Pod streho
13872 ogledov

Nekatere banke že sprejemajo vloge za odlog plačila kredita

Stanovanjski kredit Anže Petkovšek
Če imate na primer stanovanjski ali potrošniških kredit in se zaradi razmer, ki so posledica koronavirusa, soočate s finančno stisko, lahko z oddajo predvloge takoj preverite, ali ste upravičeni do odloga plačila svojih kreditnih obveznosti.

Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev sicer še ne velja, a nekatere banke že sprejemajo vloge. Zakon naj bi bil v Uradnem listu (UL) objavljen v teh dneh, veljati pa bo začel naslednji dan po objavi. Večina bank, sodeč po pregledu njihovih spletnih straneh, čaka na objavo zakona v UL, nekatere pa so pohitele in svojim komitentom, ki imajo pri njih sklenjene kreditne pogodbe, že omogoča, da oddajo preliminarno vlogo. 

To možnost že omogočajo NLB, Nova KBM in Abanka. Banka Sparkasse je takšno vlogo za zdaj objavila le za gospodarske družbe oziroma poslovne subjekte, fizične osebe pa se lahko obrnejo na svoje svetovalce.

Na spletni strani teh bank lahko kreditojemalci najdejo obrazec, ki ga izpolnijo ter prek spleta oddajo banki. Ta bo vlogo pregledala in vlagatelja po začetku veljave zakona obvestila o naslednjih korakih. Na NLB ob tem kreditojemalce opozarjajo, da je ta vloga še ne velja za uradno, to bo treba po prejetju obvestila, ki ga bodo komitenti dobili najkasneje v petih dneh po uveljavitvi zakona, oddati še enkrat. 

Ocene, koliko kreditojemalcev je že izkoristilo možnost oddaje predvloge, še nimajo, saj ta na spletu obstaja zelo kratek čas, večina za to možnost niti še ne, počakati bo treba še nekaj dni, so pojasnili v Abanki

V obrazcih je poleg osebnih podatkov treba navesti še razloge, zaradi katerih kreditojemalec zaprosi za odlog plačila kredita, ki je lahko najmanj šest in največ 12 mesecev. Lahko pa se kreditojemalci z banko dogovorijo kako drugače.

Po uveljavitvi zakona bodo imeli kreditojemalci časa šest mesecev, da oddajo vlogo, zato v Gorenjski banki, UniCredit Bank in SKB svoje komitente pozivajo, naj z vprašanji počakajo, saj bodo o vsem pravočasno obveščeni. Obvestil ali pojasnil o možnosti odloga plačila kredita pa za zdaj še ni na spletnih straneh Deželne banke Slovenije, Sberbank, Intesa Sanpaolo Bank, BKS Bank AG in Delavske hranilnice

Ponovimo še enkrat, kdo vse je upravičen do odloga plačila kredita. Zanj lahko zaprosijo gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije. Zamrznitev kredita bo avtomatično odobrena vsem tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje. 

Denar, evro Slovenija Znano, kdo vse bo lahko zamrznil posojila na banki

Komentarjev 1
  • maiprinligh 19:03 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks