Pod streho
8284 ogledov

Nasveti, kako s premazi zaščitimo les zunaj

zaščita lesa
Les, ki ga uporabljamo zunaj, bo zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom in morebitnega stika z zemljo slej ko prej začel kazati znake propadanja. Proces lahko upočasnimo s primerno zaščito. Preverili smo, s katero, in kako.

Ko govorimo o zaščiti lesa z različnimi pripravki, moramo najprej ločiti med impregnacijskimi sredstvi, lazurami, pokrivnimi barvami oziroma emajli in olji. 

  • Impregnacijska sredstva so namenjena globinski zaščiti lesa pred lesnimi škodljivci, torej pred insekti, glivami, modrenjem. Lahko jim rečemo tudi temeljna zaščita lesa, ki pa mora biti kakovostno izvedena. Veliko večji učinek bo imela, če bomo les v impregnacijskem sredstvu namakali vsaj 24 ur, kot če ga bomo z njim zgolj premazali.
  • Lazure so površinska zaščitna sredstva, lahko so narejena na osnovi organskih topil ali na vodni osnovi. Površino in strukturo lesa ohranjajo vidno.
  • Pokrivne barve ali emajli so površinska zaščitna sredstva, ki so narejena na osnovi organskih topil, površino lesa pa povsem prekrijejo, tako da njegova struktura ni več vidna. Na površini lesa ustvarijo debelejši sloj barve.
  • Olja so zaščitna sredstva, ki so lahko namenjena globinski in površinski zaščiti lesa. Narejena so iz mešanice različnih rastlinskih olj z dodatki.

Izbire zaščitnih sredstev in njihovih namenov je izredno veliko, zato poglejmo, kaj svetujeta dva proizvajalca teh izdelkov, Silvaprodukt in Helios Tblus (oz. razvojni oddelek Belinke Belles) ter en ponudnik, podjetje Gnezdo. Zanimalo nas je, kako zaščititi različne lesene izdelke, ki jih najpogosteje uporabljamo na dvoriščih in vrtovih.

Zaščita vrtne garniture, ki je občasno na soncu in dežju

Če je bila vrtna garnitura ob nakupu zaščitena že v procesu proizvodnje, zdaj pa je njeno zaščito treba obnoviti, vsi trije sogovorniki svetujejo, da površino najprej dobro zbrusimo, očistimo in odstranimo ves prah. Če je bila garnitura v tovarni zaščitena z olji, je dovolj, da njeno površino le narahlo obrusimo z brusnim papirjem, če je bila premazana z lazuro ali pokrivno barvo, pa je potrebno močnejše brušenje.

Zaščita lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

V podjetju Gnezdo priporočajo, da za obnovo zaščite izberemo olja, ki prodrejo v lesne pore in na površini ne ustvarjajo plasti, ki bi lahko pokala, kar se pogosto dogaja z lazurami in pokrivnimi barvami. Zaradi razpok, skoti katere v les prodira voda, je njegova obstojnost slabša. Les pa po premazovanju z oljem ostane prožen, dodajajo.

Olja za zaščito vrtnega pohištva so narejena iz kombinacije naravnih olj, za redčenje je dodano topilo. Priporočajo, da izberemo takšna olja, ki kot topilo vsebujejo naravni terpentin, narejen iz borovcev, in ne tista, ki vsebujejo terpentin na petrokemični osnovi. Ker se olja sušijo dlje časa, jim je dodano še minimalno sušila na osnovi mangana, za dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi pa še lesna smola. Oljenje površin v Gnezdu priporočajo vsako leto.

Zaščita lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

Olje kot eno od možnosti zaščite vrtne garniture priporočajo tudi v Belinki Belles, vendar zgolj za tiste, ki so narejene iz bolj trdih ali tropskih lesov, ki so že naravno bolj odporni. Izbiramo lahko med dvema vrstama oljne zaščite, prva so brazbarvni, bio-impregnacijska sredstva na osnovi različnih rastlinskih olj, ki so jim dodana brezaromatska topila, drugi pa poleg tega vsebujejo še voske in  pigmente ter UV-absorberje, zaradi česar so na voljo v petih barvnih odtenkih. 

