Pod streho > Na vrtu
17848 ogledov

Preproste za gojenje, cvetijo pa vse do pozne jeseni

dalija
1/10
Pinterest
Če želite na hitro ustvariti cvetoči vrt s pisanimi cvetov različnih oblik, velikosti in barv, so dalije prava izbira.

Izbira dalij je v tem času res velika. V specializiranih in tudi klasičnih trgovinah s hrano, jih prodajajo v vrečkah, v katerih so običajno en, dva ali trije koreninski spleti gomoljev. Pri izbiri nismo pozorni le na barvo in obliko cvetov, ki so nam všeč in jih želimo na vrtu, temveč tudi na višino, do katere bo posamezna dalija zrasla. Glede na to ji bomo odredili mesto na okrasni gredici oziroma velikost lonca, v katerega jo prav tako lahko posadimo.

Preverimo tudi, ali so gomolji v vrečki čvrsti, saj se rado zgodi, da se med ponudbo znajde tudi kakšna stara zaloga ali takšna z neprimerno oskrbo, zaradi česar so gomolji popolnoma izsušeni in puhli. Iz teh ne bo pognalo nič. Gomolji so pri različnih sortah različno veliki.

dalija | Avtor: Pinterest Pinterest

Pestra izbira različnih sort

V več kot 200 letih, odkar je dalija prišla v Evropo iz Mehike, so žlahtnitelji vzgojili veliko število sort, večino pa lahko najdemo tudi pri nas. Tako lahko izbiramo med dalijami z najrazličnejšimi cvetovi, ki se razlikujejo tako po obliki, velikosti kot po barvah.

Razlikujejo pa se tudi po višini, ki sega od 30 ali 40 centimetrov pa vse do 90, 100 centimetrov. Vmes pa so še dalije, ki dosežejo višino od 50 do 80 centimetrov.

dalija | Avtor: Pinterest Pinterest
Visoke bomo sadili v ozadje, nizke pa v ospredje grede. Lahko jih sadimo v skupine, predvsem nižje sorte, lahko pa posamezno. Mesto jim najdemo na gredicah med trajnicami, lahko pa jih sadimo tudi v lonce, nižje pa pogosto sadimo tudi na rob zelenjavnega vrta.

Priprava tal in sajenje

Gomolje posadimo v rahlo, odcedno in s kompostom obogateno zemljo, na sončno lego. Razporedimo jih po dnu skopane jamice in pazimo, da je poganjek obrnjen proti vrhu, nato pa zasujemo s tremi do petimi centimetri zemlje in rahlo pritisnemo ter obilno zalijemo. Visoke dalije bodo potrebovale oporo, zato jim jo namestimo že pred sajenje, da kasneje ne bi poškodovali gomoljev.

dalija | Avtor: Pinterest Pinterest
Razen zalivanja dalije kasneje ne potrebujejo posebne nege. Ko poženejo šest do osem listom jim lahko odščipnemo vršiček, da s bodo pognale stranske poganjke in se bolj bujno razrasle, ni pa nujno. Ker bujno cvetijo vse od začetka poletja do pozne jeseni in tvorijo vedno nove cvetove, je stare, ovenele dobro sproti odstranjevati, da ne jemljejo energije novim.

Jeseni jih je treba izkopati

Tam, od koder te cvetoče lepotice prihajajo, so trajnice, pri nas pa hladnih zim na prostem ne preživijo. Le redko se zgodi, da kakšnemu od gomoljev to uspe. Večina pa jih čez zimo v zemlji popolnoma propade, se izsuši ali celo zgnije, tako da jih spomladi v zemlji sploh ni.

dalija | Avtor: Pinterest Pinterest
Naslednje leto lahko sicer kupimo nove, in dalije sprejmemo kot enoletnice, vendar to ni potrebno. Jeseni bo prva slana uničila rastline in takrat je čas, da jih iz zemlje izkopljemo. Gomolje prestavimo v prostor, kjer se bodo v dveh dneh osušili, potem jim odstranimo zemljo in jih zavijemo v časopisni papir ali spravimo v škatlo z žaganjem ali slamo ter postavimo v suh in hladen prostor, vendar v njem ne sme zmrzovati.  

srobot Na vrtu Pod streho Pet bujno cvetočih vzpenjavk, ki prerastejo pergole in zidove

Tako shranjene gomolje bomo spomladi, maja, ko je nevarnost pozebe mimo, lahko ponovno posadili. Lahko jih tudi razdelimo in tako dalije razmnožimo. To naredimo, ko se že vidijo očesta, iz katerih bodo pognali poganjki, tako da na vsakem delu ostane kakšen.

dalija | Avtor: Pinterest Pinterest
Vzgoja iz semen

Nekoliko daljša je pot do dalij, ki jih vzgojimo iz semen. Ta lahko kupimo, ali pa na vrtu cvetočo dalijo pustimo, da semeni. Seme lahko sejemo že februarja v platoje, ki jih postavimo na svetlo v stanovanju. Ko vzklijejo sejančki, jih presadimo v posamezne posode, konec marca in aprila pa jih presadimo na prosto. V prvem letu se bodo razvili gomolji, ki jih jeseni izkopljemo in shranimo za naslednjo pomlad. Iz doma zbranih semen bodo zrasle dalije, ki bodo lahko popolnoma drugačne od svoje predhodnice.

mešani posevki Na vrtu Pod streho Te rastline ščitijo in krepijo vrtnine, zato jih nujno posadite
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.