Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3638 ogledov

Unikaten počitniški dom, vreden zavidanja

Prikolica
1/15
Dezzen
Ideje, kako urediti povesem unikaten počitniški dom na kolesih ali brez njih. Nekaj denarja, veliko domišljije in spretnosti potrebujete.

Ni nas malo, ki proste dneve in počitnice najraje uživamo v majhnih, ličnih, unikatnih počitniških prikolicah ali avtodomih. Nekateri prisegajo na takšne s kolesi, da lahko z njimi potujejo od ene do druge ogleda vredne in prijetne turistične točke, drugi imajo radi stalnost. Svojo počitniško prikolico ali pa avtodom, ki nista več primerna za na cesto, parkirajo na njim ljubem mestu, kamor se leto za letom vračajo. 

Prikolica | Avtor: Dezzen Dezzen
Nove počitniške prikolice in avtodomi so za marsikoga nedostopni. Cene za nove avtodome se začnejo pri 40 tisoč evrih, sežejo pa vse do 100 tisoč in več. Prikolice so nekoliko cenejše, za najmanjšo in najbolj preprosto je treba odšteti nekaj več kot 10 tisoč, večje in prestižnejše pa stanejo tudi 60 tisoč evrov.

Na srečo je na različnih portalih precej oglasov za stare, rabljene avtodome in tudi prikolce. Predvsem slednje lastniki prodajajo za simbolne zneske, tudi za 50 ali 100 evrov jih lahko kupimo, nekateri pa so jih pripravljeni celo pokloniti. Seveda so te nekdanje lepotice odslužile svoje, največkrat so v zelo slabem stanju, večina med najcenejšimi tudi ni več vozna. Če smo za prikolico pripravljeni odšteti tisočaka ali dva, pa bo ta običajno vozna. 

Prikolica | Avtor: Dezzen Dezzen
Obe vrsti mobilnih počitniških domov lahko prenovimo in v uporabno stanje spravimo sami. Nekaj bo zagotovo treba v njih vložiti, marsikaj zamenjati in popraviti, obnoviti ali pa v celoti zamenjati tudi njuno notranjo opremo in napeljave, pa vendar, lahko večino, če smo le dovolj spretni in svoje domišljije ne omejujemo, naredimo sami. 

Pri zelo dotrajanih prikolicah je največkrat treba zamenjati pode, morda tudi kakšno od zunanjih sten, ali pa jo vsaj pokitati in ji osvežiti barvo. Pregledati je treba plinsko in vodovodno napeljavo pa tudi električno. Morda je treba zamenjati stekla, obnoviti ali pa na novo dodati ogrevanje in hlajenje. Pri mobilnih natančno pregledati podvozje in podporne noge. Vse to lahko naredijo na enem od servisov, ki so specializirani za vzdrževanje in prenovo počitniških prikolic in tudi avtodomov. 

Prikolica | Avtor: Dezzen Dezzen
Prepustite jim lahko tudi obnovo ali izdelavo povsem nove notranje opreme in stenskih ter talnih oblog, lahko pa se tega lotite sami. Je pa treba vedeti, da bo treba večino opreme izdelati po meri, saj je prostor, na katerem želimo tako kuhinjo kot jedilno mizo, ležišča in sanitarije, izjemno omejen. Izkoristiti je treba vsak centimeter in kotiček. 

A prav to je izziv. Privoščimo si lahko več improvizacije, igrivosti, nenavadnih rešitev, ki si jih v stanovanju ali hiši ne dovolimo. Idej je na spletu neskončno, saj je povsod po svetu vse več ljudi, ki avtodome in počitniške prikolice prenavljajo in urejajo sami. Neverjetne ideje imajo, nekaj smo jih zbrali, poglejte jih v galeriji zgoraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice