Pod streho > Na vrtu
13321 ogledov

Ideje za barvite jesenske zasaditve, ki bodo balkone krasile dolgo v zimo

jesenske zasaditve
1/11
Pinterest
Pomladne in poletne zasaditve naj zamenjajo jesenske.

Poletje se vse hitreje umika jeseni, kar se pozna tudi na balkonskih zasaditvah, ki izgubljajo svoj sijaj in propadajo. Počasi jih bo treba umakniti. To pa ne pomeni, da morajo balkoni in terase ostati prazni in pusti. Čas je za jesenske zasaditve, ki lahko, če so premišljeno izbrane, vztrajajo celo do zime, zaščitene pred neposrednim vremenskimi vplivi pa tudi do pomladi. 

jesenske zasaditve | Avtor: Pinterest Pinterest
Vrtnarije so polne trajnic, dvoletnic in enoletnic, s katerimi lahko na vrtu, pa tudi v loncih ustvarimo različne kombinacije. Te bodo zaživele v toplih jesenskih barvah, med katerimi prevladujejo oranžna, topla rumena, rdečkasti in rjavi toni. Lahko pa se odločimo tudi za nekoliko bolj hladne tone in kombiniramo zeleno, belo, roza in modro. Jesenske zasaditve zaznamuje tudi raznolikost rasti, oblik listov in struktur. 

Glavne skupine okrasnih rastlin, ki jih kombiniramo jeseni, so trave, rastline z obarvanimi listi, jeseni cvetoče rože in rastline z barvitimi plodovi. S kombinacijami ustvarimo pestrost in bujnost. Jesensko rastline se namreč ne razrastejo tako bujno kot spomladanske, zato je treba lonce v celoti zapolniti. Sadimo jih več in bolj skupaj. 

jesenske zasaditve | Avtor: Pinterest Pinterest
Trave kot so perjanka, šaši in imperata v zasaditvi poudarijo višino, cvetoče rože, denimo mačehe, ciklame, krizanteme, rese in homulice jim dajo barvitost, to dodatno poudarijo, hkrati pa popestrijo mini paprika, pernecija, gaulterija. Nikakor pa ne gre brez rastlin z barvnimi listi, denimo plazečega skrečnika, žajblja, okrasnega zelja, iskrivke. 

Izbira pa je še veliko večja. V jesenskih zasaditvah lahko kombiniramo tudi sedume, nepogrešljivi so različni bršljani, hermelike, navadne pisane koprive, jesenski svišč ali encijan, jesenske astre in japonske anemone, trdoleska. 

jesenske zasaditve | Avtor: Pinterest Pinterest
Zaradi slabših pogojev rasti, ki jih ustvarjajo nižje temperature, manj sonca in več dežja, je treba za jesenske zasaditev izbrati res kakovostno zemljo, ki vsebuje vsa potrebna hranila. Na dnu lonca pa vedno naredimo drenažno plast iz peska ali denimo glinoporja in sekancev, čez to pa položimo še plast filca.

Jesenske zasaditve potrebujejo manj vode kot pomladne in poletne, zato jih zalivamo zmerno. To velja tudi za dognojevanje. 

jesenske zasaditve | Avtor: Pinterest Pinterest
Zasaditve postavimo v okrasne lonce ali v pletene košare, dodamo jim lahko še jesenske plodove, denimo okrasne buče, storže koruze, kostanj, storže iglavcev, in tako še dodatno poudarimo njihovo toplo jesensko noto in domačnost. 

V galeriji zgoraj smo zbrali nekaj idej za jesenske zasaditve.

dalija Na vrtu Pod streho Preproste za gojenje, cvetijo pa vse do pozne jeseni
Komentarjev 1
  • Megan_Conner 12:21 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti.................>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