Pod streho > Na vrtu
42649 ogledov

Poleg polžev na pohodu še en velik škodljivec. Tako se ga znebite

Koloradski hrošč Profimedia
Na listih krompirja in jajčevca so se pojavili prvi koloradski hrošči. Ukrepati je treba takoj, sicer ste lahko ob večino pridelka.

Koloradski hrošč (Leptinotarsa decemlineata) nikakor ni nedolžna živalca. Če jih je na listih krompirja in jajčevca veliko, lahko hitro zaustavijo rast listov, popolnoma pa se lahko zaustavita tudi oblikovanje gomoljev in razvoj plodov. 

Koloradski hrošč | Avtor: Profimedia Koloradski hrošč Profimedia
Pri pregledu listov obeh rastlin bomo koloradskega hrošča hitro opazili, njegov napad pa prepoznamo tudi po objedenih robovih in ploskvah. Zdaj opazimo odrasle hrošče, že konec maja ali v začetku junija pa bomo na spodnji strani lista lahko našli tudi jajčeca in ličinke. Potem se prave težave šele začnejo, zato je pomembno, da se koloradskega hrošča znebimo oziroma ga zatiramo čim prej. Veliko več škode na rastlinah naredi pred cvetenjem kot po njem. 

Po 800 jajčec in tri generacije v eni sezoni

Samice so zelo plodne in na spodnjo stran listov ležejo tudi do 800 jajčec, prepoznamo jih po rumeni ali oranžni barvi, običajno jih je po 30 skupaj. Iz njih se že v štirih do 15 dneh razvijejo ličinke, rdečerjave barve s temnimi pegami na bokih. Ličinke se v prvih treh stadijih razvoja, ki trajajo po dva do tri dni, prehranjujejo z listi. V zadnjem stadiju, ki traja do sedem dni, se nehajo prehranjevati, potem popadajo na tla in se zabubijo v zemlji. Po nekaj tednih, lahko pa tudi prej, se iz bube razvije koloradski hrošč, ki se vrne na rastlino, se hrani z njo in ponovno leže jajčeca. 

Koloradski hrošč | Avtor: Profimedia Koloradski hrošč Profimedia

Tako lahko na listih krompirja in jajčevcev srečamo tudi po tri generacije koloradskega hrošča hkrati. Prva se pojavi konec maja do sredine junija, od sredine junija do konca avgusta, tretja pa predvsem na jajčevcih septembra. 

Odporni so na insekticide

V odstranjevanje oziroma zatiranje koloradskega hrošča je treba vložiti kar precej napora. Tudi če bi se odločili za do okolja in rastlin ne najbolj prijazno možnost, to je uporabo različnih insekticidov, ki spadajo med fitofarmacevtska sredstva in za katera je treba imeti ustrezen izpit, učinek ni zagotovljen. Koloradski hrošči namreč zelo zelo hitro razvijejo odpornost na insekticide. 

Koloradski hrošč | Avtor: Profimedia Jajčeca koloradskega hrošča Profimedia
Vsekakor pa obstaja več ukrepov, s katerimi se lahko borimo proti koloradskemu hrošču na relativno učinkovit in naraven način. 

Najbolj učinkovito je pobiranje hroščev in ličink

Tako kot za polže tudi za koloradske hrošče velja, da je zelo učinkovito pobiranje. Pri tem je treba biti natančen in spreten, da nam hrošči ne popadajo po tleh in se med rastlinami izgubijo. Pregledati pa je treba tudi spodnje dele listov in iz njih odstraniti vsa jajčeca in ličinke. Jajčeca stremo tako, da prepognjen list stisnemo. Pod rastline lahko podložimo nekaj, v kar bomo ujeli odrasle osebke in ličinke ter jih potem uničili. Res pa je, da je ta metoda učinkovita na manjših površinah, saj je pobiranje precej zamudno.  

Naravni pripravki, ki odganjajo z vonjem

Precej učinkoviti so tudi nekateri naravni pripravki, ki jih lahko pripravimo sami ali pa kupimo. Delujejo na principu vonja, ki odganja koloradskega hrošča, tako da ne prepozna krompirja ali jajčevca, zato odleti naprej. Učinkovit je predvsem pripravek iz koprive, s katerim poškropimo liste, ne pozabite, tudi na spodnji strani. 

Koloradski hrošč | Avtor: Profimedia Ličinka koloradskega hrošča Profimedia
Recept za Izvleček iz listov kopriv je preprost. En kilogram kopriv namočimo v 10 litrov hladne vode, pustimo stati največ dva dni in pazimo, da ne zavre na vročini. Z izvlečkom škropimo po listih. 

Podobne pripravke lahko naredimo tudi iz bezga, ognjiča, žametnice, kapucink in hrena. Lahko pa vse, razen bezga posadimo okoli gred s krompirjem in jajčevci. 

Zelo učinkovito sredstvo proti koloradskemu hrošču so tudi izvlečki neema. V specializiranih prodajalnah lahko kupimo neemovo olje, ki ga v predpisanem razmerju mešamo z vodo in z mešanico škropimo liste. Izvleček neema deluje kot insekticid, hrošče odganja zaradi močnega vonja, nima karence in je primeren tudi za ekološko pridelavo.

Kupimo lahko tudi pripravek, ki temelji na naravnem piretrinu iz dalmatinskega bolhača in deluje kot insekticid. 

Škropimo večkrat in upoštevamo kolobar

Ne glede na pripravek je treba liste krompirja in jajčevcev škropiti večkrat. Prvič že zdaj, naslednjič, ko se pojavijo ličinke in kasneje, če se pojavijo hrošči nove generacije. 

Pri zatiranju ali vsaj omejevanju koloradskega hrošča pomaga tudi kolobarjenje. Krompirja in jajčevcev vsaj tri leta ne sadimo na isto površino. Tako preprečimo, da bi hrošči, ki zimo preživijo v zemlji, zlahka napadli nove posevke naslednje leto. 

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 09:38 24.maj 2023.

    No, ta koloradski škodljivec je pa tudi dober , ker krompir je žal itak preveč škodljiv .