Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3659 ogledov

Za te naložbe dobite le eko kredit, ne pa tudi subvencije

Medtem ko za večino naložb v energijsko učinkovitost hiše ali večstanovanjske stavbe lahko lastniki pri Eko skladu dobijo nepovratna sredstva in ugodnejši eko kredit, pa je za nekatere naložbe na voljo le kreditiranje.

Za vse ukrepe oziroma posege na hiši ali bloku, s katerimi investitorji izboljšajo toplotno izolativnost stavbe, torej za vgradnjo toplotne izolacije in novih bolj toplotnoizolativnega stavbnega pohištva, ter vse ukrepe povezane z bolj učinkovitim in do okolja bolj prijaznim ogrevanjem, so na Eko skladu na voljo nepovratne spodbude in tudi eko krediti.

V to skupino ukrepov spadajo tudi naložbe v prezračevalne sisteme z rekuperacijo in nakup električnih vozil in vgradnja sončnih elektrarn.

Na voljo le kredit

Za precejšen del naložb, ki so povezane s trajnostnim ravnanjem z vodo, učinkovitostjo velikih gospodinjskih aparatov ter odpadki in nevarnimi materiali, pa so na voljo le eko krediti. Enako velja za nakup hibridnih vozil, osebnih vozil na plin in vgradnjo naprav za soproizvodnjo toplote in elektrike.

Za naslednje naložbe lahko investitor dobi le ugodnejši kredit:

  • Namestitev naprave za predpripravo ali mehansko, kemično in biološko čiščenje pitne vode.
  • Nakup velikih gospodinjskih aparatov (štedilniki, hladilniki in zamrzovalniki ali njihove kombinacije, pralni, sušilni in pomivalni stroji, nape idr.), ki so po rabi energije razvrščeni v energijski razred A+ ali višje.
  • Nakup individualnega oziroma hišnega kompostnika zaprtega tipa, ki je namenjen predelavi biološko razgradljivih odpadkov iz gospodinjstva.
  • Nakup in vgradnja malih (individualnih ali skupinskih) čistilnih naprav za komunalne odpadne vode do 25 populacijskih enot (PE). Delovanje naprave mora biti skladno z uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo.
  • Nakup in namestitev hišnih protipoplavnih pregrad.
  • Namestitev ponikovalnega sistema za padavinske vode. Priznani stroški naložbe vključujejo nakup in vgradnjo geotekstila, ponikovalnih blokov ter potrebnih cevnih razvodov, vključno z gradbenimi deli.
  • Oskrba s pitno vodo, kjer javna oskrba ni predvidena.
  • Prekritje objektov z rastlinsko odejo kot sta zelena streha ali fasada za zmanjšanje koeficienta odtoka padavinskih voda.
  • Priklop na javno kanalizacijsko omrežje
  • Priklop na javno vodovodno omrežje
  • Zamenjava azbestne kritine in oblog, ki vsebujejo azbestna vlakna. Priznani stroški naložbe lahko dosežejo skupno največ 70 evrov na kvadratni meter zamenjane azbestne kritine. Zamenjavo kritine do skupne površine 300 m2 na posamezni stavbi lahko izvede vsak izvajalec, ki je registriran za izvajanje krovskih del, za odstranjevanje azbestne strešne kritine površine nad 300 m2 pa mora imeti izvajalec okoljevarstveno dovoljenje ministrstva, pristojnega za okolje.
  • Zamenjava vodovodnih ali kanalizacijskih cevi in oblog, ki vsebujejo nevarne snovi: azbest ali težke kovine (svinec, cink ipd.)
  • Zbiralnik deževnice, priznani stroški naložbe vključujejo nakup in vgradnjo zbiralnika, črpalk in filtrov, vgradnjo napeljave in regulacijske opreme.

Najmanj 1500 evrov in največ 10 let

V navedenih primerih mora biti znesek kredita najmanj 1500 evrov, odplačilna doba pa je lahko največ 10 let. Obrestna mera kredita je sestavljena: euribor in fiksni pribitek 1,3 odstotka. Vlogo za pridobitev kredita je treba izdati pred izvedbo naložbe, priložiti pa ji je treba predračun izvajalca oziorma ponudnika.

Vloge se ponovno lahko oddajajo osebno na sedežu Eko sklada, lahko jih pošljete po pošti, elektronska oddaja vloge pa je od 16. junija naprej možna le z digitalnim potrdilom in ne več zgolj po elektronski pošti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice