Pod streho > Gradimo & obnavljamo
103719 ogledov

Toliko računajo keramičarji, vodovodarji, pleskarji

vodovodar Profimedia
Povpraševanje po različnih obrtnikih je zaradi obsežnih sanacij hiš po poplavah še večje kot običajno. Preverili smo, kakšne so povprečne cene keramičarjev, slikopleskarjev, vodovodarjev in mojstrov za suhomontažne sisteme.

Večina obrtnikov cen svojih storitev ne objavlja na spletnih straneh. O cenah se raje dogovarjajo z vsakim naročnikom posebej glede na vrsto in obseg dela. Na ceno lahko vpliva tudi izbira materialov, težavnost dela in druge posebnosti. Eden od razlogov, da ne objavijo cen, je tudi njihovo hitro spreminjanje v zadnjih dveh letih, kar je posledica lanske energetske krize in še vedno trajajoče inflacije. 

Na specializiranih spletnih forumih so zato vprašanja o cenah posameznih mojstrov ena od najbolj pogostih. Enoznačnega odgovora na ta vprašanja ni, saj se cene obrtnikov oblikujejo na trgu, med drugim tudi na podlagi povpraševanja in konkurence. Ko je povpraševanja veliko, čakalna vrsta na obrtnika pa dolga, lahko pričakujemo, da bodo nekateri med njimi cene svojih storitev povišali. Nekateri lahko celo nadpovprečno.

Obrtna zbornica objavlja informativne cenike

Zato je pomembno, da je tisti, ki išče obrtnika, seznanjen s priporočenimi cenami, ki so sicer informativne in za obrtnike niso obvezujoče, pa vendar so za naročnika precej dobra orientacija, da ve, ali je cena na predračunu realna ali pretirana. 

Informativne cenike posameznih obrtniških del sestavljajo sekcije pri Obrtni zbornici Slovenije. Vendar ne vse. Denimo sekcija polagalcev talnih oblog je zadnji cenik iz leta 2018 umaknila, ker ne odraža več realnega stanja na trgu. Zakaj niso pripravili novega, ne pojasnijo. 

Letos so nove cenike objavili v sekciji gradbincev, kamor spadajo tudi keramičarji in mojstri za suhomontažne sisteme, sekciji slikopleskarjev in fasaderjev ter v sekciji inštalaterjev-energetikov, kamor spadajo vodovodarji in obrtniki, ki izvajajo ogrevalne in prezračevalne ter klimatske sisteme.

Ob tem naj poudarimo, da smo pregledali le sekcije obrtnikov, ki jih najpogosteje potrebujemo pri obnovi in vzdrževanju domov. 

Slikopleskarji obračunajo delo in material

Zadnji med njimi so maja letos nov informativni cenik objavili slikopleskarji. Po novem je režijska ura njihovega dela 29,50 evra. A cenik je veliko bolj podroben, saj svoje delo praviloma računajo na kvadratni ali tekoči meter obdelane površine. V cenah je všteto delo in material, ne pa tudi DDV.  

pleskanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Navajamo le cene za najbolj pogosta dela, ki jih izvajajo:

- glajenje ometanih sten in impregnacijski premaz  - 5,9 evra/m2 za enkratno in 8,5 evra za dvakratno izvedbo,
- fino strojno in ročno brušenje pred glajenjem – 1,9 evra/m2,
- dvakratno pleskanje z disperzijsko barvo – 3,9 evra/m2,
- dvakratno pleskanje s pralno disperzijsko barvo – 5,9 evra/m2,
- dvakratno pleskanje z lateks, antinikotinsko ali antimikrobno barvo – od 9,20 do 13 evrov/m2,
- ročno in brizgano barvanje že miniziranih radiatorjev – 19 in 24,50 evra/m2.

Posebej bodo zaračunali zaščito površin in pohištva in sicer od 2,9 evra/m2 naprej. Dodatke si obračunajo tudi, če se odločite za temnejše tone barv (vsaj dodatnih 30 odstotkov) ali za več barv, v tem primeru dodatnih 10 odstotkov za vsak ton. 

