Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3686 ogledov

Toliko bo v novem razpisu na voljo za gradnjo novih hiš

Gradnja hiše Profimedia
Ministrstvo za okolje in prostor je včeraj objavilo novico glede spodbud za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb. Razpisa kmalu, tudi za tiste, ki že gradijo.

Eko sklad bo jeseni objavil dva nova javna poziva za dodeljevanje nepovratnih spodbud za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb. Prvi javni poziv bo namenjen fizičnim osebam, drugi pa lokalnim skupnostim (občinam) in pravnim osebam (gospodarstvu).

V programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2021-2023, ki ga je sprejela vlada, je Eko skladu za spodbujanje gradnje stavb z visoko energijsko učinkovitostjo dodeljenih 22,7 milijona evrov. Tehnične zahteve v javnih pozivih bodo večinoma enake, kot si bile že v predhodnih javnih pozivih.

Do nepovratnih sredstev bodo upravičeni tisti, ki bodo gradnjo šele začeli, pa tudi tisti, ki so gradnjo že začeli, in sicer po 1. januarju 2021. To bodo izkazovali z računi za opravljena dela, izvedena po tem datumu.

Višina nepovratne spodbude bo tako kot do zdaj določena glede na računsko rabo energije za ogrevanje in hlajenje, način gradnje in vrsto vgrajenega toplotnoizolacijskega materiala ter glede na kondicionirano površino stavbe. Za občane in občine bo spodbuda ostala nespremenjena kot v javnih pozivih iz avgusta 2019, za pravne osebe pa bo na novo opredeljena.

sNES Novi pravilnik Pod streho Nejasnosti o skoraj nič energijskih hišah. Jih bomo sploh gradili?

Občanom šest milijonov in kredit z obrestmi

Za spodbujanje novih naložb v gradnjo ali nakup skoraj nič-energijskih novih eno- ali dvostanovanjskih stavb, za celovito prenovo starejših eno- ali dvostanovanjskih stavb in za nakup stanovanj v novih ali prenovljenih skoraj nič-energijskih tri- ali večstanovanjskih stavbah bo namenjenih šest milijonov evrov. Občanom bo na voljo tudi kredit z obrestno mero trimesečni euribor +1,3 % in odplačilno dobo do 20 let.

Občinam in gospodarstvu 16,7 milijona in kredit brez obresti

Za novogradnjo stavb v lasti občin in pravnih oseb bo namenjenih 16,7 milijona evrov. Do spodbude bodo upravičeni vsi vlagatelji, ki bodo investitorji in lastniki nepremičnin ter so gradnjo začeli v letu 2021. Občinam in pravnim osebam bodo na voljo tudi krediti po obrestni meri trimesečni euribor +0 % z odplačilno dobo do 15 let.

Gradnja hiše Novogradnje Pod streho Graditelji še vedno brez subvencij, a vladi se ne mudi
 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.