Slovenija
14388 ogledov

Znano, kdo vse bo lahko zamrznil posojila na banki

Denar, evro Profimedia
Državni zbor je ponoči uzakonil možnost odloga odplačevanja posojil.

Posojilojemalci, ki zaradi poslovnih razlogov, povezanih s posledicami virusa, ne morejo zagotavljati poplačila obveznosti po kreditni pogodbi, bodo lahko na svojo banko naslovili vlogo za odlog odplačevanja posojila.

Interventni ukrep je bil v državnem zboru soglasno sprejet s 77 glasovi. Odplačevanje posojil bo mogoče odložiti za leto dni.

koronavirus Svet Koronavirus: Nizozemska razmišlja o nevarni igri …

Tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje, kot so gostilne in restavracije, bodo morale banke prošnjo obvezno odobriti.

Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo lahko posojilojemalci vložili najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije virusa, zakon pa bo veljal še 18 mesecev od prenehanja epidemije.

Sber banka kartica in kolesarji | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za odlog plačila posojila bodo lahko zaprosili gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije.

Je to rešitev? Svet V tej državi ni koronavirusa, imeli naj bi celo zdravilo

O tako širokem naboru upravičencev se je v četrtek dopoldne uskladil odbor DZ za finance, saj naj bi zakon po prvotnih načrtih vlade načeloma veljal le za poslovne subjekte. "Prav je, da ukrep velja tudi denimo za društva, ki so prenehala s treningi naših otrok," je dejala Mateja Udovč (SMC), Jani Prednik (SD) pa je ugotovil, da bo možnost odloga odplačevanja posojil tudi za fizične osebe ljudem vsaj nekoliko olajšala prihodnost, ki je zagotovo negotova.

Banke so v dobrem stanju

"Zaradi epidemije novega koronavirusa so podjetja v resnih težavah, zato bi brez pomoči zagotovo začela množično odpuščati in rezati plače, da bi ohranjala svoje dobičke," se je strinjal tudi Matej Tašner Vatovec (Levica). Zdi se mu prav, da pri reševanju podjetij sodelujejo banke, ki so trenutno v dobrem stanju.

Koronavirus Koronavirus Svet Koronavirus: "Posnetki pljuč mladih bolnikov grozljivi“

Tudi finančni minister Andrej Šircelj je zagotovil, da je slovenski finančni sistem stabilen. "Ta ukrep te stabilnosti ne bo ogrozil," je dejal.

Evropska centralna banka | Avtor: EPA EPA

Andrej Rajh (SAB) je dejal, da kreditojemalci, ki jim bodo banke odložile odplačevanje posojil, s tem ne bodo imeli stroškov in jim tudi ne bo treba plačati obresti zaradi moratorija. Bolj pa je bil zadržan do določbe, po kateri bo zakon veljal tudi za posojila, ki bodo še sklenjena v času epidemije.

Znanost Zdravje Odkrili, kako se naš imunski sistem bojuje s koronavirusom

Ker bi se podjetja, ki bodo uveljavljala ta ukrep, obravnavala kot neplačniki, so poslanci v zakon zapisali tudi določbo, da se kreditojemalcem zaradi zamika odplačila posojila bonitetna ocena ne bo poslabšala.

Komentarjev 1
  • Lida.ponjo 22:06 20.marec 2020.

    Tujci s stalnim prebivališčem naj crknejo!! Lepo to delate,nategunov nikoli dosta!