Pod streho > Na vrtu
15144 ogledov

Sadni grm, ki bo pravilno posajen, obrodil 30 let

ameriške borovnice Profimedia
Vzgoja ameriških borovnic na domačem vrtu ni preveč zahtevna. Potrebuje le njej ljube pogoje rasti, dovolj vode poleti, enkrat na leto zahteva rez in gnojenje in sovraži plevel. Sadimo jih marca in aprila.

Ameriške borovnice nas bodo s svojimi slastnimi plodovi, polnimi vitaminov in mineralov, razveseljevale od konca junija do konca septembra. Pridelek bo večji, plodovi pa na voljo dlje, če v vrsto posadimo več različnih sort. 

Sadimo jih marca in aprila ter oktobra in novembra. Strokovnjaki svetujejo, da v vrtnariji ali drevesnici izberemo triletne sadike, saj bodo te obrodile že v prvem letu po sajenju. Sadika naj ima zdrave in čvrste korenine, iz katerih rastejo tri ali štiri enakomerno razporejene veje. 

Ameriške borovnice | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Uspevale bodo na sončnem mestu

Tako kot vsaki drugi trajnici je treba tudi ameriški borovnici na vrtu izbrati primerno mesto za rast. To mora biti sončno, zagotoviti pa ji moramo dovolj prostora. Posamezni sadiki namenimo približno en kvadratni meter prostora. Če bomo sadili več rastlin, jim izkopljemo jarek, ki naj bo globok 40 centimetrov, širok 80, dolg pa toliko, da bo razdalja med posameznimi sadikami vsaj en meter. Razdalja med vrstami mora biti še večja od 1,5 do dveh metrov. 

Potrebujejo kislo zemljo

Za dobro rast ameriška borovnica zahteva zelo kislo zemljo, pH od 3,5 do 5,2, ki mora biti tudi dovolj humusna in rahla. Ker tla na vrtovih v večjem delu Slovenije niso dovolj kisla, ameriških borovnic ne moremo saditi kar v vrtno zemljo. Kupiti je treba šoto ali namensko zemljo za sajenje rododendronov. Za vsako sadiko potrebujemo približno 150 litrov substrata, ki mu dodamo namensko gnojilo za borovnice oziroma gnojilo za kisloljube rastline. 

 

Če tla niso prepustna za vodo, na dno nasujemo drenažno plast peska.

ameriške borovnice | Avtor: Pinterest Pinterest

Nujni sta folija in zastirka 

Stene in rob dna jarka ali sadilne jame za posamezno sadiko obložimo s folijo. Nikoli pa s folijo ne prekrijemo celotnega dna. Tako preprečimo, da bi se substrat razkisal.

Sadike sadimo pet centimetrov globlje, kot so rasle v loncih, substrat pa prekrijemo s pet do osem centimetrov debelo zastirko. Tudi ta bo ohranjala kislost zemlje, hkrati pa vzdrževala vlago in preprečevala pretirano rast plevela. 

Kot zastirko, ki jo je treba vsako leto obnavljati, uporabimo smrekove ali borove iglice, žaganje iglavcev ali lubje. 

Zahtevajo precej vode

V naslednjih letih ameriške borovnice, ki lahko rodijo tudi 30 let, potrebujejo dovolj vode, enkrat na leto jih je treba obrezati in jim dodati gnojilo, redno pa jim je treba odstranjevati plevel. 

Ameriške borovnice imajo plitev, šopast koreninski sistem, ki vlage ne zmore črpati iz globljih plasti zemlje, zato je treba predvsem poleti, ko zorijo plodovi, skrbeti za redno in zadostno zalivanje. Zgornjo plast je treba do globine 15 centimetrov navlažiti vsake tri do štiri dni. 

ameriške borovnice | Avtor: Pinterest Pinterest
Za zadostno in stalno vlago najlaže poskrbimo tako, da ob rastlinah napeljemo kapljični sistem namakanja. 

Ko začnejo plodovi zoreti, je dobro, da grme zaščitimo z dovolj drobno tkano vrtnarsko mrežo, v nasprotnem ptiči zelo hitro pozobajo vse plodove. Mrežo odstranimo, ko oberemo vse plodove. 

Plevel je treba redno odstranjevati

Okoli grmov je treba redno odstranjevati plevel. Borovnice namreč živijo v sožitju s posebnimi koreninskimi glivami (mikoriza). Te iz zemlje sproščajo minerale, ki jih absorbira koreninski sistem borovnice. Korenine plevela pa naselijo glive, ki zavirajo ta proces, zato rastlina absorbira manj hranil, kar se pozna v njihovi rasti in rodnosti.    

Ob tem velja opozoriti, da je treba plevel okoli grmov odstranjevati ročno, saj bi s kopanjem lahko poškodovali plitki koreninski sistem borovnic. 

Obrežemo jih ob koncu zime

Prvo rez grma opravimo v naslednjem letu po sajenju, tik pred koncem zime oziroma preden začne brsteti. Mladim rastlinam pri tleh izrežemo le šibke in poškodovane poganjke in tako oblikujemo več močnejših. 

ameriške borovnice | Avtor: Pinterest Pinterest

Pri starejših rastlinah režemo stare in izrojene veje, ki jih od mladih ločimo po olesenelem in razpokanem lubju. Režemo tudi poškodovane, šibke in pregoste poganjke.

Vsako pomlad grmom dodamo še nekaj namenskega gnojila. 

maline Na vrtu Pod streho Sadež, ki uspeva na vsakem vrtu, posadite ga zdaj


  


 

Komentarjev 1
  • zdrej 13:27 17.marec 2023.

    Kaj pomeni ta naslov novinar*. Glede na dvoumnost članka niti nočem brat. A bo rodil 30 let ali bo komaj za 30 let obrodil ali pa bo vsega skupaj trideset "živel"?