Pod streho > Na vrtu
10569 ogledov

Te vrtnine lahko še rešite, druge pa je treba takoj pobrati

zelenjavni vrt Profimedia
Ponekod se jutranje temperature že spustijo pod ledišče, zato je treba nekatere zelenjadnice nujno pobrati, druge pa zaščititi. Ni še prepozno, da jih rešite.

Zima je tu, z njo pa tudi nizke temperature, ki se v nekaterih delih Slovenije proti jutru že spustijo pod ledišče. Glede na vremensko napoved, pa jih lahko v naslednjih dneh pričakujemo v večini države. Za vrtičkarje, ki zelenjadnic še niste zaščitili pred zmrzaljo, to niso dobre novice, vendar lahko še ukrepate. 

Solato in enoletna zlišča čim prej poberemo

Čim prej z gredic poberite glavnato solato, tudi cvetačo in brokoli, ki ste ga sadili pozno poleti. Na mraz so zelo občutljiva tudi enoletna zelišča, majaron, bazilika, koper, janež, koriander. Ta porežemo in posušimo. Petršilju pa je treba porezati vse zelene dele skoraj do tal. Na gredicah lahko pustimo timijan, drobnjak in rožmarin, tudi pehtran. 

Radiče in endivijo zaščitimo s kopreno

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Druge zelenjadnice lahko na gredicah pustimo, le zaščititi jih je treba. Med njimi so nekatere vrste radiča, na primer palla rosa 2 in 4, pa štrucar in castelfranco. Čeznje je najbolj čez loke napeti kopreno ali PVC-folijo. Vendar tudi to ne zadostuje, da bi na prostem preživeli zimo, temveč jih lahko tako le nekaj dlje pustimo na gredicah. Enako velja za endivijo in kitajski kupus. 

Lahko pa jih porežemo, jim odstranimo zunanje liste, sredice pa zavijemo v časopisni papir in obesimo v hladen, suh prostor. 

Brstični ohrovt in nekateri radiči imajo zimo radi

Dokler ga ne bomo porabili, lahko na prostem pustimo zelje in glavnati ohrovt. Ta običajno zdrži do januarja, enako por. Por, ki ste ga sadili jeseni in je namenjen za naslednje leto, pa lahko na gredicah ostane nezaščiten. Le obdamo ga z nekaj zemlje in zastirko. 

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Prav tako bodo zimo brez zaščite preživele zimske sorte solate, brstični in listnati ohrovt, špinača, blitva, divja rukola in motovilec. Zadnji bo sicer obilneje rasel, če ga prekrijemo s tunelom, če se za to ne odločimo, pa bo bera malo skromnejša, pobirali pa ga bomo lahko zdaj, v dneh brez snega in spomladi. 

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi prezimne sorte radiča, kot so palla rosa 4, treviški radič, solkanski in tržaški solatnik ter verona so odporne na mraz in nezaščitene preživijo zimo. Nekoliko jih zagrnemo, spomladi pa bodo rasle naprej. 

Na gredicah lahko pustimo tudi korenovke, med njimi črno redkev, prezimno kolerabo, korenast peteršilj in korenje, ki smo ga sejali konec poletja. Zaščitimo jih le z zastirko. 


 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.