Pod streho > Nepremičnine
7082 ogledov

Hrvaški župani bi obdavčili predvsem tujce, tudi Slovence

Bol, Hrvaška, morje, narava Profimedia
Hrvati sprejemajo davčno reformo, ki na eni strani daje, na drugi jemlje. Vzela bo lastnikom počitniških hiš in stanovanj, tudi Slovencem.

Del davčne reforme na Hrvaškem je tudi razbremenitev plač, med drugim tako, da bi odpravili tako imenovani prirez, ki je davčni prihodek občin. Te se seveda s tem ne strinjajo, saj bi to zanje pomenilo bistveno manj davčnih prilivov, zato je hrvaška vlada obljubila, da bodo občine lahko dvignile davek na počitniške hiše in stanovanja.

Kot počitniška hiša ali stanovanje je skladno z zdaj veljavnim zakonom opredeljena vsaka stavba ali njen del, ki se uporablja zgolj občasno ali sezonsko.

Davčni zavezanci za plačilo davka na počitniške hiše in stanovanja pa so pravne in fizične osebe, ki so lastniki teh stavb. Osnova za obdavčitev je kvadratni meter uporabne površine, višino davka pa določajo lokalne skupnosti.

Pri tem velja, da se davek plača tudi na hiše ali apartmaje, ki se delno oddajajo v turistične namene. Denimo, da apartma del sezone uporablja lastnik, del sezone pa ga oddaja v turistični najem, enako velja v primeru, če del hiše uporablja lastnik, del hiše pa oddaja v najem. Obdavčena je cela hiša, ne le tisti del, ki ga uporablja lastnik, pojasnjujejo na hrvaški davčni upravi.

Ob tem naj spomnimo, da je oddajanje v turistične namene še dodatno obdavčeno in precej zapleteno, saj slovenski državljan plača davek na Hrvaškem in v Sloveniji.

Davek bo višji za 2,5-krat

Do zdaj so hrvaški in tuji lastniki počitniških hiš in stanovanj plačevali davek v višini od 0,66 do 1,99 evra na kvadratni meter. Občina je v znotraj dovoljenega intervala višino davka določila glede na lokacijo, starost, stanje infrastrukture in druge za uporabo pomembne okoliščine.

Če bo davčna reforma in v okviru te tudi nove predlagana višine davka na počitniške hiše in stanovanja sprejeta, bo lahko najvišja možna obdavčitev po novem pet evrov na kvadratni meter uporabne površine.

Za lastnika počitniške nepremičnine na Hrvaškem, torej tudi za slovenske lastnike, to pomeni, da se bo znesek letnega davka več kot podvojil. Če je treba zdaj za denimo 80 kvadratnih metrov plačati nekaj manj kot 160 evrov davka na leto, bo po novem ta znašal 400 evrov.

Predvsem obalne občine naj bi tako iz naslova davka na počitniške hiše in stanovanja pobrale bistveno več sredstev in s tem nadomestile del prireza, ki jim ga z novo reformo hrvaška vlade jemlje.

Nekateri župani tudi s tem niso zadovoljni

Kot je za Jutarnji list povedal župan Novigrada Anteo Milos, so povišanje davka na počitniške nepremičnine zahtevali že davno, saj je obdavčitev že 20 let enaka in v celotni Istri znaša dva evra na kvadratni meter. Kar je, po njegovih besedah, izjemno malo. Poleg tega je večina vikendov v lasti tujcev, samo na področju Novigrada jih je približno 2000. Od teh se v občinski proračun steče zgolj okoli 200 tisoč evrov na leto, kar je glede na to, da so v Istri priča gradbenemu razcvetu, predvsem ko gre za gradnjo apartmajev in počitniških hiš, ki jih gradijo ali kupujejo tujci, je to izjemno majhen znesek.

Še bolj oster pa je bil župan Rovinja Marko Paliaga, ki pravi, da je tudi znesek pet evrov prenizek. Glede na to, da je večina lastnikov tujcev, župani zahtevajo, da se obdavčitev na kvadratni meter še poveča.

Če bo davčna reforma na Hrvaškem sprejeta, bo novi davek začel veljati leta 2024.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Boschtjan Zupanchich 10:01 03.junij 2023.

    Logično, ker turisti imajo Preveč denarja, in jim ga je treba pobrati, .... prerazporeditev premoženja Je Dobra stvar, če le ni v korist Lenuharjem !!! ! !!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:35 02.junij 2023.

    Vsako leto pred poletjem pljuvate čež hrvate,ko pa pridem na morje tam pa vsi novinarji predsedniki, ministri,in to na svojih vikendih,a to nas prepričujete,da ne gremo,da bo manj gužve

  • Željko 14:02 01.junij 2023.

    Nič novega kar je znano že tisoč let HRVAT JE TAT