Pod streho > Na vrtu
19959 ogledov

Je že čas za solato, fižol, brokoli? Preverite ta podatek

zelenjavni vrt Profimedia
Zemlja je dovolj topla, da začnemo setev in sajenje sadik. Tudi drugih opravil je ta čas na vrtu veliko.

April je običajno mesec, ko se na zelenjavnih vrtovih začnejo prva prava opravila. Letošnji sicer tem do zdaj ni bil naklonjen, saj je bil precej deževen, še bolj pa so delo na gredicah omejevale nizke dnevne in še nižje nočne in jutranje temperature, ki so se nekajkrat spustile tudi pod ledišče. Zato smo vrtičkarji čakali, dneve pa izkoristili za pripravo gredic, če le ni bila zemlja premokra in gnojenje s kompostom, če tega nismo opravili že v začetku marca. 

Tudi zdaj je še čas, da razrahljate gornjo plast prsti na gredicah in ji upoštevajoč kolobar dodate uležan kompost, ki je nastal na kompostnem kupu, zloženem lansko pomlad ali jesen. Nikar pa zdaj ne dodajajte hlevskega gnoja, niti uležanega ne, saj bo njegovo delovanje za mlade koreninice sadik premočno. Lahko jih požge in uniči. 

Zemlja je dovolj topla

Po podatkih ARSO je zemlja zdaj že dosegla vsaj devet stopinj Celzija, v večjem delu Slovenije je celo že presegla 10 in celo 12 stopinj Celzija. Če imate gredice pripravljene, je zdaj pravi čas, da začnete setev in sajenje sadik. 

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Na prosto lahko sejemo solatnice, endivijo, redkvico, špinačo, rukolo, grah, nizki fižol, radič tržaškega solatnika, začimbnice in zelišča, pa tudi korenček in peteršilj. Zadnja dva imata rada toplo zemljo, v njej bolje kalita, zato naj bo ogreta na najmanj osem, še bolje pa na 10 stopinj Celzija.

Za jesenski pridelek pa zdaj sejemo brstični  in listnati ohrovt, por in kapusnice za vzgojo sadik. 

Zaščitite čebulo in por pred čebulno muho

V drugi polovici aprila na prosto sadimo sadike solate, špargljev, cvetače, brokolija, zelja, ohrovta, zelene, še vedno je čas tudi za krompir, čebulo, šalotko in por. Čebulo, šalotko in por je treba zaščiti s kopreno, saj prihaja čas čebulne muhe. Nalet te nadloge se začne, ko zacvetijo višnje in češnje. Rastline lahko zaščitimo tudi z namenskimi pripravki, pomaga pa tudi lesni pepel, ki ga raztresemo okoli njih. Vendar z lesnim pepelom ne pretiravajte, saj lahko v prevelikih količinah na vrtu naredi več škode kot koristi. In še to: posipavajte kar se da enakomerno. 

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia

Uporabite zeleno zastirko 

Gredice, na katere ste posadili sadike, lahko že zdaj zastrete z zastirko. Strokovnjaki svetujejo, da izberete lažjo, zeleno zastirko, to je lahko pokošena trava, veje denimo melise, mete, kopriv, bezgove veje, skratka vse, kar je zeleno. Iz zelene zastirke se izcejajo sokovi, ki so hranilo, mikroorganizmi pa jo bodo razgradili, tako da bo počasi izginila s površine. Tako se povečuje količina humusa, hkrati pa tudi število mikroorganizmov, še razloži.

mešani posevki | Avtor: Profimedia Profimedia
Ne pozabite na zelišča in dišavnice ter vrtne cvetice, ki bodo krepile in ščitile zelenjadnice. Nekatere imajo pri določenih vrtninah prav posebno vlogo. Mednje največkrat uvrščamo baziliko, šetraj, meto, timijan, žajbelj, kamilico, pa tudi cvetlice, kot so kapucinke, ognjič in žametnice.

Zdaj je tudi čas, da premečete kompostni kup ali pa naredite novega.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.