Pod streho
626 ogledov

Ne prepustimo se apatiji, čas lahko izkoristimo tudi tako

Vrtnarjenje Profimedia
Čas lahko dobro izkoristimo za nekatere opravila in načrtovanje večjih posegov v stanovanju ali hiši.

Zdi se nam, da je življenje dobesedno iztirilo, virus Covid-19 nas je prikoval med štiri stene, časa še nikoli nismo imeli toliko, kot ga imamo zdaj. Velja seveda za vse tiste, ki ste ostali doma in ne delate od doma. Kaj početi, se sprašuje marsikdo. Zagotovo je težje tistim, ki živijo v blokih, precej lažje pa se zamotimo tisti, ki živimo v hišah in imamo vsaj nekaj kvadratov vrta. 

A ne gre obupati, najhuje je, če se predamo dolgočasju in apatiji.

Življenje je treba prilagoditi danim razmeram in si ga kar se da koristno organizirati in popestrit, upoštevajoč vse varnostne ukrepe in omejitve, ki veljajo, seveda.

Vrtnarjenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Dela na vrtu nikoli ne zmanjka

Kaj koristnega lahko v teh dneh in tednih naredite doma, na vrtu, balkonu ali terasi? Vrtni centri so za zdaj še odprti, saj je oskrba z izdelki, ki v prihodnje lahko vsaj delu prebivalstva zagotovijo vsaj delno samooskrbo, zelo pomembna. Torej, če imate vrt, ali pa vsaj malo večja korita na balkonu in terasi, vrtnarite.

Krajšali si boste čas in bili vsaj malo fizično aktivni na zraku, hkrati pa ostali doma. 

vrtnarjenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Najprej preglejte vrtno orodje in ugotovite, katero morate nadomestiti z novim, kaj vam manjka. Če boste vrtnarili na balkonu ali terasi, narišite načrt, kam in kako velika korita lahko razporedite na omejeni površini, ki jo imate. 

Naredite seznam vsega, kar morate kupiti

Zelo natančno premislite, kaj boste v naslednjih dneh in tednih lahko počeli, vse zapišite in se šele potem odpravite v vrtni center. Za vse velja, da ni prav po vsako sadiko, seme, zemljo, vrtno orodje posebej hoditi v vrtni center, ker pred tem niste dobro premislili, kaj potrebujete. Tako kot v trgovinah z živili, je treba tudi v vrtnih centrih oziroma trgovinah upoštevati vse nujne ukrepe proti širjenju koronavirusa.

Potem prekopljite vrt, če ga niste jeseni, če imate visoke grede, jih preglejte, popravite poškodbe, ki jih je pustila zima, zrahljajte vrhnjo plast zemlje in po potrebi dodajte novo. Ne pozabite na gnojenje. 

Če imate možnost dobiti vse potrebno, je zdaj tudi čas, da postavite nove grede. Kako to naredite, smo že pisali. 

Marca lahko sejemo in sadimo veliko zelenjadnic

V tem času lahko sadite čebulo in česen, sejete ali sadite solato, kmalu bo čas za zgodnje zelje, grah brokoli in cvetačo, por, peteršilj, rdečo peso, nadzemno kolerabico . Iz semena lahko vzgojite svoje sadike paradižnika, paprike, bučk, ki jih boste na prosto sadili po 15. maju. 

Nasvetov, kako to narediti in katera opravila vas v tem času čakajo na zelenjavnem vrtu, je več kot dovolj. Časa, da se o vsem natančno poučite, še posebej, če boste to letos počeli prvič, pa tudi.

Uredite cvetlične grede in korita

Zdaj je tudi čas, da posadite čebulnice, na primer gladiole, in gomolje dalij, lilij, irisov. Obrežite sadno drevje, grmovnice, vrtnice, razdelite hoste in druge trajnice, če tega niste naredili jeseni. Okopljite cvetlične grede in korita, dodajte gnojila in svežo zemljo. 

Vrtno orodje | Avtor: Profimedia Profimedia

Veliko dela zahtevajo tudi maline, ameriške borovnice, ribez, josta, kosmulje. Vse to lahko zdaj dobite v vrtnih centrih. Če jih že imate na vrtu ali v loncu, pa jih je treba obrezati, okopati, maline razredčiti in jim pripraviti oporo. 

Barve in premaze naročimo prek spleta

Kaj lahko delamo, če nimamo vrta, balkon premajhen, ali pa nam vrtnarjenje sploh ne diši? Lahko pobelimo stanovanje ali hišo, osvežimo zaščitni premaz na lesenih in kovinskih izdelkih na vrtu, obnovimo staro mizico, predalnik ali nočno omarico. Vendar bomo morali barve in premaze ter orodje, ki ga za to potrebujemo, naročiti prek spleta. Ob tem velja poudariti, da spletnih nakupov ni več možno plačati z gotovino ob prevzemu, temveč le prek spleta s plačilnimi karticami. Zaradi povečanih naročil pa se moramo sprijazniti tudi z nekoliko daljšim čakanjem na pošiljko. 

barvanje lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

Večja dela bodo morala počakati

Kakšnih večjih del, kot so zidarska dela, postavljanje nove ograje ali škarpe, prenove na hiši, kot so menjava stavbnega pohištva, nova fasada, menjava strehe ali ogrevalnega sistema, se zdaj zagotovo ne bomo lotevali, saj ni možno dobiti ne materiala ne mojstrov, ki bi jih izvedli. 

Lahko pa jih načrtujemo. Bistveno več časa in premisleka si lahko vzamemo. Energetski svetovalci pravijo, da si vse zapišemo. Najprej nujne posodobitev in spremembe, potem želje in pričakovanja. Sledijo realni cilji, ki so na koncu vedno povezani z našimi finančnimi zmožnostmi.    

Postavimo si cilje in se dobro informirajmo

Kot izluščimo tisto, kar bomo letos, če bo le vse po sreči, v prihodnjih mesecih tudi izpeljali, sledijo vprašanja. Naredimo seznam vsega, česar ne vemo, ne razumemo, tudi najmanjših podrobnosti. Veliko odgovorov lahko najdemo na spletnih straneh, če jih ne najdemo ali še vedno ne razumemo, lahko pišemo ali pokličemo ponudnike, da nam dajo dodatna pojasnila. Na daljavo se lahko povežemo tudi z energetskimi svetovalci. 

Opremljeni z informacijami in nasveti iz različnih virov, bomo, ko bo čas za to, lažje postavili piko na i načrtovanemu projektu. Poučen investitor ali graditelj se bo veliko lažje s ponudniki in izvajalci dogovoril za izvedbo projekta, tudi za ceno se bo lažje pogajal, če je naredil analizo tako potrebnih materialov kot dela na spletu dostopnih cen. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice