Pod streho > Na vrtu
3935 ogledov

Tako balkon spremenite v vrtno oazo

Balkon Profimedia
Vrt na balkonu ni le čudovita dekoracija, je tudi izjemno praktičen.

V zakup je treba vzeti vremenske razmere, pri tem je najpomembnejša osončenost. Poglejte, v katero smer je obrnjen vaš balkon. Najboljši so tisti, ki so obrnjeni proti jugu, primerni pa so tudi tisti, ki so obrnjeni proti jugovzhodu ali jugozahodu. Če je vaš balkon obrnjen proti severu, boste morali za vaš vrt izbrati rastline, ki imajo raje senco. 

oprema balkona | Avtor: Dezzen Dezzen
Prav tako ne smete pozabiti na senco. Priporočljivo je, da zjutraj, popoldne in zvečer stopite na balkon, da vidite, kako padajo sence na prostor. Šele nato se lotite urejanja vrta, saj se velikokrat izkaže, da postavimo rastline na območje, ki je 80 odstotkov dneva v senci. Ob tem morate vzeti v zakup, da se padanje sence z letnimi časi spreminja ...

Veter predstavlja eno največjih težav za vrt na balkonu. Prva možnost je, da posadite rastline, ki so odporne na veter, kot je na primer rožmarin. Druga možnost je, da svoje rastline dobro zakoličite in uporabite vetrobran, da zavarujete vrt pred močnimi sunki vetra. 

Odvodnjavanje

Večina balkonov ima drenažne luknje ali pa so rahlo nagnjeni, tako da voda odteka. Preden se lotite urejanja balkonskega vrta, preverite potek odvodnjevanja, saj si ne želite razjeziti spodnjega soseda s tem, da mu na balkon odteka umazana voda.

Če živite na deževnem območju, si lahko na balkon namestite posodo za zbiranje deževnice. Tako preprečite izgubo velikih količin vode in jo kasneje uporabite za zalivanje.

Kaj narediti z balkonskimi tlemi?

Če ste pripravljeni žrtvovati nekaj prostora, so tla balkona odlično mesto za večje posode, polne rastlin, ki potrebujejo malo prostora za rast. Paradižnik, paprika, jajčevci in fižol so odlične rastline za gojenje v posodah na tleh, saj bodo sčasoma dobro zapolnile prostor.

Vrt na balkonu | Avtor: Profimedia Profimedia
Montaža loncev na balkonske ograje

Ograja je dobra lokacija za balkonski vrt, saj so tako rastline najbolj izpostavljene soncu in ne zavzamejo dodatnega prostora. Izbrati morate ustrezne lonce, predvsem pa močne, kakovostne nosilce, ki so primerni za posamezno vrsto balkonske ograje. 

Lonci na vrhu ograje

oprema balkona | Avtor: Dezzen Dezzen
Če je vaša ograja običajne velikosti, lahko kupite tudi lonce, ki imajo že izrezano dno v enaki velikosti. Če pa na vašem balkonu precej piha, to morda ni najboljša izbira, saj lahko lonec hitro odpihne, še posebej, če je zemlja izsušena in je zato lonec lažji.

Uporabite lahko tudi lonce, ki jih privijete na ograjo, ali izberete primerne nosilce, ki se ji prilegajo, nanje pa postavite korita. 

Pritrjeni lonci

To so eni izmed najpogostejših loncev za ograjo, ki imajo kavlje, ki jih pritrdite na ograjo. Lonec nato nosi svojo težo in visi ob ograji. 

Ker obstaja toliko različnih vrst ograj, je težko reči, kateri lonec bo ustrezal vašemu balkonu. Najbolje je, da izmerite širino ograje in jo primerjate z velikostjo kavlja ali nastavka na loncu ali koritu.

Posadite sadike in ne semen

Lažje boste začeli, če boste kupili sadike in jih presadili na svoj vrt na balkonu. Seveda je vzgoja semen zabavna možnost, ki jo lahko preizkusite.

@theelisproject Replying to @Tamsyn Elizabeth how to grow fruit and vegetables on a patio or balcony 👩‍🌾 #patiogardener #patiovegetablegarden #patiogarden #balconygarden #balconyvegetablegarden #smallspacegardening #abundance  #smallvegetablegarden #easygardening #gardensdvice #containergarden ♬ Do You Believe in Magic? - The Lovin' Spoonful

Vrsta loncev

Gojenje zelenjave v loncih ima nekaj slabosti. Zemlja v njih se hitro izsuši. Če želite to preprečiti in zagotoviti rastlinam enakomerno vlago, izberite največje lonce, ki jih najdete. Večja prostornina lonca prsti namreč omogoča, da dlje časa zadržuje vodo.

Vrtnarjenje bo lažje tudi, če boste uporabljali samozalivalne lonce. Ti črpajo vodo iz luknje na dnu, da zagotovijo dosledno oskrbo korenin. Velike samozalivalne posode lahko najdete v večini vrtnarij ali v veleprodajnih trgovinah.

Enostavni pridelki za balkonski vrt

Vrt, zelenjava, vrtnarjenje, škodljivci, škodljivec | Avtor: Profimedia Profimedia
Izbirajte rastline, ki ne potrebujejo veliko prostora. Buče na primer niso ravno najboljša izbira. Je pa nekaj rastlin, ki vedno polepšajo balkon. Od zelišč so to bazilika, žajbelj, timijan in origano. Pri listnati zelenjavi se lahko odločite za solato, špinačo in tudi ohrovt. Za popestritev balkona izberite tudi česen, paprike, jajčevec, blitvo, fižol, kumare in jagode. Seveda je najpomembnejše, da posadite to, kar tudi jeste.

sadike Na vrtu Pod streho Domače sadike: Zdaj je čas za vzgojo plodovk rastlina, narava Lončnice Pod streho Rešitev za ovenele rastline: Potrebujete le vžigalice in bakrene kovance
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.