Pod streho > Na vrtu
22502 ogledov

Na tak način bodo vaše balkonske rože najlepše in najbolj zdrave

Balkon Shutterstock
Vse je odvisno od izbire rastlin ...

Večina težav, s katerimi se soočajo lastniki balkonskih rož, je lahko rešljivih. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako se morebitnim težavam in boleznim rastlin izogniti in omogočiti čudovitim cvetlicam, da se razbohotijo v vsej svoji veličastnosti. 

1. Dobro razmislite, katere rastline so primerne za vaš balkon

Če imate balkon, ki je obrnjen proti severu ali vzhodu, rastline na njem dobijo nekoliko manj sonca. Čeprav je izbira rastlin manjša, pa vam bodo prekrasne begonije ali fuksije hvaležne in bodo v senci odlično rasle. Nasprotno velja za balkone, ki so obrnjeni proti zahodu, ali, kar je še huje, jugu. V tem primeru se morate pripraviti na bolj obsežno zalivanje in nego, ki jo bodo od vas zahtevale izbrane rastline. 

Begonije | Avtor: Profimedia Profimedia
2. Na bolj osončenih balkonih boste morali pogosteje zalivati in gnojiti rastline

Če imate dobro osončen balkon, boste morali rože zalivati vsak dan, gnojiti pa enkrat tedensko. Poleg tega je smiselno, da rastline enkrat tedensko obrežete, odstranite odmrle in poškodovane dele ter obrišete cvetove. Bolje kot plastični se bodo obnesli glineni lonci, ki bodo ohranjali hladnejšo temperaturo zemlje. Pri ustvarjanju sence si lahko pomagate s senčniki ali tendami. 

3. Rešite težave z zastajanjem vode

Če je mogoče, pod lonec ali korito postavite podstavek s plastjo kamenčkov. Ti bodo omogočili, da voda odteče in preprečili, da bi lonec stal v vodi. Še boljša rešitev pa je uporaba posod za samozalivanje, ki rastlinam omogočajo, da po potrebi porabijo vodo. Z njimi tako pogosto zalivanje ne bo več potrebno.

Samozalivalni lonec | Avtor: Profimedia Profimedia
4. Kam z rožami po koncu sezone?

Ko pride zima, se boste morali odločiti, ali in kje boste rastline shranili. Lahko jih prezimite ob sončnih oknih, nekatere odporne trajnice pa lahko preživijo tudi na prostem, a v velikih posodah, kjer voda ne bo zastajala. Lahko pa si tudi pomagate s potaknjenci, ki vam bodo vzeli manj prostora kot celotne rastline.

5. Škodljivci, plesen, bakterije ...

Balkonske rože redno pregledujte, da se vanje ne zaredijo škodljivci, kot so listne uši, pršice prelke in podobno. Prej kot jih boste odkrili, prej se boste lahko lotili primernih ukrepov. Pazite predvsem na lepljive lise, rumene liste in listne pege. Če boste redno odstranjevali suhe cvetove, ovenele in rjave liste, boste preprečili tudi razvoj bolezni in plesni. Še en pomemben dejavnik je razdalja med sadikami. Ne sadite jih preblizu skupaj, da se bodo lahko dovolj hitro posušile po deževju ali zalivanju. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice