Pod streho > Nepremičnine
25350 ogledov

Golob napovedal velike spremembe za najemodajalce

Ljubljana Profimedia
Oddajanje nepremičnin v poslovni namen bi bolj obdavčili kot oddajanje v dolgoročni najem.

Premier Robert Golob je kot enega od dejavnikov za dvigovanje življenjskih stroškov v Sloveniji označil tudi dogajanje na nepremičninskem področju. "Ključno je, da se pripravi ukrepe, s katerimi bomo zamejili to, da kratkoročno oddajanje nepremičnin v turistični namen napihuje cene za vse. Regulacija je nujna," je dejal v DZ.

V odgovoru na vprašanje poslanca SD Janija Prednika, ki ga je zanimalo, katere ukrepe bo vlada sprejela v boju z naraščajočimi življenjskimi stroški, je Golob izrazil pričakovanje, da se bo inflacija konec leta še nadalje znižala. "Napoved inflacije za prihodnje leto se približuje tistim številkam, ki so na znosnih ravneh. To me navdaja z optimizmom," je dejal.

"Delujemo ciljno," je poudaril in spomnil na ukrepe za najbolj ranljive in na področju energentov. "A vmes smo imeli žal opravka še z največjo nacionalno katastrofo in to je poplavami," je opozoril. "Če za odpravo posledic ne bi namenili nič denarja in ne bi hiteli, se tudi cene denimo gradbenih storitev ne bi tako povečevale. Verjamem, da bomo tudi tu uspeli narediti tudi reze navzdol oz. zamejiti naraščanje," je dodal.

"Ceno za to plačujemo vsi"

Pozornost pa po njegovih besedah namenjajo tudi področju nepremičnin in urejanja cen najemov. "Tu so obdavčevanje in pravila enaka in zgodilo se nam je, da so se nepremičnine začele uporabljati za poslovni interes, ceno za to pa plačujemo vsi," je orisal in dodal: "Zato je eden ključnih izzivov stanovanjsko področje."

Kot je dejal, so na eni strani ukrepi ministrstva za solidarno prihodnost, po katerih bodo do konca mandata te vlade v teku projekti za 5000 stanovanj. "Pospešeno se vlaga, da skupaj z republiškim stanovanjskim skladom zaženemo gradnjo velikega števila neprofitnih stanovanj. Konkreten denar za to je sedaj prvič na mizi," je poudaril.

Medtem ukrepe pripravljata tudi gospodarsko in finančno ministrstvo. "Pričakujemo, da bo ministrstvo za finance v okviru davčne reforme pripravilo razmejitev davčnih bremen, ko gre za nepremičnino v dolgoročnem zasebnem najemu za življenje v primerjavi s tistimi, ki se oddajajo v poslovni namen," je povedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar lopov
    lopov 11:01 21.december 2023.

    Mene zanima kako je z HOLOBOVO VILO.. kdo jo ima v lasti al jo tudi daje v najem... drugo pa to ni dal centa v mojo lastnino plačujem davke in prisoevke... in nebo meni en GOLOB ukazoval komu bom dal ...prikaži več v najem kdo bo stanoval v njem.. in kako dolgo z svojo lastnino lahko razpolagam samo jaz ne država... poanta tega je da hoče golob vsiliti migrante da bi bili najemniki ker nimajo kje bit država pa bi ti dala 20€ na mesec za najem ostali stroški tvoji pa ven ga ne bi smel vrčti

  • Pierre 11:33 19.december 2023.

    Skrajni čas da Ivan prevzame vajeti v roke, pol bosta tekla med in mleko, a ne???

  • jakec42 08:23 19.december 2023.

    Dokler se bo uvažalo na veliko migrante ,stanovanj ne bo dovolj,najemnine pa bodo vse večje!!!