Pod streho > Na vrtu
20611 ogledov

Ti dve vrtnini je nujno treba pobrati in ju pripraviti za shranjevanje

čebula Profimedia
Če česna še niste pobrali, bodo morda težave s shranjevanjem, za čebulo pa je ravno pravi čas. Da bosta oba zdržala čim dlje v jesen oziroma zimo, je dobro upoštevati nekaj nasvetov.

Česen, ki ste ga sadili jeseni, bi morali pobrati že konec junija, tistega, ki ste ga sadili spomladi, pa v juliju. Zdaj lahko ulovite zadnje dni. Res pa je, da česen lahko pobiramo tudi nekoliko po občutku in glede na videz listov. Ko porumeni tretjina listov, je čas za pobiranje česna. Lahko tudi kakšno glavico izkopljete in preverite, ali so se posamezni stroki že izbočili in odebelili. 

Če pobirate prepozno, saj čakate, da bodo vsi listi porumeneli oziroma se posušili, tvegate, da bodo glavice česna začele pokati in razpadati na posamezne stroke že med izkopavanjem, če ne pa med skladiščenjem. Takšen česen pa se slabše shranjuje. 

česen | Avtor: Profimedia Profimedia
Česna iz zemlje ne pulite, saj mu tako lahko odtrgate liste in zrahljate stroke, temveč ga izkopljite. Za pobiranje izberite suh dan, ko je suha tudi zemlja, da kar sama odpade iz glavic.  

česen | Avtor: Profimedia Profimedia
Pred skladiščenjem je treba česen še posušiti, najbolje da ga obesite za liste nekje v pokritem a zračnem prostoru, tako da bo med sušenjem v senci. Lahko pa ga razporedite zgolj v eni plasti na mrežasto ali kakšno drugo zračno podlago, tako da ne bo v stiku s tlemi. Koreninic ne porežite, dokler ne bo popolnoma suh, saj pri svežem česnu tvegate okužbo z glivicami.

Česen se suši približno en mesec, potem pa ga lahko spletemo v kite in obesimo v suh in hladen prostor, kjer bo zdržal vse do naslednje pomladi. Hranimo ga lahko tudi v zračnih zabojčkih, najbolje le v eni plasti, ali v mrežastih vrečkah, ki jih obesimo. V te primeru mu posušene liste porežemo, del stebla pa pustimo.

Čebulo poberite nakasneje v začetku avgusta

Podobno kot za česen tudi za čebulo velja, da jesensko pobiramo konec junija, v začetku julija, spomladi sajeno čebulo pa v teh dneh in vse do prvih dni avgusta. Če čebulo predolgo pustimo na gredah, torej vse dokler se ne posuši vse listje, bo skladiščena zdržala krajši čas, saj bo začela prej propadati. Večja pa je tudi možnost razvoja glivičnih bolezni. 

čebula | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi pri čebuli se ravnamo po tem, koliko listov se je že poleglo in začelo rumeneti. Najboljši čas je, ko se poleže približno tretjina listov, vrat čebule pa se popolnoma zmehča in se začne sušiti.  

Čebulo iz zemlje izkopljemo in je ne pulimo, potem pa jo lahko še kak dan pustimo na gredi, da se suši, vendar le če vemo, da ne bo dežja. V tej fazi čebuli ne odstranjujemo koreninic in listov, niti z nje ne odstranjujemo zemlje. 

čebula | Avtor: Profimedia Profimedia
Ko jo prestavimo z grede v suh, senčen in zračen prostor, jo v eni plasti razprostremo po suhi površini. Sušimo jo z listi vred, saj tako prek njih vlaga hitreje izpareva, proces pa traja približno 14 dni. Potem pa ji odrežemo koreninice in liste, tako da pustimo nekajcentimetrski vrat, odstranimo tudi vse luskoliste, ki se je ne držijo in morebitno zemljo, ki se je še drži. 

Skladiščimo jo tako kot česen, prijajo pa ji tudi hladni prostori, saj ji do živega ne bo prišla niti zmrzal, če le ne bo prepogosta. 

Krompir Na vrtu Pod streho Za obilen pridelek bo ta mesec treba veliko postoriti

 

Komentarjev 1
  • Avatar Evie_Savage
    Evie_Savage 09:47 23.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ...................... >>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com