Cene za površine nad 100 kvadratnih metrov

Tudi v ceniku, objavljenem marca letos, ki velja za suhomontažne sisteme, je v ceno všteto delo in material, tudi pet centimetrov toplotne izolacije, brez DDV. Cene so preračunane na kvadratni meter in veljajo za površine nad 100 kvadratnih metrov sistema. Pri manjših površinah pa velja od 10 do 30 odstotkov višja cena. Podatka o ceni režijske ure ni. 

suhomontažne stene | Avtor: Profimedia Profimedia
Cene za najbolj pogoste izvedbe suhomontažnih sistemov:

- predelna stena z enojno konstrukcijo in plošča širine 125 centimetrov – navadna 45 evrov/m2, vodoodbojna 51,60 evra/m2,
- stenska obloga nalepljena na ravno podlago – navadna 23, vodoobojna 25 evrov/m2,
- stenska obloga na CD-profilih – navadna 43, vodoodbojna 45 evrov/m2,
- stenska obloga na CW-profilih – navadna 36, vodoodbojna 38,50 evra/m2,
- vogalniki – približno šest evrov na tekoči meter,
- ojačitve – od 12 do 15 evrov na tekoči meter,
- vratne odprtine – od 34 do 81 evrov na kos, odvisno od izvedbe.

V ceniku keramičarjev le delo

Iz cenika keramičarjev izhaja, da je njihova režijska ura 25 evrov. Tudi njihov cenik je zelo podroben, za razliko od zgornjih dveh, pa zajema le dela brez DDV, ne pa tudi materiala. 

Cene najpogosteje izvedenih del:

- polaganje ploščic na tla in stene – od 21 do 30 evrov/m2, odvisno od velikosti (dražje je polaganje manjših in zelo velikih ploščic),
- polaganje ravne bordure – 10 evrov na tekoči meter,
- polaganje na mreži – 50 evrov/m2,
- vodno rezanje ploščic oziroma izdelava vidnega reza – šest evrov na meter,
- odstranjevanje keramike in odvod – 19 evrov/m2.

polaganje ploščic | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi keramičarji precej del zaračunajo dodatno. Denimo za diagonalno polaganje ploščic je cena višja za 25 odstotkov, za oblaganje sten, manjših od treh kvadratnih metrov ali tal, manjših od petih kvadratov, zaračunajo dodanih 10 odstotkov. Tudi polaganje ploščic na višini nad 2,5 metra je dražje in sicer za šest odstotkov. Polaganje večbarvnih ploščic po načrtu bo dražje za 15 odstotkov. Dodatno zaračunajo tudi polaganje ploščic na okrogline, polaganje kanalet, tesnilnih mas in drugih del. 

V ceni tudi konkretni izdelki

Izjemno dolg in natančen je informativni cenik inštalaterjev-energetikov. Cene so praviloma postavljene tako, da zajemajo vsa potrebna dela, osnovni in pripadajoč material, skratka vse, kar je potrebno za funkcionalno izvedbo oziroma, kot so zapisali, po sistemu dobavljeno in montirano. 

To pomeni, da je denimo pri ceni za vgradnjo armature na umivalniku ali prhi, v ceno všteta tudi armaturo točno določene znamke in vse pripadajoč material. Po ceniku denimo to stane 240 evrov za umivalnik in 300 evrov za prho, všteta pa je armatura Hansgrohe. 

vodovodar | Avtor: Profimedia Profimedia
Sicer pa je režijska ura za inštalaterska dela postavljena pri 45 evrih, za strokovno delo pa je 60 evrov. Cene so brez davka in veljajo do marca letos. 

V vseh cenikih je napisano tudi, koliko naj bi si izvajalci obračunali potnih stroškov, delo izven delovnika ter na njunih intervencij med vikendi. 

Vsi ceniki so dostopni na spletni strani Obrtne zbornice Slovenije v zavihku posamezne sekcije. 

Komentarjev 23
  • bobubob 11:51 25.avgust 2023.

    Inflacija? Zakaj? Ker tiskajo denar za pokritje rabot Bruseljske kamarile in slohlapcev. Plačevanje dražjih energentov od naših prekomorskih 'prijateljev' in njihovih posrednikov, sofinanciranje pobijanja s cepivi in bombami, vzdrževanje dobrega počutja migrantov in posledično manj dobrega počutja domačinov, igrice z ...prikaži večz elektrificiranjem vsega kar vozi,hodi in stoji, podkupovanje brezdelnih mešalcev megle, obstoječih mafij, banksterjev, vse pa zato, ker smo jim pišmeuharski volilci to dovolili !

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:48 25.avgust 2023.

    Vse lepo in prav, so me pa zbodle slike, ki so v realnosti redke, ker v našo hišo so vsi obrtniki prišli z velikim vampom in v hlačah, št. M, da jim pol riti gleda ven, ko se sklonijo. Zelo ...prikaži več nemarni možje, ki nimajo zdravega življenja.

  • lojs 13:41 24.avgust 2023.

    ne vem zakaj je sploh potrebno najemat mojstre, vsak naj si vse sam naredi, pa ne bo treba plačat "oderuhov"