Pod streho > Gradimo & obnavljamo
31915 ogledov

Toliko boste letos plačali za novo fasado

fasada Pixabay
Fasaderji so letos objavili nove cenike, dražijo tudi ponudniki fasadnih sistemov, cene se lahko iz tedna v teden razlikujejo.

Lani ste lahko našli fasaderja, ki je fasado izdelal po ceni za 38 ali 40 evrov na kvadratni meter, letos se cene začnejo pri 40 evrih na kvadratni meter. To so cene brez davka na dodano vrednost in brez gradbenega odra.  

Povprečne cene so nedavno objavili na spletnem portalu primerjam.si, kjer že več let spremljajo, gibanje cen fasad in vrednosti izvedenih projekti njihovih strank. Cena je odvisna predvsem od vrste toplotne izolacije in njene debeline. Še vedno velja, da so sistemi s toplotno izolacijo iz ekspandiranega polistirena cenejši od sistemov, z izolacijo iz grafitnega EPS ali kamene volne. 

Cene od 40 do 75 evrov za kvadrat fasade

Cena fasade s klasičnim, belim EPS, debeline 17 centimetrov, kolikor zadostuje za pridobitev subvencije pri Eko skladu, je po zadnjih podatkih od 40 do 45 evrov na kvadratni meter, za 20 centimetrov izolacije pa od 45 do 52 evrov.

Nekoliko dražja je fasada z grafitnim EPS, cene so od 44 do 50 evrov, ko gre za 13,5 do 15 centimetrov izolacije, kar ustreza subvenciji, ter od 52 do 58 evrov na kvadrat, če izberete 20 centimetrov toplotne izolacije. 

fasada Zaključni sloj Pod streho Na ta del fasade smo premalo pozorni, zato so težave pogoste

Za kvadratni meter fasade z izolacijo iz kamene volne, boste pri debelini 15 centimetrov odšteli od 57 do 64 evrov, pri debelini 20 centimetrov pa od 65 do 75 evrov. Pogoj za Eko sklad je 18 centimetrov, cena pa 58 ali 59 evrov na kvadratni meter. 

Fasaderji: Cene se hitro spreminjajo

Cene smo preverili tudi pri fasaderjih. Več jih je zgornje cene sicer potrdilo, med njimi se cene razlikujejo za en, največ dva evra na kvadratni meter pri enaki vrsti in debelini toplotne izolacije. Vendar opozarjajo, da se te lahko zelo hitro spremenijo, saj se cene materialov za fasade v zadnjih tednih pogosto spreminjajo, dražja pa so tudi pogonska goriva. V zadnjih dveh tednih sta namreč nove cenike materialov za fasade objavila dva večja ponudnika fasadnih sistemov, nekateri pa podražitve šele načrtujejo. Zadnje podražitve v njihovih cenikih še niso upoštevane. 

Po zadnjih podatkih SURS so se stroški gradbenega materiala že v zadnjem četrtletju lani v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 povišali za 21 odstotkov. 

fasada Fasade Pod streho To so najpogostejše napake pri izvedbi, sanacija pa dražja od nove fasade

Za povprečno hišo od 11 do 15 tisoč evrov

Izračunali smo, koliko bi bila cena fasade za 250 kvadratnih metrov površine z različnimi toplotnimi izolacijami, katerih debelina ustreza tudi pogojem Eko sklada za pridobitev subvencije. 

cena fasade | Avtor:
V našem izračunu smo kot naložbo upoštevali material in delo za izvedbo fasade, tudi obdelavo špalet, ter postavitev in demontažo gradbenega odra. Ni pa v ceni upoštevana izolacija in izvedba cokla, niti demontaža starih in montaža novih okenskih polic ter morebitnih drugih del in materialov, ki jih je treba izvesti, da bi lahko rekli, da je zunanja podoba hiše izvedena na ključ. 

Vsa našteta dela in materiale lahko pri vlogi za subvencijo vključimo v vrednost naložbe, zaradi česar je subvencija lahko višja, kot je navedena v tabeli. Subvencija je ne glede na izbrano izolacijo omejena na največ 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, hkrati pa ne sme biti višja od 12 evrov na kvadratni meter vgrajene toplotne izolacije.

Lesena fasada Fasade Pod streho Z naravnimi izolacijami lahko izoliramo le takšne hiše
Komentarjev 2
  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 11:07 16.marec 2022.

    Trenutni dogodki in tudi dogodki preteklih 15 nam investicije ki se ti izplačajo v naslednjih 15 in več letih če....niti malo več me garantirajo da bo plus na naši strani. Dejstvo je da bolj greješ, bolj te zebe...in bolj izoliraš, ...prikaži več vedno ni zadost. Še najbokj si zagotavljat trenutno udobje brez nekih nasedanj na dolgoročne obljube. Grejemo nenazadnje izmenjavo zraka z zunanjim, na katerega pa dejansko ni vpliva