Pod streho > Na vrtu
25346 ogledov

To sadje lahko vzgojite kar v dnevni sobi

marelica v loncu Pinterest
Z izbiro prave sorte sadnih dreves, lahko nekaj sadja vzgojimo kar v dnevni sobi. Pridelek sicer ne bo velik, a toliko bolj slasten.

Precejšnje število sadnega drevja dobro raste tudi v zaprtih prostorih. To drevje spada med nezahtevne sobne rastline in je hkrati okras in vir okusnih sadežev, ki so na dosegu roke. 

Pri izbiri moramo biti pozorni na na dva dejavnika. Vedno je treba izbrati pritlikavo vrsto sadnega drevja, saj ta zahteva bistveno manj prostora, kot njihova sorodnica, ki raste na prostem. In drugič, izbrati je treba zdravo sadiko, saj je tako možnosti, da bo obrodila, več, kot če bi se odločili za vzgojo iz koščice ali semena. 

V nadaljevanju predstavljamo več pritlikavih sadnih dreves, ki so primerna za rast v prostoru, ob primerni negi pa s lahko nadejamo tudi nekaj sadežev. 

Figa

figa v loncu | Avtor: Profimedia Profimedia
Med drevesi fig je najbolje izbrati pritlikavo sorto ficus carica "Petite Negra", ki bo relativno hitro razvila prve plodove. Običajno se razvijejo, še preden drevo doseže višino 30 centimetrov, doseže pa lahko višino do 150 centimetrov. Kolikšna bo v resnici, pa je odvisno od velikosti posode, v katero jo posadimo. Njeni plodovi bodo sladki in bogate vijolične barve. Drevesca ni težko negovati, ker je naravno odporno, tudi na sušo, zato tudi zalivanje ne predstavlja preveliko obveznost. 

Citrusi

Pritlikave vrste večine citrusov, med njimi limone, limete in pomaranče bodo v zaprtih prostorih dobro rasle, težje pa bo doseči, da bodo tudi obrodile. Več možnosti bomo imeli, če izberemo sorto pomarančevca kalamondin (citrofortunella mitis), limonovca Meyer in limete Key. Vse namreč zelo dobro prenašajo zaprte prostore. 

citrus v loncu | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri tem pa je dobro vedeti, da pomaranče, ki bodo zrasle na pomarančevcu kalamondin ne bodo najbolj sladke, zagotovo pa bodo uporabne pri pripravi različnih jedi in slaščic. 

Vsi citrusi obožujejo vlago, zato jih je treba redno pršiti po listih in zalivati. Potrebujejo tudi dovolj naravne svetlobe, zato jim mesto najdemo v bližini okna.

Marelica 

marelica v loncu | Avtor: Pinterest Pinterest
Doma lahko vzgojimo tudi marelico. Lahko bi jo sicer vzgojili iz koščice, vendar je bolje, da izberemo sadiko, denimo sorto Dwarf Moorpark, ki je primerna za vzgojo v zaprtem prostoru. Drevesce je treba redno obrezovati, če ne bo nenadzorovano zraslo, saj tudi obrezano doseže do 180 centimetrov višine. Tudi marelica potrebuje dovolj vlage in naravne svetlobe. 

Rastline Pod streho Rastlina, ki odstranjuje strupene snovi

Banane 

Morda se zdi neverjetno, toda doma lahko vzgojimo tudi banane. Če so te cilj, je najbolje pritlikavo sorto Cavendish. Drugi bananovci bodo le dobro rasli, ne bodo pa dali plodov ali pa ti ne bodo užitni. 

banana v loncu | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri sorti Cavendish pa lahko prve plodove pričakujemo že v enem do dveh letih, če bi jo vzgojili iz semena, če kupimo rastlino in jo posadimo v primerno veliko posodo, pa še bistveno prej. Poskrbeti je treba, da je vse čas obilno zalita, vendar je treba med enim in drugim zalivanjem počakati toliko časa, da se zemlja posuši. Ker so bananovci tropske rastline obožujejo tudi pršenje po listih. Mesto jim najdemo tam, ker bodo deležni veliko neposrednega sonca. 

Olive

Tudi olive so sadje, koščičasto sadje, prav tako kot denimo češnje. Večina oljk v zaprtem prostoru ne bo obrodila, pa vendar obstajajo tudi takšne. Dober izbor je francoska sorta Picholine, ki je hkrati nezahtevna in obilno obrodi. 

oljke v loncu | Avtor: Pinterest Pinterest

Sicer pa je oljka nezahtevna, ne potrebuje veliko vode, le vsak dan potrebujejo nekaj sonca. Pozimi običajno počivajo, zato ni treba skrbeti, če je v tem obdobju drevesce videti nekoliko poklapano.

šipek v loncu | Avtor: Profimedia Profimedia
Granatno jabolko

V zaprtem prostoru lahko dobro uspeva tudi granatno jabolko. Pritlikava sorta Punica granatum 'Nana' je najboljša izbira. To je miniaturno drevesce, ki rodi drobne, nekoliko kiselkaste plodove. Za rast potrebuje veliko sonca in redno zalivanje, vsaj dokler se dobro ne ukorenini.  Izberemo pa lahko tudi pritlikavo sorto 'Wonderful', ki rodi sladke plodove. Redno jo je treba obrezovati in prikrajševati, v nasprotnem se bo neobvladljivo razrasla. 


 

Komentarjev 2
  • sam1 10:44 13.november 2022.

    Zelo primerno za garsonijero ali eno-dvo sobno stanovanje v bloku.....