Pod streho > Nepremičnine
32922 ogledov

FURS nad lastnike, ki oddajajo na črno: Iskali jih bodo tudi na terenu!

FURS Saša Despot
Kako bodo pristojni uslužbenci na terenu iskali lastnike, ki stanovanja oddajajo na črno, na FURS ne želijo pojasniti, a splošno znano je, da imajo kar nekaj orodij za to. Dohodke iz najemnin lahko prijavite do 28. februarja, potem pa je v izogib globi možna tudi samoprijava.

Podatka, koliko lastnikov stanovanja oddaja na črno, kar pomeni, da ne prijavijo dohodka iz najemnin in ne plačajo dohodnine oziroma davka od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, na FURS nimajo, tako tudi nimajo podatkov niti ocen, koliko davkov lastniki na ta račun utajijo. 

Nadzornih metod ne razkrivajo

So se pa odločili, da bodo temu področju v prihodnje namenili več pozornosti in napovedali, da načrtujejo aktivnosti okrepiti tudi s prisotnostjo uslužbencev nadzora na terenu. 

Na vprašanja, kdaj se bodo aktivnosti začele, kako bodo iskali in ugotavljali, da v posameznem stanovanju bivajo neprijavljeni najemniki oziroma da se to oddaja na črno, ne odgovarjajo. "V interesu nadzora ne moremo razkrivati podrobnosti nadzornih metod," sporočajo s FURS. 

davki Do konca meseca Pod streho Kot olajšavo pri dohodnini lahko uveljavite le te stroške

V stanovanje ne morejo, lahko pa preverijo račune

Dejstvo je, da inšpektorji v stanovanje, v katerem se ne opravlja tudi dejavnost, brez sodnega naloga ne smejo vstopiti. Sodni nalog pa lahko načeloma dobijo, če bi dobili prijavo, da v stanovanju bivajo neprijavljeni najemniki. Znano je tudi, da si lahko pomagajo s preverjanjem računov za obratovalne stroške. Na podlagi denimo računov za elektriko, ogrevanje, komunalne storitve, lahko ugotovijo, da v stanovanju nekdo biva, čeprav v njem ni nihče prijavljen. Do teh podatkov lahko dostopajo. 

Furs lahko pozave k samoprijavi in zaračuna obresti

Če inšpektorji odkrijejo kršitelja, ki stanovanje oddaja na črno, imajo dve možnosti. Za kršitelja bolj ugodna je ta, da ga FURS pozove k samooprijavi. V tem primeru "se prekrškovni postopek ne uvede, temveč se mu obračunajo obresti za čas od poteka roka za vložitev davčne napovedi do vložitve davčne napovedi na podlagi samoprijave"

Lastnik stanovanja mora plačati dohodnino za nazaj, torej za obdobje, na katero se nanaša samoprijava, hkrati pa mu zaračunajo še triodstotne letne obresti. 

Kršiteljem v prekrškovnem postopku grozi globa

Druga manj ugodna možnost je prekrškovni postopek. "Če FURS ugotovi kršitev in zavezanec ne vloži samoprijave, se zoper njega uvede prekrškovni postopek za prekršek nepredložitve napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, za katerega je predpisana globa v višini od 250 do 400 evrov," pravijo na FURS. 

Dohodke iz najemnin je treba prijaviti najkasneje do 28. februarja.

stanovanja Slovenija Pod streho Toliko davkov utajijo najemodajalci
Komentarjev 78
 • jakec42 19:19 23.februar 2023.

  Naj iščejo tudi neprijavljene osebe v blokih,to lahko hitro ugotovijo!!

 • Avatar NickMason
  NickMason 11:56 23.februar 2023.

  Preprosto odgovoriš ,da nič ne dobiš,pač imaš družino,ki deliš stroške.Samo družina ki not živi te lahko zajebe ,drugi fovš sosedi se pa lahko pod nosom obrišejo.

 • matermila 11:40 23.februar 2023.

  Je Golobov prijatelj iz Solkana prijavil novega stanovalca? Pa še njegova priležnica baje večkrat tam prespi, čeprav ne vem zakaj.