Pod streho > Na vrtu
18520 ogledov

Te napake so lahko usodne za domače sadike

sadike Profimedia
Ko se klična lista postavita vodoravno, je čas za pikiranje oziroma presajanje rastlin v večje lončke. A to ne bo dovolj za vzgojo krepkih in kakovostnih sadik, upoštevati je treba kar nekaj pravil.

Ljubiteljski vrtičkarji doma večinoma vzgajajo sadike plodovk, torej paradižnika, jajčevcev, paprik, feferonov, kumar, bučk, buč, melon. Prihaja čas, odvisno seveda od tega, kdaj ste sejali, ko bo treba vznikle rastlinice pikirati. 

Pri tem velja opozoriti, da kumar, bučk, buč melon in lubenic ne pikiramo, temveč jih pustimo v posodicah, v katere smo jih sejali. Ker razvijejo precej globok koreninski sistem, presajanja ne bi prenesle. 

sadike | Avtor: Profimedia Profimedia
Za ostale plodovke pa velja, da jih pikiramo, ko se prva klična lista postavita v vodoravni položaj, to je od 10 do 14 dni po kalitvi. Za pikiranje potrebujemo lončke s premerom od devet do 12 centimetrov, ki jim dno obvezno preluknjamo, da se v zemlji ne bi zadrževalo preveč vlage, zaradi česar bi korenine lahko začele gniti. 

Seme paradižnika na vrtu Pod streho S to metodo vaše sadike ne bodo več slabotne in pretegnjene

Opremo imejte pri roki

Lahko pa uporabimo tudi  namenske sadilne plošče. Prednost prvih je, da jih imamo doma, prednost drugih, pa da jih lažje prenašamo, ko sadike začnemo privajati na zunanje okolje. 

Potrebujemo tudi namensko zemljo oziroma substrat za sadike, saj jim bomo tako zagotovili dovolj hranil in preprečili razvoj bolezni, med katerimi je najpogostejša padavica sadik. 

sadike | Avtor: Profimedia Profimedia
Dobrodošla oprema bo še svinčnik ali lesena paličica, obvezna pa pršilka za redno pršenje sadik. 

Koreninic in stebel se ne dotikamo

Sejančke vedno presajamo v toplo zemljo, če ne bo šok za njih prevelik, zato je dobro, če je ta kak dan pred presajanjem na sobni temperaturi. Vlažni substrat potem nasujemo v lončke in ga potlačimo. Na sredini s svinčnikom naredimo luknjo, v katero bomo vstavili rastlino. 

Sejance iz sejalne posode privzdignemo s svinčnikom ali paličico, potem pa jih previdno ločimo. Na voljo so tudi posebne prijemalke, s katerimi sejance vzamemo iz zemlje. Pri tem se ne dotikamo koreninic in stebla, temveč jo držimo le za liste.

Posamezno rastlino v sadimo skoraj do kličnih listov, substrat okoli nje nežno pritisnemo in jo tako utrdimo v lončku.

Zagotovite ustrezne pogoje za rast

Tako pikirane rastline je treba redno pršiti z vodo. Substrat naj bo ves čas vlažen, a ne preveč, saj želimo sadike nekoliko utrditi. 

sadike | Avtor: Profimedia Profimedia

Temperaturo v prostoru nekoliko znižamo, na 18 do 20 stopinj Celzija. Strokovnjaki svetujejo, da z razvojem vsakega novega lista, temperaturo v prostoru znižamo za dve do tri stopinje. Če to ni mogoče, ker smo omejeni s prostorom, ga je tega treba redno zračiti. 

 

Sadike postavimo na okensko polico, da imajo dovolj neposredne svetlobe, najbolje na severno ali severovzhodno okno. 
Če ne bodo imele dovolj svetlobe, se bodo za njo začele stegovati, zato bomo vzgojili pretegnjene sadike, ki so šibkejše in manj odporne. 

sadike | Avtor: Profimedia Profimedia
Ko se zunanje temperature povzpnejo na 18 stopinj Celzija, lahko sadike začnemo privajati na zunanje okolje. Podnevi jih odnesemo na prosto, v zavetrno mesto, kjer so zavarovane tudi pred neposrednim soncem. Zvečer pa jih vrnemo v notranji prostor. Nekaj dni pred presajanjem v gredice, jih zunaj pustimo tudi ponoči. 

 

sadike paradižnika Prva dela na vrtu Pod streho Tako iz semena vzgojite domače sadike paradižnika

 


 

Komentarjev 1
  • Marsha_Coleman 13:34 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