Pod streho > Na vrtu
11153 ogledov

Za obilen pridelek bo ta mesec treba veliko postoriti

Krompir
Junija je na zelenjavnem vrtu precej dela, še več pa veselja, saj že pobiramo prve plodove, ki smo jih sejali ali sadili spomladi.

Med letos posejanimi in posajenimi zelenjadnicami junija že pobiramo mlado čebulo in solate, špinačo in blitvo, redkvice, v drugi polovici meseca bom pobrali tudi prvi grah in zgodnje zelje, proti koncu meseca pa izkopali prvi mladi krompir. 

Poletne solate in posevki za jesen

Na proste gredice in tiste, ki se bodo ta mesec izpraznile, sejemo in sadimo nove posevke. Zdaj je čast za setev ali sajenje poletnih solat. Če ste bolj naklonjeni sadikam, jih sadite vsak teden, da bo solata na voljo postopoma in celo poletje. Izbira je še vedno velika, med priljubljenimi pa so krhkoliste solate, gentila, hrastolistna rdeča solata. 

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedias Profimedias
Posejemo lahko tudi radič za rezanje, z zimskimi radiči in endivjo pa ni treba hiteti, sejali jo boste proti koncu meseca ali v začetku julija. Zdaj se sejejo korenček, blitva, peteršilj, repa in redkev, podzemna koleraba in pesa. Tudi za visoki in nizki fižol je še čas, prav tako za bučke in kumarice, semena katerih sejete neposredno v toplo in dobro pognojeno zemljo. Hitro bodo vzklile in napredovale. 

Še je čas za plodovke

V naslednjih nekaj dneh je tudi še čas, da posadite papriko, paradižnik in jajčevec, pa seveda blitvo, toploljubno špinačo, bučke in kumare, por. Junij mesec ohrovtov, zato posadite glavnati in brstični ohrovt. Pri prvem pazite predvsem, da ne bo preveč namočen, saj zaradi tega glave pokajo in lahko začnejo gniti. 

Pri sajenju in setvi upoštevajte pognojenost gredic in dobre sosede. Med fižol lahko denimo sadite kapusnice, za boljšo zaščito pred škodljivci pa vmes lahko sejete šetraj in kamilico. Na mesto, kjer je rasla zimska solata lahko posadite bučke in kumare. 

zelenjavni vrt Priprave na sezono Pod streho To so osnovna pravila, ki se jih morate držati na zelenjavnem vrtu

Zelenjadnice, ki potrebujejo oporo

Zelenjadnice, ki so zdaj v fazi bujne rasti je treba ves čas negovati oziroma pravilno oskrbovati. Grah bo potreboval oporo, ki jo lahko naredite iz vejevja in vrvi, med katerimi se bo vzpenjal. Oporo bodo potrebovale tudi kumare, lahko jih speljete po mreži, ki jo navpično postavite ob vrsti, lahko pa jih privezujete na kakšno drugo oporo, sestavljeno iz palic in prepletenih vrvi.

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob količke, ki ste jih postavili že ob sajenju, je treba redno privezovati tudi paradižnike, ob tem pa ne pozabite na odstranjevanje zalistkov, tudi in predvsem tistih, ki so že veliki, saj rastlini jemljejo prepotrebno energijo. Privezovanje rastlin in odstranjevanje zalistkov vedno opravite, ko so te popolnoma suhe, saj tako preprečite prenašanje morebitnih bolezni. 

Krepitev rastlin s tekočimi gnojili

Nekateri strokovnjaki svetujejo, da jajčevcem in kumaram odstranjujemo vršičke, saj se tako bolj bujno razrastejo, vendar je lahko pridelek obilen tudi brez tega. Predvsem za plodovke je pomembno, da imajo vedno dovolj vode, za krepitev pa jih lahko zalijemo tudi s kakovostnim naravnim tekočim gnojilom. Rastlin nikoli ne zalivajte po listih, temveč namakajte tla okoli stebla oziroma korenin. Le kapusnicam in solati občasno privoščite tudi zalivanje po listih.

mešani posevki Na vrtu Pod streho Te rastline ščitijo in krepijo vrtnine, zato jih nujno posadite

Obsipanje in zastirka

Zelo se tudi obnese, če grah, fižol in plodovke obsipate do višine 10 centimetrov. Tako boste spodbudili razvoj korenin, zagotovili večjo stabilnost rastlin, lažje pa bodo tudi črpale hranila in vodo. Tla okoli njih naj bodo rahla, vendar ne rahljajte pregloboko, da se zemlja ne bo prehitro izsuševala. Poleg tega jih zastrite z zastirko, če tega še niste naredili. Za zastirko lahko uporabite slamo, pokošeno in posušeno travo ali zeleni odpad, denimo koprive, gabez, njivsko preslico. 

Zaradi nedavnega dežja, je na vrtu zagotovo več polžev, zato redno pregledujte gredice in zelenjadnice, saj so pogosto skriti pod in med listi. Najbolj učinkovit bolj proti tem nadlogam, je njihovo ročno pobiranje in uničenje, v pomoč pa so lahko tudi nekatere druge metode. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.