Pod streho > Nepremičnine
39392 ogledov

Banke: posledice za kredite bodo zelo hude

Denar, evri Profimedia
Par s povprečnima plačama in brez otrok lahko po novem dobi 35 tisoč evrov manj kredita. Pred zvišanjem minimalne plače bi ga lahko dobila 178 tisoč evrov, po novem pa le še 144 tisoč evrov. Par z dvema otrokoma lahko po novem dobi le še 55 tisoč evrov posojila, pa še manj ga bo že kmalu.

"Posledice tako visokega dviga minimalne bruto plače na najem kreditov izrazito negativne. Tudi morebitni napovedani generalni dvigi plač ne bodo imeli takojšnjega učinka na zvišanje kreditne sposobnosti, saj morajo banke in hranilnice (v nadaljevanju banke) pri izračunu kreditne sposobnosti upoštevati dohodke za zadnjih 12 mesecev," so po dvigu minimalne plače z 1074 na 1203 evre bruto sporočili iz Združenja bank Slovenije.

Par s povprečnima plačama in brez otrok lahko po novem dobi 35 tisoč evrov manj kredita. Pred zvišanjem minimalne plače bi ga lahko dobila 178 tisoč evrov, po novem pa le še 144 tisoč evrov. Enako je zmanjšanje kreditne sposobnosti pri paru z dvema otrokoma, ki pa lahko po novem dobita le še 55 tisoč evrov posojila. 

Skladno s pravili Banke Slovenije mora po plačilu kredita potrošniku ostati na računi vsaj 76 odstotkov minimalne bruto plače in še znesek za vzdrževane družinske člane. Kmalu se bo zvišal še ta, kar pomeni še nižje kredite. 

"Družine z minimalnimi do povprečnimi slovenskimi prihodki, ki predstavljajo večino vseh oz. 70 odstotkov zaposlenih, imajo zelo nizko kreditno sposobnost. Posameznik, ki prejema minimalno plačo, se tako rekoč v banki oz. hranilnici ne more zadolžiti. Za vsak nadaljnji evro dohodka nad minimalno plačo pa se lahko za anuiteto uporabi le 0,5 evra," opozarjajo v združenju bank. Pred kratkim smo poročali, koliko ljudi po novem na minimalni plači. 

Izračun kreditne sposobnosti osebe s povprečno plačo po dvigu minimalne plače | Avtor: Združenje bank Slovenije Združenje bank Slovenije

Pri tem velja opozoriti, da je združenje bank pri izračunu upoštevalo precej nizko 3-odstotno obrestno mero. Informativni izračuni na spletni straneh bank ponudijo posojila z okrog 4-odsotno obrestno mero, kar bi pomenilo še nižji kredit. Hkrati se bodo marca zvišali še socialni transferji, kar bo dvignilo znesek, ki mora na računu po plačilu kredita ostati za vsakega otroka.

Izračun kreditne sposobnosti osebe s povprečno plačo po dvigu minimalne plače | Avtor: Združenje bank Slovenije Združenje bank Slovenije

Izračun je opravljen za stanovanjsko posojilo na 20 let, saj je s tako ročnostjo sklenjenih največ stanovanjskih posojil. "Izpostaviti je treba tudi, da se z daljšanjem dobe odplačevanja učinek dviga minimalne bruto plače še povečuje," so še opozorili v združenju bank.

Izračun kreditne sposobnosti osebe s povprečno plačo po dvigu minimalne plače | Avtor: Združenje bank Slovenije Združenje bank Slovenije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • shantel 00:47 03.avgust 2023.

    Potrebujete osebno posojilo za ustanovitev podjetja ali popravilo doma? posojilo za plačilo računov/dolgov nas kontaktirajte zdaj na lapofunding960@gmail.com WhatsApp +447300508785

  • mark2 12:28 02.avgust 2023.

    Potrebujete posojilo??? Za več podrobnosti se prijavite za 2 % obresti. Kontakt: (dakany.endre@gmail.com). Ponudba za nujno posojilo.

  • Firstplus0 12:14 01.maj 2023.

    Soy Ralph Fergal, oficial ejecutivo de préstamos de First Capital Plus Loans con afiliados en todo el mundo. Somos una firma acreditada de Préstamos y Valores que otorga préstamos a individuos, organismos cooperativos, empresas, empresas y agencias gubernamentales que necesitan ...prikaži več préstamos. estaremos encantados de prestarle un servicio de préstamo a una tasa de interés del 4% anual. Póngase en contacto con nosotros para obtener ayuda hoy en firstplusloanfirm892 @ gmail.com

Sorodne novice