Pod streho > Na vrtu
35345 ogledov

Bliža se čas za vzgojo teh rastlin

Potaknjenci
1/5
Profimedia
V številnih primerih boste precej hitrejši, če boste rastline vzgojili iz potaknjencev, ugotavljajo strokovnjaki.

Sejanje vašega najljubšega zelišča je pogosto lahko pravo zadovoljstvo. A včasih se izkaže, da je postopek vendarle nekoliko bolj zapleten, kot smo sprva mislili. Veliko je odvisno od kakovosti semena, svetlobe, vlage ... Postopek moramo tako večkrat ponoviti, dolgo ne vemo, ali nam je sploh uspelo ...

V številnih primerih boste precej hitrejši, če boste rastline vzgojili iz potaknjencev, ugotavljajo strokovnjaki.

Rastlina, vzgojena iz potaknjencev, bo enaka kot matična, zrasla pa bo zelo hitro. V nekaterih primerih rastline celo nimajo nobenih semen, zato je vzgoja iz potaknjencev edina možnost. 

Poznamo različne vrste potaknjencev:

Oleseneli potaknjenci: odrežemo jih jeseni in pozimi, ko začnejo odpadati listi. Vzamemo jih iz olesenelih ali zrelih stebel. Če to storimo pravilno, bo vaša rastlina do pomladi pognala dovolj korenin za sajenje.

Neoleseneli potaknjenci: te potaknjence odrežemo iz na novo zraslih stebel. Korenine poženejo dokaj hitro. Najboljši čas za nabiranje teh potaknjencev je spomladi, za sajenje pa bodo pripravljeni čez kakšno leto.

Polzreli potaknjenci: ti potaknjenci so kombinacija prvih dveh. V tem primeru korenine potrebujejo več časa za rast, zato je najboljši čas, da te potaknjence odrežete, poleti, saj jim bo višja temperatura prijala. 

Zeleni potaknjenci: rastlino odrežemo pozno pomladi ali zgodaj poleti od krepkih in trdnih, ob osnovi že nekoliko olesenelih poganjkov. Lahko jih režemo s členki ali s peto.

Listni potaknjenci: nekatere rastline, kot so sukulente, razmnožujemo s potaknjenci listov.

Koreninski potaknjenci: s koreninskimi potaknjenci se razmnožujejo trajnice, ki imajo debele, mesnate korenine. Mlade korenine odrežemo zgornjega dela, matična rastlina pa se spet posadi. 

Potaknjenci | Avtor: Profimedia Profimedia

Potaknjenci morajo ostati vlažni

Ko zberete potaknjence, morate začeti s postopkom ukoreninjenja. V nekaterih primerih, kot pri mesnatih steblih, morate potaknjence hraniti nekaj dni. Odstranite zunanjo plast, da lahko popolnoma razkrijete kambialno tkivo. Ko so vaši potaknjenci pripravljeni, morate biti pozorni le na to, da ostanejo vlažni.

Če želite to doseči, zmešajte pesek ali perlit in šotni mah - tako bodo potaknjenci ostali vlažni. Gnojila niso priporočljiva, enako velja za vrtno zemljo. S prekrivanjem lončkov boste potaknjencem omogočili hitrejšo rast. Kljub temu je pomembno vedeti, da čeprav je vlaga pomembna, je pomembna tudi drenaža. Torej, če gojite korenine v vodi, lahko postanejo krhke in z njimi morate ravnati previdno. Ko gojite rastlino, ki potrebuje več časa za ukoreninjenje, lahko uporabite rastne hormone.

Tako iz potaknjencev vzgojite nekaj priljubljenih rastlin:

Sivka: običajno jo gojimo iz vejic, dolgih približno 3 centimetre.  Vejice, ki jih odrežemo, morajo biti mehke ali delno olesenele, spodnje liste odstranimo. Na prosto potaknjence presadimo čez približno mesec in pol.

Potaknjenci | Avtor: Profimedia Profimedia
Rožmarin: Če gre za mlado rastlino, boste potaknili vejice spomladi, ali potaknjence s peto jeseni. Vsakemu namenite svoj lonček in jih pokrijte, da preprečite nenadzorovano rast.

Vrtnica: za gojenje te rastline boste potrebovali potaknjence iz olesenelega stebla, odrežite jih jeseni. Potrebujejo obilno zalivanje.

Timijan. najbolje se obnesejo potaknjenci stebelc - te morate presaditi v vlažno mešanico perlita in šotnega maha. 

Bazilika: baziliko lahko vzgojite iz semen ali iz potaknjencev. Te lahko vzamete kadarkoli v letu in jih shranite v toplem prostoru, stran od sončne svetlobe.

Afriške vijolice: za gojenje te rastline boste potrebovali mlade stebelne liste. S palčko naredite luknjo pod kotom 70 stopinj. Nato položite steblo v vlažni kompost in pesek. Rastlino hranite na sončnem mestu.

Žajbelj: za gojenje te rastline boste jeseni potrebovali napol zrele potaknjence. Poskrbite, da bodo v srednje toplem in vlažnem prostoru. Na prosto jih posadite spomladi.

Hren: potrebovali boste 3 cm dolge dele korenine, vzete spomladi. Posadite jih kar neposredno na vrt na razdaljo en meter.

dezurni@styria-media.si

Delosperma na vrtu Pod streho Deset pokrovnih rastlin, ki bodo zatrle ves plevel in polepšale vrtne poti
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.