Olje nanašamo s čopičem ali krpo, tako da ga je na površini nekaj več, kot je treba. Potem počakamo od 10 do 20 minut, da se vpije, odvečno olje pa odstranimo in površino spoliramo s čisto vpojno krpo. Čez 24 ur postopek ponovimo. V Belinki Belles opozarjajo, da je treba vse z oljem prepojene krpe in druge porozne delovne pripomočke (penasti valjčki, gobice, papir) po uporabi namočiti v vodi ali sežgati, ker v nasprotnem lahko pride do njihovega samovžiga. 

Zaščita lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

V podjetju Silvaprodukt se ne strinjajo, da je zaščita lesa zunaj z olji dobra odločitev. Primerna je za les, ki je v prostoru, zunaj pa po njihovo olje predstavlja odlično hranilno gojišče za različne plesni, poleg tega se olje s površine lesa spira in tako ne omogoča dolgotrajne zaščite. 

Vrtne garniture iz smrekovega ali kakšnega drugega manj odpornega lesa, pa je, kot pravijo v Belinki Belles, treba zaščititi drugače. Če še nimajo impregnacije, najprej priporočajo premaz z impregnacijskim sredstvom, na osnovi organskih topil, ki vsebuje najsodobnejše biocide in alkidne smole, potem pa tri sloje tankoslojne lazure na osnovi organskih topil, ali dva sloja debeloslojne lazure na osnovi organskih topil. Obe lazuri vsebujeta še pigmente UV-filtre in UV-absorberje ter voske in les ščitita pred dežjem, soncem in drugimi vplivi.

Nekoliko drugačno mnenje o zaščiti lesa pa imajo v podjetju Silvaprodukt. Pri zaščiti lesa je treba ločiti med sredstvi za osnovno zaščito, ki les ščitijo pred lesnimi škodljivci in mu podaljšajo njegovo življenjsko dobo, ter sredstvi za površinsko zaščito, ki preprečujejo sivenje lesa in s katerimi lahko les obarvamo v želen odtenek, pravijo.

„Vedno je treba poskrbeti za kakovostno osnovno zaščito lesa, ta je obvezna, površinska pa ni nujna, uporabimo jo le, če želimo les obarvati ali preprečiti sivenje njegove površine“. 

Če les še nima osnovne zaščite proti insektom in glivam, hkrati pa uporabnik želi površinsko zaščito, v podjetju priporočajo uporabo kakovostnih zaščitnih tankoslojnih lazurnih sredstev na vodni osnovi, ki so paroprepustna, da vodna para lahko prehaja skozi les. Za paro neprepustna sredstva ne omogočajo hitrega sušenja lesa po padavinah, s tem pa pospešujejo njegovo trohnenje, razložijo v podjetju Silvaprodukt. 

Zaščita lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

Kakovost izdelka proizvajalci dokazujejo s certifikati skladnosti z EU standardi, najpomembnejša med njimi pa je učinkovita fiksacija aktivnih snovi v les. Pri tovarniško zaščitenih izdelkih je pri kasnejši obnovi zaščite treba najprej preveriti združljivost površine lesa z izbranim zaščitnim sredstvom na vodni osnovi, pravijo v podjetju. Če površina lesa vodo odbija in se zaščitno sredstvo v les ne vpije, je treba z lesa z brušenjem najprej odstraniti v tovarni uporabljen izdelek. 

Vodotopni zaščitni pripravki se lahko na les običajno nanašajo s čopičem, še primernejši pa je postopek potapljanja lesa v zaščitno sredstvo. Pri tem je treba upoštevati navodila proizvajalca zaščitnega sredstva, svetujejo v podjetju.

Zaščita lesenih otroških igral in igrač, ki jih uporabljajo zunaj

Ker gre za otroška igrala, je izbira primernega izdelka še toliko pomembnejša, zato v podjetju Silvaprodukt priporočajo predvsem zelo učinkovito globinsko impregnacijo, ki bo les ščitila pred lesnimi škodljivci. Les mora biti najmanj 24 ur potopljen v zaščitno sredstvo, še bolje pa je, če elemente igrala odpeljemo v podjetje, ki jih bo impregniralo po postopku  vakuumsko-tlačne impregnacije. Ta zagotavlja globlji prodor zaščitnega pripravka v les in s tem boljšo in dolgotrajnejšo zaščito. Če želimo, pravijo v podjetju, lahko z impregnacijo zaščitena igrala premažemo še z akrilni premazi na vodni osnovi, ni pa nujno.

