Pod streho > Gradimo & obnavljamo
15845 ogledov

"Videti so kot favele, ker lastniki nimajo okusa"

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s Saša Despot
Problematika z neenakim videzom balkonov na blokih je dobro znana in že precej stara. Na pristojnem ministrstvu pa menijo, da je zakonsko vse dobro urejeno.

Pogled na pročelja večstanovanjskih stavb je včasih prav grozljiv. Od prvotne zasnove bloka je ostalo bore malo, saj so etažni lastniki balkone zaprli, zasteklili, zazidali, popolnoma spremenili, in kar je najbolj moteče, vsak je to naredil po svoje. Kolikor lastnikov v bloku, toliko različnih balkonov. 

„Lepe večstanovansjke stavbe se spreminjajo v favele, ker lastniki niso arhitekti in nimajo okusa,“ stanje slikovito opiše državljan, ki vladi predlaga, da področje, čeprav zanj že obstaja precej predpisov, vendarle uredi bolj konkretno in s tem prepreči, da bi se kaj takega, kot zdaj opazujemo na starejših blokih, čez čas pojavilo tudi na novejših.

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Področje je zakonsko dobro urejeno

Na ministrstvu za okolje in prostor, kjer so odgovorni za gradbeno in stanovanjsko zakonodajo, nam na konkretno vprašanje, ali in kdaj nameravajo stanje, ki ga z zasteklitvami in drugimi predelavami lahko vidimo na številnih slovenskih blokih, ustrezneje urediti in nedovoljene posege tudi sankcionirati, niso odgovorili. 

Napisali pa so, če povzamemo, da je področje zakonsko dobro urejeno v več različnih zakonih, morebitne kršitve pa „nadzoruje Inšpektorat RS za okolje in prostor, če gre za neskladje z gradbenimi predpisi in občinski inšpektorji, če gre za neskladje s prostorskim aktom.“

Poglejmo, kaj pravi zakonodaja. Po gradbenem zakonu in uredbi o razvrščanju objektov zasteklitev balkona ali lože spada med vzdrževalna dela, zato za tak poseg gradbeno dovoljenje ni potrebno, pravijo na MOP. Kljub temu pa je treba upoštevati določbe stanovanjske, prostorske in gradbene zakonodaje. 

blok | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Potrebno je 50-odstotno soglasje

„Stanovanjski zakon (SZ-1) v 15. členu navaja, da kadar izvedbena dela v posameznem delu (npr. zasteklitev balkonov) pomenijo tudi poseg v skupne dele (npr. fasado stavbe), etažni lastnik ne sme pričeti z izvajanjem del brez soglasja etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih.“ 

Brez soglasja ostalih etažnih lastnikov lahko lastnik posameznega dela opravi le vzdrževalna dela, spremembe in izboljšave v svojem posameznem delu, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe. Torej balkona ne bi smel zastekliti ali pozidati brez soglasja. 

Upravnik ali etažni lastniki gredo lahko na sodišče

Hkrati morajo biti dela opravljena v skladu s predpisi o graditvi objektov, med izvajanjem del pa mora etažni lastnik omogočiti strokovni nadzor.

„Upravnik ali katerikoli etažni lastnik lahko zahteva, da se preneha z izvajanjem del ali da se odstranijo spremembe, ki so nastale brez ustreznih soglasij.“ Da bi to res lahko dosegli, pa morajo sporno prakso dokazovati na sodišču.

Prav tako pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb v 13. členu določa, „da morajo, ko gre za posege, ki spreminjajo zunanji videz stavbe, lastniki upoštevati občinske prostorske akte in predpise. Občina lahko z odlokom določi splošna pravila pri uporabi stanovanj in stanovanjskih stavb ter obveznosti in pogoje za prenovo, izboljšave ter zunanji videz stanovanj in stanovanjskih stavb.“

slovenija 18.04.13. socialna stanovanja Maribor, Poljane, bloki, foto: nino verd | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Avtorske pravice in likovna podoba objekta

Poleg tega je tu še tehnična smernica za graditev iz leta 2018, ki med drugim izrecno določa, da je treba tudi vzdrževanje ovoja in zasteklitev izvajati tako, da se spoštuje originalno zasnovo objekta, torej da se bistveno ne spremeni likovna in arhitekturna podoba vzdrževanega objekta. Zato z vzdrževalnimi deli ni dovoljeno preoblikovanje objektov na način, ki bi bistveno odstopal od originalne zasnove objekta, temveč so dovoljena zgolj popravila in zamenjava posameznih fasadnih elementov.

Spreminjanje zunanje podobe objekta lahko pomeni tudi kršenje avtorskih pravic projektanta oziroma arhitekta. Zato bi bilo treba pred kakršnim koli posegom, ki lahko spremeni videz stavbe preveriti tudi kaj je glede na avtorske pravice sploh dopustno in kaj ne oziroma pod kakšnimi pogoji. Res pa je, da pri številnih blokih avtorske pravice niso urejene, pri novejših pa so odvisne od „vrste prenosa avtorskih pravic, dogovorjenega s pogodbo o projektiranju.“

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vse se lahko uredi v pogodbi o medsebojnih razmerjih

Na ministrstvu priporočajo še, da se „vsebina glede enotnega zunanjega videza večstanovanjske stavbe in postopanje pri zamenjavi stavbnega pohištva ali zasteklitve balkonov zapiše tudi v pogodbo o medsebojnih razmerjih, ki jo sklenejo etažni lastniki in s katero uredijo način upravljanja in rabe posamezne večstanovanjske stavbe. V skladu z določbami tako stvarnopravnega zakonika kot tudi stanovanjskega zakona morajo etažni lastniki skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero lahko dorečejo tudi vsebino povezano z enotnim videzom stavbe. V skladu z določbami SZ-1 je za sklenitev pogodbe o medsebojnih razmerjih potrebno soglasje etažnih lastnikov, ki imajo več kot 75 odstotkov po solastniških deležih.“

Kljub temu, da je predpisov precej, pa nobeden od njih ne predvideva sankcij za kršitelje, premalo je dorečeno tudi, kaj pomeni, da se zunanji videz oziroma likovna podoba objekta bistveno ne spreminja. Lastniku, ki je dobil zadostno soglasje, da zastekli svoj balkon, nihče ne predpisuje, s kakšnim stavbnim pohištvom ga lahko zastekli, kakšne barve naj bo, kakšna senčila sme namestiti in podobno. Torej tudi če imajo vsi soglasja, lahko vsak dela izvaja po svoje. Praksa namreč to potrjuje. Nadzora pa očitno ne izvaja nihče.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 18
  • villa 19:50 01.december 2020.

    Slovenci se imajo za kulturen narod, pljuvajo cez Balkan, tam pa vec prave gospode kot pa tu v Sloveniji, saj take tu celo zanicujejo, ker niso po njihovem "kopitu" beri primitivizmu.

  • Avatar Gallisenna
    Gallisenna 01:02 07.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • TistoPravo 00:25 07.avgust 2020.

    Problem je, da se ko celota ne prenovi in zapre balkonov če to skupnost želi enotno...enako je recimo na vasi, vsak dela nekaj po svoje...kdo pa kj skrbi za drugega, še občinske parcele ob cestah namaka počez in po dolgem ...prikaži več preko cest ki so skorajda še podobne cestam in ogroža zasebne nepremičnine zemljina in voda ...in kaj zdej, kramp pa lopata...nared po svoje, drgač bo tko še 100 let.,,estetika gor al pa dol, naj si jo nardijo tisti ki se bodo zmenil ravno do 2100 leta...vmes pa plevel prerašča

Sorodne novice