadometnimi, ali če jih imenujem klasičnimi mešalnimi pipami. Regulacija je tudi novost, saj delež mešanja hladne in tople vode določimo za vsako posebej.

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Višina vratnega krila

Podjetje M Sora Žiri je znano po inovativnih in smelih pristopih pri kreiranju različnih tipov stavbnega pohištva. Pri teh vhodnih vratih me je pritegnila površinska obloga iz starega lesa in višina krila. Ponovno uporabo starega lesa so že predstavili, tako visokega krila pa še ne. Med svetovanjem za novogradnjo ali obnovo se vedno dotaknem tudi višin. Zelo redki lastniki in arhitekti namreč razmišljajo izven »zacementirane« svetle višine 2,50 m. Nekateri so celo prepričani, da je taka zakonodaja in da tako pač mora biti. Sam spodbujam višje bivalne prostore, zato v procesu svetovanja poiščemo tudi »pravo« višino notranjih vrat. Ta je lahko klasična z višino okrog dva metra s preklado nad vrati. Bolj pa spodbujam rešitve, da sega vratna odprtina do stropa. Pri normalno visokem krilu se potem prostor do stropa zapre montažno s steklom ali neprosojnim materialom. Tretja možnost pa je visoko krilo od tlaka do stropa.

Mala čistilna naprava

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
To sta razpoložljiva količina vsak trenutek in kakovost. Mala čistilna naprava (MČN) podjetja Zagožen je tehnološko dovršena in dostopna vsakomur, kjer ni ali ne bo javne kanalizacije. Na fotografiji vidimo tri sestavne dele te MČN zmogljivosti 2 – 5 PE. Populacijski ekvivalent je enota za obremenjevanje vode, izražena z biokemijsko potrebo po kisiku. 1 PE predstavlja obremenitev, ki jo povzroči ena oseba. V praksi se torej poenostavljeno ocenjuje, da en prebivalec stavbe predstavlja obremenitev en PE.

montažna hiša Znak kakovosti Pod streho Ta hiša in prezračevalni sistem izstopata

Inženiring

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Podjetje Mging si zasluži mesto v tem izboru zaradi pristopa do strank in ustroja podjetja. S tem presegajo definicijo izvedbenega inženiringa, ki pomeni intelektualne storitve za dobavo blaga, storitve in gradnjo. Pri izvedbi zelenih streh delujejo praviloma kot podizvajalec po projektni dokumentaciji naročnika. Pri drugih delih pa se pokaže prednost izvedbe na ključ, saj se tako investitor pogovarja le eno osebo. Projekt na ključ pomeni vodenje projekta, izdelavo projektne dokumentacije če je zahtevana, nabava in vgradnja materialov, usposobitev uporabnika za redno obratovanje, poskusno obratovanje, tehnični prevzem in obračun. Kako to deluje v praksi? Pri zelenem nadstrešku je prvi na vrsti ogled in svetovanje. Po izboru se naredi načrt, ki se po potrditvi začne izvajati. Konstrukcijo nadstreška vedno naredijo sami, ne glede na material. Potem sledi postavitev, ozelenitev z vsemi potrebnimi plastmi zelene strehe in kleparskimi deli. Miha Gorjanc prav s ponosom poudari, da vse faze od začetka do zaključka naredijo s svojimi rokami.

Shranjevanje elektrike

 | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra

Shranjevanje energije je bil in bo največji strokovni, organizacijski in finančni izziv. Nekatere energije se da relativno enostavno shraniti (topla voda v hranilniku), druge pa težje. Med te spada električna energija. Prav problemu shranjevanja se približuje nov pristop obračunavanja, kjer bo cena električne energije urno nihala, glede na ponudbo in povpraševanje. Temu stanju je namenjena hišna baterija Tesla, ki se bo polnila z elektriko iz domače elektrarne ter ob nizkih cenah električne energije. Tesla je svetovna znamka, v Sloveniji je ekvivalent baterija Moon, ki sta jo razvili Tovarna baterij Mežica in Porsche Slovenija. Sončne elektrarne (SE) so gotovo prava priložnost za razogljičenje družbe, povečanje energetske neodvisnosti in stabilizacijo cen elektrike. To je lepša plat SE, temnejša pa so pogoji priklopov, ki jih dajejo elektrodistribucijska podjetja. Število dovoljenj se je praktično ustavilo, razlog naj bi bil v preveč robustnem elektro prenosnem omrežju, ki ne zmore jemati elektrike hišnih SE.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.