Pod streho > Gradimo & obnavljamo
7158 ogledov

Tolikšna je najvišja subvencija Eko sklada za novo hišo

financiranje hiše Profimedia
Za gradnjo skoraj ničenergijske hiše lahko od Eko sklada dobite subvencijo in hkrati tudi kredit po nižji obrestni meri. Koliko bo gradnja hiše zato cenejša?

Eko sklad med drugim s subvencijami in ugodnejšim kreditom spodbuja gradnjo skoraj ničenergijskih hiš, ki glede energijske učinkovitosti presegajo zahteve, veljevne zdaj.

Zanimalo nas je, koliko subvencije lahko dobi graditelj, ki izpolnjuje pogoje Eko sklada iz javnega razpisa 73SUB-sNESOB19, in koliko s tem zniža stroške naložbe. Izhajali smo iz predpostavke, da gradi hišo, ki bo imela 150 kvadratnih metrov ogrevanih oziroma hlajenih površin in dosegla zahtevani standard za pasivne hiše, kar pomeni, da bo glede na izračun po PHPP, za ogrevanje in hlajenje potrebovala manj kot 15 kWh/m² energije na leto. 

hiša brez kleti | Avtor: Dezzen Dezzen
Subvencija odvisna od vgrajenih materialov

Višina subvencije je določena na kvadratni meter neto ogrevane oziroma hlajene površine, a največ do 150 kvadratnih metrov v individualnih hišah in do 120 pri enoti dvojčka ali vrstnih hiš. Potem pa je razdeljena v več razredov, odvisno od vrste vgrajenega toplotnoizolacijskega materiala in izračunane energijske učinkovitosti.

Največ subvencije lahko investitor dobi, če se odloči hišo izolirati z lesnimi vlakni ali celulozo, lahko tudi konopljo ali katerim od drugih naravnih toplotnoizolacijskih materialov. Teh mora biti v skupnem volumnu toplotne izolacije vsaj 70 odstotkov. Hkrati je pogoj tudi, da je vsaj 70 odstotkov steklenih površin v lesenih okenskih okvirjih. 

V tem primeru bo lahko dobil 115 evrov subvencije na kvadratni meter ali 17.250 evrov (150 m²), če je izračun PHPP pokazal, da bo raba energije za ogrevanje in hlajenje pod 15  kWh/m² na leto. Še nekoliko več, 135 evrov na kvadratni meter ali 20.250 evrov, pa bo dobil, če je hiša še bolj energijsko učinkovita in raba energije za ogrevanje in hlajenje ne presega 10  kWh/m² na leto. 

Pasivna hiša Gradnja po novem Pod streho Te zahteve bodo še strožje kot pri pasivni hiši

Približno 10 odstotkov vrednosti naložbe

Če predpostavimo, da gradnja takšne hiše stane 1300 evrov na kvadratni meter, torej skupaj 195.000 evrov, bo subvencija v najboljšem primeru predstavljala nekaj več kot 10 odstotkov. 

toplotna izolacija | Avtor: Profimedia Profimedia
Subvencija je nižja, če se investitor odloči, da bo hišo toplotno izoliral z mineralno, torej stekleno in kameno volno, ki mora predstavljati 70 odstotkov volumna vse toplotne izolacije. V tem primeru bo lahko dobil največ 15.000 evrov subvencije če bo raba energije za ogrevanje in hlajenje pod 10 in največ 12.000 evrov, če bo pod 15 kWh/m² na leto. 

Najmanj pa dobi investitor, ki hišo toplotno izolira z ekspandiranim in/ali ekstrudiranim polistirenom. Za energijsko bolj učinkovito hišo lahko dobi največ 11.250, za manj učinkovito pa 9.750 evrov. Res je tudi, da je naložba zaradi cenejšega toplotnoizolativnega materiala nekoliko nižja, pa vendar tudi v tem primeru subvencija ne preseže 10 odstotkov naložbe. 

Kredit le nekoliko cenejši kot na banki

Investicijo lahko nekoliko dodatno poceni, če se odloči tudi za najem kredita pri Eko skladu, saj je ta cenejši od vseh stanovanjskih kreditov pri komercialnih bankah. Višina kredita je povezana s priznanimi stroški, med katere pa se ne prištevajo vsi stroški gradnje, temveč le v razpisu določeni. 

