Pod streho > Na vrtu
28358 ogledov

S to metodo vaše sadike ne bodo več slabotne in pretegnjene

Seme paradižnika Profimedia
Mini tople grede za rastline.

Napočil je čas za vzgojo lastnik sadik paradižnika, paprike, brokolija, cvetače in drugih vrtnin, ki jih bomo umestili v svoj zelenjavni vrt. Na tak način bomo pridelek lahko pobirali že zgodaj poleti, poleg tega bomo tudi lažje obvladovali plevel na gredicah.

A vsako leto se, če nimamo rastlinjaka ali zimskega vrta, soočamo z enakimi težavami - kam postaviti vse sadike, da jim ne bo pretoplo in bodo imele dovolj svetlobe? Ne le to - mlade rastline so poleg tega občutljive na previsoko (ali prenizko) zračno vlago, če je negativnih dejavnikov, ki vplivajo na rast, preveč, lahko rastline kljub našemu trudu hitro propadejo.

Sadika rukole | Avtor: Profimedia Profimedia
Zato se vse več vrtnarjev odloča za t. i. zimsko setev v mini tople grede - sredi februarja semena posejejo v posodice, jih zaščitijo in postavijo kar na prosto. Kako se zadeve lotiti? V Akademiji vrtnarjenja predlagajo, da najprej pripravimo zemljo za setev. Ta naj vsebuje kakovosten kompost in vrtno zemljo v razmerju 5:1. 

Zatem izberemo primerne posodice, po možnosti s pokrovčkom - dobro se obnesejo denimo lončki za skuto ali kislo smetano, ki imajo pokrovček, ki se čvrsto priloži na posodico, že priložen. Oboje bomo morali nekajkrat preluknjati - posodico za drenažo, pokrovček pa za zračenje. 

Če vam dodaten korak, ki čez nekaj tednov vključuje pikiranje sadik, ni odveč, lahko v en lonček posejete več semen, sicer pa v vsak lonček posejte le par semen.  

Sadika paprike | Avtor: Profimedia Profimedia
Zemljo zalijete, pokrovčke pritrdite na posodice ter jih postavite ven, na svetlo mesto. Prav veliko dela z njimi ne boste imeli - vsake toliko morate preveriti, ali se na pokrovčku nabira kondenz, če ga ni, morate sadike zaliti. Na presajanje na vrt bodo pripravljene v drugi polovici maja.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ruth_Hegwood 08:55 20.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice