Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1735 ogledov

Graditelji še vedno brez subvencij, a vladi se ne mudi

Gradnja hiše
Maj se izteka, subvencij Eko sklada za gradnjo in nakup skoraj nič energijskih hiš pa še vedno ni. Na skladu še vedno čakajo, da vlada sprejme in potrdi program porabe sredstev sklada za podnebne spremembe za obdobje 2021 do 2023.

Dokler program ni potrjen, Eko sklad ne more pripraviti in objaviti novega poziva za dodelitev nepovratnih sredstev za gradnjo in nakup skoraj ničenergijskih hiš. Zadnjega so zaprli sredi januarja letos, ker so bila razdeljena vsa razpoložljiva sredstva za ta namen.

Iz Eko sklada so po zaprtju zadnjega razpisa sporočili, da nov javni poziv graditelji lahko pričakujejo marca. Kasneje so za Žurnal24 povedali, da naj bi bil nov javni poziv objavljen maja. Danes je zadnji dan v mesecu, pa razpisa še vedno ni. A težava nikakor ni v Eko skladu. Zamude nastajajo, ker vlada še vedno ni potrdila programa porabe sredstev sklada za podnebne spremembe.

Program je še vedno v medresorskem usklajevanju, to pa naj bi bilo zahtevno zaradi različnih pričakovanj glede ukrepov, zato je prišlo do zamika pri sprejetju programa, so na ministrstvu za okolje in prostor povedali za Finance.  Predvidoma naj bi bil sprejet v prvi polovici junija.

financiranje hiše Izračunali smo Pod streho Tolikšna je najvišja subvencija Eko sklada za novo hišo

Letos relativno malo nepovratnih sredstev

Koliko nepovratnih sredstev si graditelji skoraj ničenergijskih hiš lahko obetajo iz podnebnega sklada? Letos relativno malo, saj naj bi bilo glede na osnutek programa za ta namen na voljo le 280.000 evrov, a še to ne vse za graditelje fizične osebe, temveč tudi za javne investitorje.

Precej več pa naj bi bilo sredstev prihodnje leto, znesek naj bi se povišal na 2,9 milijona, leta 2023 pa naj bi po zadnjih dostopnih podatkih narasel kar na nekaj več kot 11 milijonov evrov.

A to graditeljem, ki so z gradnjo začeli letos spomladi, to ne bo koristilo. Vlogo za nepovratna sredstva za gradnjo skoraj ničenergijske hiše je treba namreč oddati pred začetkom del. Če upoštevamo višine subvencij iz zadnjega razpisa, so graditelji, ki gradijo zdaj, prikrajšani za od devet pa vse do 20.000 evrov nepovratnih sredstev.

Ljubljana 18.11.08, gradnja, delavci, podest, bloki, obnova Foto: Dejan Mijovic Eko sklad Pod streho Višje subvencije in novi načini financiranja prenove
Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:33 31.maj 2021.

    Ha ha ja spet organizirani prevozi z avtobusi in za malico sendvič s poli salamo in za priboljšek sadni jogurt in plačilo 20€ , pa jih še vedno ne bo 40.000 kot se nas je zbralo v petek ....

  • alen009 08:43 31.maj 2021.

    Komaj čakam, da vlada pade. Bo tudi za nas graditelje lažje in bolje.