Pod streho > Na vrtu
21347 ogledov

Zlata vredni nasveti priznanega vrtnarja

Vrt, zelenjava, vrtnarjenje, škodljivci, škodljivec Profimedia
Z nasveti priznanega vrtnarja se boste hitro prelevili iz vrtnarja začetnika v strokovnjaka.

Vzgoja zelenjave je lahko za novopečene vrtnarje težka, zato vam lahko nekaj trikov olajša delo. Čeprav ni pravih bližnjic do popolnega vrta, lahko s spodnjimi nasveti vrtnarja Logana Haileyja, ki jih je podal za portal Allaboutgardening, lažje začnete.

Če ste vrtnar začetnik, je najbolje, da stvari ostanejo preproste. Ne zadajte si takoj previsokih ciljev, začnite z osnovami in postopoma nadgrajujte svoje znanje in vrtiček. 

Lokacija, lokacija in lokacija

Tako kot pri nepremičninah je tudi lokacija vrta zelo pomembna. Preden vložite energijo in denar v ureditev vrta, se morate prepričati, da je ta idealna za gojenje zelenjave. Večina zelenjave potrebuje dnevno vsaj osem ur sonca. Preveč sence bo uničilo trud tudi najbolj izkušenega vrtnarja. 

zelenjavni vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Malo sence je lahko čudovite za nekatere vrste zelenjave, kot so solata in določena zelišča. Številne priljubljene vrtnine, kot so paradižniki, buče, korenje, bazilika in jagode, pa zahtevajo veliko sonca.

Opazujte, kako se sonce premika čez vaše dvorišče ali balkon, južna stran je za vrt najboljša. 

Ostali dejavniki, ki jih morate še upoštevati, so:

Ali lahko divjad dostopa do vašega vrta in se tam hrani?

Ali z bližnjih dvorišč prihajajo na vaš vrt škropivo ali kemikalije?

Je vrt dovolj blizu? Ne naredite napake in ne postavite vrta predaleč od doma.

Ali bo območje vašega vrta po deževju poplavljeno – obstaja možnost naplavljene stoječe vode?

Vlagajte v prst

Vrt mora imeti "trdne temelje". Vsa čarovnija rastlinskega življenja se začne v zemlji. Tla zagotovijo rastlini vodo, olajšajo absorpcijo hranil ter povečajo njihovo odpornost.

vrtna zemlja | Avtor: Profimedia Profimedia
K sreči lahko celo trdo ilovico z dodajanjem organske snovi, kot sta kompost ali zastirka iz listja ali slame, spremenite v kakovostno prst. Mikroorganizmi sčasoma razgradijo material in zemljo spremenijo v čudovito, s hranili bogato prst.

Začetniki bi morali pripravo tal vedno začeti s plastjo zdravega komposta, debelega od pet do 15 centimetrov. Tega je treba vsako sezono dodati za še približno pet centimetrov, da bo prst bolj kakovostna. Visokokakovosten kompost ali vrhnjo plast zemlje lahko kupite. Izberite takšno, ki je primerna za ekološko pridelavo. 

Začnite z majhnim

Nič ni hujšega kot občutek preobremenjenosti, ko se lotite prevelikega projekta. Rezultat prevelikega zalogaja je zaraščen vrt, ki je poln plevela. Nikar ne pozabite, da mora biti gojenje hrane zabavno in sproščujoče. Najbolje je, da začnete na majhnem prostoru, kjer se lahko naučite vrtnariti in oskrbite pridelke, na katere se osredotočate. Tudi na petih do desetih kvadratnih metrih lahko veliko obrodi, če sadite dovolj na gosto in vrt vzdržujete.

Ni treba posaditi deset paradižnikov in jih pustiti, da se zapletajo in poškodujejo. Lahko posadite le dva in ju pravilno zakoličite ter obrežete. Verjetno je, da boste dobili enako količino pridelka kot pri večjem številu zanemarjenih rastlin. Zelenjava z urejenega, manjšega vrta je običajno tudi bolj kakovostna kot tista, ki raste na zaraščenem, prevelikem za vzdrževanje. Osredotočite se na majhno površino, da povečate donos in zmanjšajte količino dela.

Poiščite svojo nišo

Ko začnete vrtnariti, vas lahko zamika, da bi pridelali prav vse. Raznolikost je vsekakor pomembna za uravnotežen vrtni ekosistem, a ni treba pretiravati. Tudi pridelovalci se poskušajo osredotočiti na eno ali nekaj rastlin, da bi bil pridelek zares izjemen.

zelenjava | Avtor: Profimedia Profimedia

Gojite tisto, kar vam je všeč

Še ena začetniška napaka je, da gojite zelenjavo, ki je ne marate. Prav nobenega smisla ni, da sadite pridelke samo zato, ker so enostavni in ker jih gojijo drugi vrtnarji. Osredotočite se na pridelke, v katerih resnično uživate. Naredite seznam petih najljubših in se v prvi sezoni osredotočite nanje. 