zaščita lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi v Belinki Belles za zaščito lesenih otroških igral priporočajo zaščitno lazuro na vodni osnovi, za katero imajo tudi pridobljen certifikat o primernosti za premazovanje lesenih otroških igrač ( EN 71 /3). Ta lazura je predvsem namenjena dekorativni zaščiti lesa, zato bo treba zaščito na igralih, ki so precej izpostavljena, pogosteje obnavljati. Pred nanosom površinske zaščite pa seveda priporočajo en nanos impregnacijskega sredstva, ki je narejen na vodni osnovi in vsebuje biocide, alkidne smole in aditive. Impregnacija ščiti les pred napadom insektov in gliv, s tremi sloji lazure na vodni osnovi pa les površinsko zaščitimo in popolnoma preprečimo stik z impregnacijo, pojasnijo v podjetju.

V podjetju Gnezdo svetujejo, da lahko za zaščito otroških igral uporabimo enako olje kot za zaščito vrtne garniture, če želimo les obarvati, pa lahko izberemo lazuro na vodni osnovi z dodanimi pigmenti, ki ima pridobljen certifikat o primernosti za premazovanje lesenih otroških igrač. 

zaščita lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

Ograje, letveniki, pagode, senčnice nujno potrebujejo impregnacijo

Ograje, letveniki, pagode, senčnice, ute so običajno neposredno izpostavljeni vremenskim vplivom, zato je les treba najprej zaščititi pred insekti, glivami trohnivkami in glivami modrivkami, pravijo V Belinki Belles priporočajo impregnacijo na osnovi organskih topil, ki vsebuje najsodobnejše biocide in alkidne smole. To je brezbarvna impregnacija, ki jo nanesemo po navodilih proizvajalca, ki so napisana na izdelku, hkrati z zaščito pred lesnimi škodljivci pa zagotavlja tudi boljši oprijem površinskih premazov. Pri slabše vpojnih vrstah lesa sta potrebna dva nanosa, poudarijo v podjetju. S impregnacijskim sredstvom je treba prepojiti tudi vse prečne reze. Les potem premažemo še s tremi nanosi tankoslojne lazure na osnovi organskih topli v želeni niansi. Ta les ščiti pred vremenskimi vplivi in UV-žarki, hkrati pa les dekorativno obarva. Lahko pa se odločimo za dva sloja debeloslojne lazure, s čimer bo les dobil bolj sijajen videz.

Zaščita lesa | Avtor: Profimedia Profimedia
Najbolj naravna zaščita lesa, ki ga uporabljamo za zunanje površine, je pravilna izbira lesa - sečnja ob pravem času, pravilno sušenje in pravilna izbira vrste lesa in način uporabe, pravijo v Gnezdu. Če upoštevamo te kriterije, bo les pod vremenskimi vplivi postopoma posivel. Če ne poznamo porekla lesa in so nam ljubše barve, pa svetujejo uporabo olja za zaščito zunanjih površin, ki je kombinacija naravnih olj, naravnega terpentina in sušila, za hitrejše sušenje, dodate mu lahko še barvni pigment. 

V podjetju Silvaprodukt glavni poudarek za zaščito bolj izpostavljenega lesa, še posebej, če je v neposrednem stiku z zemljo, dajejo impregnaciji. Pri tem pa poudarjajo, da zgolj premazovanje ali potapljanje lesa ne bo dovolj, potrebna bo vakuumsko-tlačna impregnacija. 

les zunaj | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri uporabi izdelkov za zaščito lesa, je vedno treba slediti navodilom proizvajalcev, ki so napisana na embalaži. Med drugim velja, da delo opravimo pri temperaturah med 15 in 25 °C, relativna vlaga v zraku pa naj bo pod 80 odstotki. Pri višji temperaturi se čas sušenja skrajša, pri nižji pa podaljša. Pred premazovanjem mora biti les suh, obrušen in brez prahu. Plesni in alge se raje naselijo na hrapave površine, na katerih se že sicer nabira prah in nudi ugodnejše razmere za njihov razvoj. 

Les zunaj Zaščita lesa Pod streho Les pravilno izberemo in vgradimo, potem pa naj posivi

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.