Kredit je tako lahko namenjen poplačilu stroškov za: 

  • nakup in vgradnjo toplotne zaščite tal, obodnih zidov vključno z zaključnim slojem in strehe oziroma stropa proti neogrevanem prostoru,
  • paroprepustno folijo oziroma drugih materialov v funkciji sekundarne kritine, vetrno zaporo in parno oviro,
  • nakup in vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva, vključno s senčili in okenskimi policami,
  • nakup in vgradnjo centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka,
  • nakup in vgradnjo generatorja toplote vključno z zalogovnikom za gorivo, transportnim in varnostnim sistemom, krmilno opremo, vodnim toplotnim zbiralnikom, povezovalnimi armaturami, opremo za priključitev na centralno ogrevanje ter ogreval,
  • stroške odlaganja gradbenih odpadkov v primeru rušenja stare stavbe, ob predložitvi dokazila (evidenčnega lista) o odlaganju odpadkov.

 Če navedene stroške ocenimo na 70.000 evrov, lahko pri dobi toliko kredita po obrestni meri euribor in 1,3 fiksnega pribitka, odplačuje pa ga lahko največ 20 let. Več kot polovico naložbe pa mora zagotoviti iz lastnih virov. 

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Toliko stane manjša pasivna hiša

Mesečni obrok za tak kredit z odplačilno dobo 15 let bi znašal 428 evrov, skupno poplačilo pa 79.232 evra, od tega stroški znašajo 1547 evrov. Pri eni od bank z najugodnejšo obrestno mero bi bil mesečni obrok primerljivega kredita 441 evrov, poplačilo skupaj s stroški in obrestmi pa bi znašalo 79.931 evrov. Bistvena razlika je v zavarovanju, saj je pri bančnem kreditu v tem primeru nujna hipoteka, saj zavarovanje kredita pri zavarovalnici ni možno. Pri večini drugih bank bi bil kredit še dražji.

Prezračevanje | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Pogoji za subvencijo so strogi

Vedeti velja še, da mora gradnja, za katero želi investitor dobiti subvencijo in kredit izpolnjevati še več precej strogih zahtev. 

Poleg že omenjene najvišje dovoljene rabe energije za ogrevanje in hlajenje, mora biti iz projektne dokumentacije in obveznega računa po metodi PHPP razvidno še naslednje: 

  • hiša mora biti učinkovito senčena in naravno pohlajevana, vgrajeni so lahko le energijsko učinkoviti sistemi hlajenja,
  • okna in vrata morajo imeti toplotno prehodnost manjšo od 0,90 W/m²K, vgrajena morajo biti po sistemu RAL,
  • toplotna prehodnost zunanjih sten, strehe, stropa, previsa je lahko največ 0,15 W/m²K,
  • toplotna prehodnost tal proti terenu je lahko največ 0,17 W/m²K.
  • Obvezna je vgradnja centralnega prezračevalnega sistema z vsaj 80-odstotno učinkovitostjo rekuperacije oziroma 74-odstotno, če gre za sistem z entalpijskim prenosnikom toplote,
  • vsaj 50 odstotkov energije za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in razsvetljavo mora biti iz obnovljivih virov, ki se izkoriščajo na lokaciji hiše,
  • obvezen je test zrakotesnosti.

Investitor mora vlogo za subvencijo in kredit oddati pred začetkom del, k njej pa priložiti elaborat z izračunom PHPP, projektno dokumentacijo DGD in PIZ, ter celo vrsto drugih dokumentov in izjav, na primer dokazila o skladnost vgrajenih izdelkov, da bo vgradnjo in zagon opravil za to usposobljen izvajalec z registrirano dejavnostjo in podobno. 

gradnja Samogradnja Pod streho Bodimo realni! Smo res vsi usposobljeni?

Več o gradnji najdete tukaj.

 

Komentarjev 1
  • Bojans 10:27 06.januar 2021.

    Z EKO skladom imam 2 negativni izkušnji - po "novem" zahtevajo pri dodatni izolaciji že obstoječega objekta PZI in nadzornika, kar podraži celotno investicijo, da ni smiselna subvencija EKO sklada in tako smo lastniki (6 stanovanjski blok) ostali BREZ; -zgradil ...prikaži več smo pasivno hišo, kot je opisana v članku, predložil popolnoma vse zahtevano pa so me zavrnili, ker sem začel z deli 2 meseca pred vlogo. In prvoten namen EKO sklada se je "izgubil"-sodobna gradnja, energetska sanacija NE VELJA VEČ dovolj