Kupite svoje sadike

Čeprav je vzgoja lastnih sadik iz semena zelo zabavna, je lahko nekoliko zapletena in zahteva več opreme. Zato je priporočljivo, da vrtnarji začetniki kupijo sadike zelenjave v lokalni ekološki vrtnariji. 

Izberite prave sorte

Ko izbirate vrtne rastline, se prepričajte, da dobite vrste, ki ustrezajo vašemu podnebju, vrtnemu prostoru in okusu. Nekatere rastline brokolija se namreč goji za poletno pridelavo, druge za prezimovanje. Nekateri paradižniki so vzgojeni za rešetke (nedoločene trte, kar pomeni, da se bodo vzpenjali in jih bo treba obrezati), medtem ko so drugi grmičastega tipa (determinantni, kar pomeni, da se ne vzpenjajo). Podobno obstajata tudi grmičasti in plezalni fižol. Izberite sebi najprimernejšo sorto.

Bodite pozorni na vodo

Poleg sončne svetlobe in zemlje je voda ena od najpomembnejših sestavin vrta. Vrt uredite v bližini vodnega vira, kot je vodnjak ali vodovodna pipa. Za ročno dovajanje lahko uporabite vrtno cev ali nastavite preprost namakalni sistem z razpršilci, namakalnimi cevmi ali kapljičnim namakanjem.

Zalivanje  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Ne glede na izbiro se prepričajte, da imate zanesljiv in čist vir vode. 

Vrt naj bo vlažen, vendar ne premoker. Redno spremljajte tudi vremensko napoved, da boste vedeli, kdaj zalivati. 

Uporabite pokrivalno platno

Prav presenetljivo je, kako malo vrtnarjev izkorišča čarovnijo pokrival. Prevleka za grede je tanka tkanina, ki prepušča svetlobo in vodo, vendar preprečuje vstop škodljivcem. Prav tako ohranja rastline toplejše v zgodnji ali pozni sezoni, saj deluje kot zaščita pred zmrzalijo.

Kupite jih lahko v majhnih količinah pri raznih dobaviteljih. Na rastline oziroma gredice lahko postavite pokrov. Uporabite lahko tudi žične obroče, da naredite nizek tunel čez višje rastline. Tovrstno pokrivalo je izjemno dragoceno za vrtnarje začetnike, saj tako zmanjšate tudi napade škodljivcev. Prepričajte se le, da spodaj ne postane prevroče.

Znebite se plevela, ko je še mlad

Seveda na svojem vrtu ne želite uporabljati strupenih herbicidov. Ekološka pridelava zahteva ročne načine zatiranja plevela, kot so ročno puljenje, okopavanje itd.

Plevel | Avtor: Profimedias Profimedias
Žal plevel raste veliko hitreje kot zelenjavni pridelki, zato se ga je najbolje lotiti, ko je še mlad. Faza "fižolove niti" je, ko je plevel še izjemno majhen in bel, ko komaj začnejo rasti prvi pravi listi. To je najboljši čas za okopavanje, saj boste tako preprečili, da bi prerasel vaše pridelke.

Če se plevela ne lotite pravočasno, lahko ta poškoduje korenine vaše zelenjave. Če boste čakali res dolgo, se bo plevel razširil po celem vrtu. 

Uporabite zastirko

Zastirke se razgrajujejo v organske materiale, ki izboljšajo vašo prst, zatrejo plevel in ohranjajo vlažnost zemlje. Najboljša zastirka je sestavljena iz odpadlega listja, slame in komposta. Z uporabo teh si ne boste več belili glave zaradi plevela ali trave, obenem pa bo naredila vrt primeren za deževnike in talne mikroorganizme, ki izboljšajo kakovost zemlje.

Kot vsaka druga veščina tudi vrtnarjenje zahteva raziskovanje, vajo in večkratne poskuse. Zato nikar ne obupajte, ko izgubite nekaj rastlin, saj se to zgodi tudi najboljšim vrtnarjem.

rastlina, narava Lončnice Pod streho Rešitev za ovenele rastline: Potrebujete le vžigalice in bakrene kovance sadike Na vrtu Pod streho Domače sadike: Zdaj je čas za vzgojo plodovk
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:34 17.marec 2023.

    takole vam oravi dolgoletni vrtičkar, paradajzi so večinoma pod strehami v nekih rastlinjakih skriti pred irektnim soncem. najlepši paradižnik mi zadnjih 10 let zrase v senci pod drevesi v velikem loncu.